ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΜε δύο «ταχύτητες» η αγορά του Αγρινίου

Με δύο «ταχύτητες» η αγορά του Αγρινίου

Το πολιτικό κλίμα επηρεάζει έντονα και την αγορά. Ο προβληματισμός και η ανησυχία των πολιτών βάζει φρένο στις δαπάνες τους

Με δύο «ταχύτητες» η αγορά του Αγρινίου 

Στα εμπορικά καταστήματα του Αγρινίου η κίνηση μέχρι στιγμής παρουσιάζει πτώση σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Σε λίγο καλύτερη μοίρα τα καταστήματα με τα γυναικεία είδη. Ο κλάδος της εστίασης και αναψυχής παρουσιάζει 10% αύξηση. Το ερχόμενο δεκαήμερο είναι το κρισιμότερο. Μεγάλη η κίνηση και στο υπεραστικό ΚΤΕΛ προστίθενται από σήμερα και νέα δρομολόγια

 

Η κίνηση στα εμπορικά μαγαζιά ενόψει Χριστουγέννων μέχρι στιγμής δεν είναι μεγαλύτερη από την συνηθισμένη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου κ. Παναγιώτη Μπεσίνη, ο οποίος μάλιστα επισημαίνει ότι σε σύγκριση με πέρσι, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, η κίνηση στα εμπορικά της πόλης παρουσιάζει πτώση. Βέβαια, ασφαλή στοιχεία για την πορεία της κίνησης την εορταστική περίοδο θα προκύψουν μετά τις γιορτές όταν οι έμποροι θα έχουν στην διάθεσή τους τα στοιχεία από την καθιερωμένη έρευνα που διεξάγουν και οι ίδιοι κάθε χρόνο.

Κατά τον κ. Μπεσίνη, λόγω του γεγονότος ότι η πόλη του Αγρινίου δεν είναι προορισμός, δεν γίνεται να αναμένουμε κάτι διαφορετικό και συγκλονιστικό απ’ ότι έχουμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια.

Παράλληλα, πολλοί, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, στον κλάδο του εμπορίου παρατηρούν πτώση τόσο της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών όσο και της κίνησής τους τις ημέρες αυτές. Ο κ Γιάννης Γιοπάνος (κατάστημα Castillo), ο οποίος έχει χρόνια εμπειρίας προσδιορίζει το ποσοστό της πτώσης σε σύγκριση με πέρσι περίπου στο 15%. Καλύτερη βέβαια εικόνα παρουσιάζουν τα καταστήματα των γυναικείων ειδών, χωρίς να ξεφεύγουν κατά πολύ κι αυτά από την επικρατούσα κατάσταση, κάτι που επιβεβαίωσαν ανώνυμα αρκετοί έμποροι γυναικείων ειδών καθώς επίσης και ο κ Θανάσης Τσούνης (κατάστημα Fullah Sugah).

Οι πολιτικές εξελίξεις και το υπάρχων πολιτικό κλίμα είναι φανερό πλέον ότι επηρεάζει πολύ τον καταναλωτή ως προς τα χρήματα που διαθέτει για τις αγορές του, αλλά και ως προς τις επιλογές του. Το θετικό στοιχείο που λειτουργεί και ως σωσίβιο είναι ότι η αγορά του Αγρινίου διαθέτει ποιοτικά και φθηνά προϊόντα κάτι που βοηθάει τους καταναλωτές οι οποίοι συνεχώς κάνουν έρευνα αγοράς.

 

 

Στον αντίποδα, στον κλάδο εστίασης και αναψυχής, μέχρι στιγμής, παρουσιάζεται αύξηση της τάξεως του 10%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του κλάδου εστίασης και αναψυχής κ. Χρήστο Τσιρώνη, η αύξηση αυτή παρουσιάζεται στην παρούσα φάση που θεωρείται ότι είναι το μεταβατικό στάδιο προς το ερχόμενο εορταστικό δεκαήμερο. Το δεκαήμερο αυτό θεωρείται από τους επιχειρηματίες του κλάδου εστίασης και αναψυχής το κρισιμότερο και θα αποτελέσει και το κριτήριο για να βγουν μετά τις     γιορτές τα τελικά συμπεράσματα για την κίνηση. Παρά όμως το θετικό αυτό στοιχείο και στον κλάδο της εστίασης και αναψυχής υπάρχουν διαφοροποιήσεις.

Τα μαγαζιά που απευθύνονται  στις μικρές και νεανικές ηλικίες αναμένεται να τζιράρουν περισσότερο, έστω και λίγο, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα τα οποία έχουν ως πελατεία άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, οικογενειάρχες και νέους μετά τις εφηβικές ηλικίες. Στα μαγαζιά της δεύτερης αυτής κατηγορίας του κλάδου εστίασης και αναψυχής οι ιδιοκτήτες τους ζουν καθημερινά μέσω της καταναλωτικής συμπεριφοράς και στάσης των πελατών τους τον αντίκτυπο της πολιτικής κατάστασης. Όπως μας ενημέρωσε ο επιχειρηματίας και πρώην πρόεδρος του κλάδου κ Ηλίας Καλλέργης ακόμη και μέσα από τις συζητήσεις των θαμώνων συμπεραίνει κανείς ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ σε δεύτερη φάση αυτό αποτυπώνεται στην συχνότητα που επισκέπτονται οι σχεδόν μόνιμοι θαμώνες τις επιχειρήσεις.

 

Τα δρομολόγια του υπεραστικού ΚΤΕΛ Αιτωλ/νίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του κ Γιώργο Καψιαμπέτη, έχουν μεγάλη πληρότητα και δεν είχε κριθεί αναγκαίο μέχρι στιγμής να προστεθούν και επιπλέον δρομολόγια, κάτι που γίνεται από σήμερα. Ο λόγος είναι ότι όλα τα δρομολόγια από τα μεγάλα αστικά κέντρα κατέφθαναν στο Αγρίνιο γεμάτα ενώ παράλληλα δεν είχε παρουσιαστεί απολύτως καμία «αρρυθμία».

Κων/νος Χονδρός

 

 

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr