ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΟικονομιαΔιπλά ΑΦΜ εντοπίστηκαν στο Αγρίνιο – Τα πρώτα «σύννεφα» στα ΑΦΜ… από «κούνια»

Διπλά ΑΦΜ εντοπίστηκαν στο Αγρίνιο – Τα πρώτα «σύννεφα» στα ΑΦΜ… από «κούνια»

Διπλά ΑΦΜ εντοπίστηκαν στο Αγρίνιο – Τα πρώτα «σύννεφα» στα ΑΦΜ… από «κούνια»

Τα πρώτα «σύννεφα» στα ΑΦΜ… από «κούνια». Διπλά ΑΦΜ εντοπίστηκαν στο Αγρίνιο όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία μόνο την πρώτη μέρα στη ΔΟΥ Αγρινίου εντοπίστηκαν περιπτώσεις παιδιών με διπλό ΑΦΜ. Τι αναφέρει ο Πρόεδρος των λογιστών Αιτωλοακαρνανίας Τάσος Προβίδας

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Από τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ξεκίνησε την αποστολή e-mail μέσω των οποίων ενημερώνει τους γονείς για την αυτόματη απόδοση ΑΦΜ (Αριθμού Φορολογικού Μητρώου) σε όλα τα ανήλικα τέκνα άνω των 12 ετών.

Η διαδικασία της έκδοσης ΑΦΜ των ανήλικων παιδιών γίνεται σύμφωνα με τα στοιχεία των δηλώσεων φορολογίας του εισοδήματος του 2022 και τα στοιχεία ΑΜΚΑ των γονέων τους, όπως επαληθεύονται από το Μητρώο Πολιτών.

H ταυτοποίηση των στοιχείων από τα ανήλικα παιδιά και τους γονείς τους επιτυγχάνεται μέσω ειδικής διαλειτουργικότητας, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της ανταλλαγής δεδομένων με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ωστόσο, τα προβλήματα ήδη ξεκίνησαν! Το πρόβλημα που ήδη ανέκυψε από τα πρώτα 24ωρα της έκδοσης ΑΦΜ στα ανήλικα τέκνα αφορούν, προς το παρόν τουλάχιστον, μόνο τις περιπτώσεις που τα ανήλικα παιδιά για κάποιο λόγο διαθέτουν ήδη ΑΦΜ και δεν έχει δηλωθεί στο κατάλληλο πεδίο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του γονέα.

Αυτές οι περιπτώσεις μάλιστα φαίνεται πως θα είναι ίσως πολλές, διότι μόνο στη ΔΟΥ Αγρινίου και μόνο τη δεύτερη ημέρα από την έναρξη της αποστολής των e-mail στους γονείς παρουσιάστηκαν 7 περιπτώσεις ανήλικων παιδιών που διέθεταν διπλό ΑΦΜ, ενώ η αποστολή e-mail ακόμη συνεχίζεται.

Σ’ αυτή την περίπτωση οι γονείς πρέπει να κινήσουν τις διαδικασίες για τη διαγραφή του δεύτερου ΑΦΜ που εξέδωσε για το ανήλικο παιδί τους η ΑΑΔΕ, εκτός από τις διαδικασίες που θα πρέπει να κινήσει ο εκάστοτε γονέας για την απόκτηση κλειδάριθμου για το παιδί του.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών – Φοροτεχνικών Επαγγελματιών Αιτωλοακαρνανίας Τάσος Προβίδας μιλώντας στη «Σ» και αναλύοντας ότι αφορά την έκδοση ΑΦΜ στα ανήλικα τέκνα άνω των 12 ετών τονίζει:

Ο Τάσος Προβίδας

«O γονέας δεν χρειάζεται να κάνει κάτι, αν έχει εκδοθεί τώρα το ΑΦΜ για το παιδί του. Πρόβλημα υπάρχει αν για κάποιο λόγο το παιδί του ήδη διαθέτει ΑΦΜ.

Συγκεκριμένα αν το ΑΦΜ που μπορεί ήδη να διαθέτει το ανήλικο παιδί δεν είχε ενταχθεί στην δήλωση φορολογίας εισοδήματος του γονέα, γιατί όταν ο γονέας υποβάλλει δήλωση στην τελευταία σελίδα αναφέρουμε τα προστατευόμενα μέλη, τα παιδιά δηλαδή.

Εκεί υπάρχει «πεδίο» και για το ΑΦΜ του ανήλικου τέκνου του, αν φυσικά για κάποιο λόγο θα πρέπει να έχει ΑΦΜ.

Όσο παιδιά διέθεταν ήδη ΑΦΜ, αλλά για κάποιο λόγο δεν μπήκε το ΑΦΜ τους στη δήλωση των γονέων τους, τότε η ΑΑΔΕ επειδή δεν μπορεί να διαπιστώσει από κάπου αλλού αν το παιδί διαθέτει ΑΦΜ  και αυτόματα εξέδωσε νέο. Συνεπώς, αυτή την στιγμή κάποια παιδιά είναι με δύο ΑΦΜ.

Συγκεκριμένα μόνο μέσα σε μια μέρα στην ΔΟΥ Αγρινίου υπήρχαν ήδη 7 περιπτώσεις παιδιών με δύο ΑΦΜ.

Πανελλαδικά η απόδοση των ΑΦΜ στα ανήλικα παιδιά ξεκίνησε από την Δευτέρα 13/12 και τα 7 ΑΦΜ στη ΔΟΥ Αγρινίου διαπιστώθηκαν ακριβώς την επομένη, την Τρίτη, που σημαίνει πως το επόμενο χρονικό διάστημα οι αντίστοιχες περιπτώσεις θα είναι με μαθηματική ακρίβεια υπερπολλαπλάσιες μόνο στη ΔΟΥ Αγρινίου, πόσο μάλλον πανελλαδικά.

Να σημειώσουμε πως οι γονείς θα πρέπει να διερευνήσουν το ζήτημα, διότι από δω και πέρα θα εμφανίζονται τα ΑΦΜ στα παιδιά τους και θα διαπιστώνεται αν διαθέτουν ή όχι δύο ΑΦΜ.

Θα έπρεπε, όπως προαναφέραμε, στη φορολογική δήλωση που υποβλήθηκε το καλοκαίρι από τους γονείς που το παιδί τους διαθέτει ΑΦΜ να φαίνεται κανονικά το ΑΦΜ του ανήλικου παιδιού τους. Τότε και μόνο τότε οι γονείς δεν θα χρειάζεται να κινήσουν διαδικασίες για να διαγράψουν το δεύτερο ΑΦΜ που διαθέτει πλέον το παιδί τους, διαφορετικά θα πρέπει να μεριμνήσουν για την διαγραφή του δεύτερου ΑΦΜ που εκδόθηκε από την ΑΑΔΕ.

Στην περίπτωση αυτή, του διπλού δηλαδή ΑΦΜ, θα πρέπει να απευθυνθούν στη ΔΟΥ και ειδικότερα το τμήμα του Μητρώου για να διαγραφεί το δεύτερο ΑΦΜ, το οποίο και δεν έχει χρησιμοποιηθεί.

Ωστόσο, χρειάζονται να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες εκ μέρους των γονέων για να αποκτήσει το παιδί τους κλειδάριθμο, χωρίς αυτό να είναι πιεστικό ως προς το χρόνο, να απαιτείται δηλαδή να γίνει άμεσα, αλλά θα πρέπει να γίνει η διαδικασία, γιατί κάποια στιγμή θα χρειαστεί το παιδί τους κωδικούς taxis».

Να τονίσουμε πως η έκδοση ΑΦΜ σε όλα τα εξαρτώμενα ανήλικα τέκνα άνω των 12 ετών, αφορά περισσότερα από 350.000 παιδιά, ενώ σε μεταγενέστερο χρόνο και εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει θα αποδοθεί ΑΦΜ και σε όλα τα ανήλικα τέκνα από το πρώτο έτος της ηλικίας τους.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Αγρινίου – Καρπενησίου: Ο κίνδυνος καραδοκεί στο 20ο χλμ. – Χωρίς προστατευτικές μπάρες η στροφή

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ