ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔυτικη ΕλλαδαΔυνατή η εκπροσώπηση των Αιτωλοακαρνάνων

Δυνατή η εκπροσώπηση των Αιτωλοακαρνάνων

 Εκλογές στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων της Δυτικής Ελλάδας

Δυνατή η εκπροσώπηση των Αιτωλοακαρνάνων

Πρώτος ο συνδυασμός του Δημάρχου Αγρινίου, Γιώργου Παπαναστασίου, εντυπωσιακή πρωτιά της Δημοτικής Συμβούλου Αγγελικής Ρούση-Ντζιμάνη

Εκλογές με έντονο «άρωμα» Αιτωλοακαρνανίας για την ανάδειξη νέου Διοικητικού και Εποπτικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της Δυτικής Ελλάδας, καθώς και για εκπροσώπους στην Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας στην Πάτρα. Νικήτρια αναδείχθηκε η παράταξη του Δημάρχου Αγρινίου, Γιώργου Παπαναστασίου, η οποία έλαβε 49 ψήφους και 8 έδρες. Η παράταξη του Θάνου Κάρπη, Δημάρχου Ερυμάνθου, έλαβε 39 ψήφους και 7 έδρες, 23 ψήφους και 4 έδρες κατέκτησε η παράταξη του Κώστας Πελετίδη, Δημάρχου Πατρών, ενώ ο συνδυασμός του Κώστα Σπαρτινού, Δημοτικού Συμβούλου Πατρέων, έλαβε 13 ψήφους και 2 έδρες.

Από τις εκλογές αναδείχθηκε το 21μελές Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ το οποίο θα έχει πενταετή θητεία, ενώ μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, σύμφωνα με τον κανονισμό, θα πρέπει να συγκροτηθεί σε σώμα. Σύμφωνα με τα προχθεσινά αποτελέσματα, τον πρώτο λόγο θα έχει ο κ. Παπαναστασίου, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποια συνεργασία με την παράταξη του κ. Κάρπη η οποία κατέλαβε μια έδρα λιγότερη. Παράλληλα εκλέχτηκαν και 11 εκπρόσωποι στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, με τους 19 δημάρχους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να συμμετέχουν αυτοδίκαια.

Οι εκλογές πάντως είχαν έντονη παρουσία Αιτωλοακαρνάνων, καθώς και στους τέσσερις συνδυασμούς που έλαβαν μέρος στις εκλογές για ανάδειξη μελών στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ, συμμετείχαν αρκετοί συντοπίτες μας και μάλιστα με πολύ καλές επιδόσεις. Ανάμεσα σε όλους, ξεχωρίσει φυσικά ο κ. Παπαναστασίου, ο οποίος με 40 ψήφους εκλέχτηκε πρώτος, αλλά και η Αγγελική Ρούση-Ντζιμάνι, που με 36 ψήφους ήρθε πρώτη στον συνδυασμό της.

Αναλυτικά, οι ψήφοι που έλαβαν οι εκλεγμένοι στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ, είναι οι εξής:

Νέα Εποχή (8 μέλη στο διοικητικό συμβούλιο, 4 εκπρόσωποι στην ΚΕΔΕ)

Γιώργος Παπαναστασίου, Δήμαρχος Αγρινίου 40

Γαβριήλ Λιάτσης, Δήμαρχος Πύργου 37

Νίκος Καραπάνος, Δήμαρχος Μεσολογγίου, 26

Διονύσης Γεωργόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος Πηνειού, 33

Γιάννης Πρεβεζιάνος, Δημοτικός Σύμβουλος Αμφιλοχίας, 32

Κυριάκος Ορλώφ, Δημοτικός Σύμβουλος Δυτικής Αχαΐας, 31

Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος Μεσολογγίου, 26

Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος Πατρέων, 21

Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Κίνηση Δυτικής Ελλάδας (7 μέλη στο διοικητικό συμβούλιο, 4 εκπρόσωποι στην ΚΕΔΕ)

Θανάσης Κάρπης, Δήμαρχος Ερυμάνθου, 31

Ερωτόκριτος Γαλούνης, Δήμαρχος Ξηρομέρου, 24

Διονύσης Μπαλιούκος, Δήμαρχος Ανδρίτσαινα-Κρέστενα, 24

Λαϊκή Συσπείρωση (4 μέλη στο διοικητικό συμβούλιο, 2 εκπρόσωποι στην ΚΕΔΕ)

Κωνσταντίνος Πελετίδης, Δήμαρχος Πατρέων, 20

Κατερίνα Γεροπαναγιώτη-Θεοδωρακόπουλου, Δημοτικός Σύμβουλος Πατρέων, 22

Ελένη Μπιρλή, Δημοτικός Σύμβουλος Πατρέων, 22

Τίμος Παπανικολάου, Δημοτικός Σύμβουλος Αγρινίου, 22

Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Δυτικής Ελλάδας (2 μέλη στο διοικητικό συμβούλιο, 1 εκπρόσωπος στην ΚΕΔΕ)

Δημήτρης Τραπεζιώτης, Δημοτικός Σύμβουλος Αγρινίου, 11

Ουρανία Μπίρμπα, Δημοτικός Σύμβουλος Πατρέων, 9

Στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ θα συμμετέχουν αυτοδίκαια οι εκλεγμένοι δήμαρχοι των 19 δήμων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Αναλυτικά, οι εκπρόσωποι θα είναι οι εξής ανά συνδυασμό:

Νέα Εποχή

Θανάσης Παπαθανάσης, Δημοτικός Σύμβουλος Ναυπακτίας, 37

Νίκος Καζαντζής, Δημοτικός Σύμβουλος Αγρινίου, 28

Δημήτρης Λαγανόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος Πηνειού, 28

Αντρέας Νικολάου, Δημοτικός Σύμβουλος Πατρέων 23

Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Κίνηση Δυτικής Ελλάδας

Γιάννης Λυμπέρης, Δημοτικός Σύμβουλος Ηλίδας, 29

Δημήτρης Φιλιππάτος, Δημοτικός Σύμβουλος Αιγιαλείας, 23

Παναγιώτης Κατσούλης, Δημοτικός Σύμβουλος Μεσολογγίου, 16

Νίκος Νικολόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος Ηλίδας, 15

Λαϊκή Συσπείρωση

Κατερίνα Γεροπαναγιώτη-Θεοδωρακόπουλου, Δημοτικός Σύμβουλος Πατρέων, 22

Τίμος Παπανικολάου, Δημοτικός Σύμβουλος Αγρινίου, 19

Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Δυτικής Ελλάδας

Κώστας Σπαρτινός, Δημοτικός Σύμβουλος Πατρέων, 10

Τέλος, στο Εποπτικό συμβούλιο της ΠΕΔ εκλέγονται οι:

Γιώργος Κοντογιάννης, Δημοτικός Σύμβουλος Θέρμου, 53

Γιώργος Λαζούρας, Δημοτικός Σύμβουλος Καλαβρύτων, 43

Γιώργος Μεσσάλας, Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου, 27

Με την ψήφιση του «Καλλικράτη», η θητεία των μελών στα όργανα της ΠΕΔ θα είναι πενταετής, όπως επίσης πλέον είναι και στην ΚΕΔΕ, οι εκλογές για την οποία αναμένονται εντός του μηνός. Όπως αναφέραμε ποιο πάνω, σύντομα θα ακολουθήσει η συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου σε σώμα. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι απαραίτητα ευχάριστα για τους νεοεκλεγείς στα συνδικαλιστικά όργανα των δήμων, αφού και η επόμενη πενταετία αναμένεται να χαρακτηριστεί από «γενναίες» περικοπές στην χρηματοδότηση προς την τοπική αυτοδιοίκηση.

Αυτό καταδεικνύει άλλωστε εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών με ημερομηνία 26/9/2014, το οποίο διαπιστώνει «αποκλίσεις από τους στόχους είσπραξης προϋπολογισθέντων ιδίων εσόδων» και συνιστά μείωση δαπανών και «βελτίωση της εισπραξιμότητας των ιδίων εσόδων». Παράλληλα όμως και πέρα από την έλλειψη πόρων, οι δήμοι θα πρέπει να συνεχίσουν μέσα στην επόμενη πενταετία να «απορροφούν» τους «κραδασμούς» από την οικονομική κρίση μέσω της άσκησης ορθής κοινωνικής πολιτικής, αλλά και να αντιμετωπίσουν μια σειρά νέων ζητημάτων που εκτιμούμε πως θα μας απασχολήσουν έντονα την προσεχή περίοδο, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων.

Απευθυνθήκαμε σε Αιτωλοακαρνάνες αυτοδιοικητικούς, οι οποίοι αποτελούν τη νέα «φουρνιά» εκπροσώπων στα συνδικαλιστικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης, και ζητήσαμε την τοποθέτησή τους επί των προβλημάτων και τις στοχεύσεις που θα πρέπει να έχουν οι δήμοι της χώρας μέσα στην επόμενη πενταετία.

Γιώργος Παπαναστασίου, δήμαρχος Αγρινίου, Νέα Εποχή

Ο κ. Παπαναστασίου τάχθηκε υπέρ μιας ανατροπής τόσο της νοοτροπίας όσο και των προτεραιοτήτων στους δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενώ στάθηκε με έμφαση στο θέμα της οικονομικής ανεξαρτησίας των ΟΤΑ, στη διαμόρφωση κοινού αναπτυξιακού σχεδίου στην Δυτική Ελλάδα αλλά και στο «οριστικό ξεπέρασμα των μικροτοπικών διαφορών μεταξύ των δήμων». Δεσμεύτηκε επίσης ότι η ομάδα του θα είναι στην «πρώτη γραμμή του αγώνα», τόνισε όμως ότι σκοπός δεν είναι η «επαναστατική γυμναστική» αλλά μία «ουσιαστική επανάσταση αλλαγής όλων των κακών και πρωτίστων, των δικών μας».

Αγγελική Ρούση-Ντζιμάνη, δημοτική σύμβουλος Αγρινίου, Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική  Κίνηση Δυτικής Ελλάδας

Τις ευχαριστίες της σε όσους στήριξαν την ίδια και τον συνδυασμό της εξέφρασε η Αγγελική Ρούση-Ντζιμάνη και δεσμεύτηκε να αναλάβει «σκληρή δουλειά γιατί αυτό χρειάζεται η αυτοδιοίκηση». Μιλώντας στην εφημερίδα «Σ», είπε:

Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου όλους τους αυτοδιοικητικούς συναδέλφους που στήριξαν τόσο το συνδυασμό όσο και εμένα προσωπικά και αισθάνομαι μεγάλο χρέος να ανταποκριθώ σ’ αυτή τη στήριξη. Πιστεύω ότι με δεδομένη την κατάσταση και το γεγονός ότι οι τρεις μεγάλοι δήμοι της Περιφέρειας, Αγρίνιο, Πάτρα και Πύργος, δεν ανήκουν στην παράταξή μας, τα πήγαμε πάρα πολύ καλά γιατί είχαμε στήριξη από το σύνολο των μικρότερων δήμων. Τώρα είναι ευθύνη του διοικητικού συμβουλίου να συγκροτηθεί σε σώμα με προοδευτική κατεύθυνση και άποψη για την αυτοδιοίκηση. Εγώ από πλευράς μου δεσμεύομαι να αναλάβω σκληρή δουλειά, γιατί αυτό χρειάζεται η αυτοδιοίκηση».

Τίμος Παπανικολάου, δημοτικός σύμβουλος Αγρινίου, Λαϊκή Συσπείρωση

Για την αναγκαιότητα «αλλαγής φιλοσοφίας» στην τοπική αυτοδιοίκηση μίλησε στην εφημερίδα «Σ» ο Τίμος Παπανικολάου, ο οποίος ανέφερε επιπλέον ότι τα προβλήματα είναι πολλά και χρειάζονται «γενικότερες ανατροπές» για να έρθει η τοπική αυτοδιοίκηση πιο κοντά στους πολίτες. «Πρέπει η αυτοδιοίκηση να πάει κόντρα στο κράτος που την γέννησε και να έχει υπηρεσίες με έμφαση όχι στην ανταποδοτικότητα αλλά στην παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες», κατέληξε ο ίδιος.

Ερωτόκριτος Γαλούνης, δήμαρχος Ξηρομέρου, Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Κίνηση Δυτικής Ελλάδας

Ο δήμαρχος Ξηρομέρου αναφέρθηκε στις περικοπές πόρων που έχουν προκαλέσει πλήγμα στην αυτοδιοίκηση, τη στιγμή που καλείται να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που υπάρχουν, ενώ επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας όλων των δημάρχων και δημοτικών συμβούλων πέρα από κομματικές σκοπιμότητες. «Έχουν περάσει οι εποχές που τα κόμματα μας χώριζαν, τώρα δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα παρά μας ενώνει η κοινή αγάπη για την αυτοδιοίκηση», ανέφερε ο κ. Γαλούνης. Επιπλέον, επεσήμανε ότι το συνδικαλιστικό όργανο της ΠΕΔ είναι ο τρόπος για να μεταφερθούν σε κεντρικό επίπεδο τα προβλήματα της Περιφέρειας, ενώ τόνισε την προσπάθεια που καταβάλει ο δήμος του να σταθεί «όρθιος» μετά τις πρόσφατες καταστροφικές θεομηνίες.

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr