Διπλή συνεδρίαση για να μην έχουμε άδεια έδρανα;

Tην ερχόμενη Δευτέρα 26/2 θα έχουμε στο Αγρίνιο την πρώτη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής.

Διπλή συνεδρίαση για να μην έχουμε άδεια έδρανα;

Tην ερχόμενη Δευτέρα 26/2 θα έχουμε στο Αγρίνιο την πρώτη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής.

Η εν λόγω ειδική συνεδρίαση εισήχθη για πρώτη φορά τώρα με το νέο νόμο για την Αυτοδιοίκηση, που ψηφίστηκε το περασμένο φθινόπωρο. Η διαδικασία αυτή προβλέπεται υποχρεωτικά να επαναλαμβάνεται μια φορά κάθε δύο μήνες και μάλιστα σε περίπτωση που ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δεν την συγκαλέσει, αντιμετωπίζει δίωξη για παράβαση καθήκοντος. Σκοπός της, για να αποσυμφορηθούν οι τακτικές συνεδριάσεις, που πολλές φορές ο χρόνος αναλώνονταν σε ερωτήσεις και θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης,  είναι να συζητούνται μέχρι 10 θέματα που θέτουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, προκειμένου να ελέγχουν την εκάστοτε Δημοτική Αρχή.

Αυτό σε γενικές γραμμές ήταν το πνεύμα του νομοθέτη. Τη Δευτέρα όμως μαζί τη συνεδρίαση αυτή θα πραγματοποιηθεί στο Αγρίνιο και η τακτική συνεδρίαση του Φεβρουαρίου. Έτσι όμως το πνεύμα του νομοθέτη δεν υπηρετείται… Γιατί, η κατάληξη θα είναι μάλλον η ίδια, δηλαδή τα θέματα των τακτικών συνεδριάσουν να συζητούνται και να περνούν –πλην ίσως ελαχίστων εξαιρέσεων- στο άψε – σβήσε. Από την άλλη όμως ίσως η διπλή συνεδρίαση να υπηρετεί έναν άλλο σκοπό…

Για την ειδική συνεδρίαση της λογοδοσίας παραδόξως βάσει νόμου δεν απαιτείται απαρτία… Ίσως λοιπόν η σκέψη να ήταν ότι δεν θα έδινε και τα καλύτερο μήνυμα μια συνεδρίαση με παρόντες μόνο τους ερωτηθέντες αντιδημάρχους και τους ερωτώντες δημοτικούς συμβούλους. Όποτε με τη διπλή συνεδρίαση αποφεύγεται τουλάχιστον ο κίνδυνος να επαναληφθεί η εικόνα με τα ψιλοάδεια έδρανα, που είδαμε στο μεσοδιάστημα από τις εκλογές μέχρι να αναλάβει το νέο δημοτικό συμβούλιο.

Εφημερίδα "Συνείδηση"

Ο Τσίπρας τον «φύτεψε», ο Τσίπρας τον ξηλώνει….;