ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαH ΔΗΜ.Τ.Ο. Μεσολογγίου της Ν.Δ για το Προσφυγικό και το Μεταναστευτικό

H ΔΗΜ.Τ.Ο. Μεσολογγίου της Ν.Δ για το Προσφυγικό και το Μεταναστευτικό

H ΔΗΜ.Τ.Ο. Μεσολογγίου της Ν.Δ για το Προσφυγικό και το Μεταναστευτικό

Η ΔΗΜ ΤΟ Μεσολογγίου εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου στο οποίο δημοσιεύει τις θέσεις της για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό. Το δελτίο τύπου έχει ως εξής: 

 

Το καθήκον και η εθνική υποχρέωση της Ελλάδας

Μέσα στις πολύ αντίξοες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί εξ’ αιτίας του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, η Ελλάδα καλείται να σεβαστεί ανθρώπινες ζωές και ταυτόχρονα να προστατεύσει τα σύνορα και την ασφάλειά της.

Το πρώτο είναι καθήκον σύμφωνο με τον πολιτισμό μας και τον ανθρωπισμό που διαχρονικά χαρακτηρίζει την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Το δεύτερο είναι εθνική υποχρέωση και κορυφαία αποστολή, ώστε να μη μείνει η χώρα μας αφύλακτη.

 

Οι ευθύνες

Οι ευθύνες για την σημερινή δραματική κατάσταση βαρύνουν:

* Τον ΣΥΡΙΖΑ, που εγκλωβισμένος σε ιδεοληψίες, αδράνησε εγκληματικά στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μία ανοχύρωτη χώρα:

  • Προεκλογικά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για «ανοιχτά σύνορα» στέλνοντας το μήνυμα ότι όποιος θέλει μπορεί να εισέλθει στη χώρα χωρίς κανένα έλεγχο.
  • Μετεκλογικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκλεισε τα κέντρα κράτησης μεταναστών όλης της χώρας και οδήγησε τους μετανάστες στην Αθήνα, όπου σύμφωνα με την τότε υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής αρχικά «λιάζονταν» ενώ στη συνέχεια «εξαφανίζονταν».

* Την Ευρώπη που καθυστέρησε να συλλάβει εγκαίρως το μέγεθος του προβλήματος, ώστε να στηρίξει εγκαίρως και με όλες της τις δυνάμεις μία χώρα- εταίρο που είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο της, σε μία περιοχή γεμάτη αστάθεια, εντάσεις και συγκρούσεις.

* Τη γείτονα Τουρκία, που αρνείται να εφαρμόσει πλήρως τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

 

Οι άξονες της πολιτικής μας

Στη Νέα Δημοκρατία θεωρούμε το προσφυγικό εθνικό θέμα και ως εκ τούτου δεν το μετατρέπουμε σε ένα ακόμα θέμα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης. Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες με αξιωματούχους της ΕΕ, ανέδειξε τους άξονες της πολιτικής του πάνω στο θέμα αυτό:

* Το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και δεν λύνεται δίχως την αλληλεγγύη όλων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

* Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά και ότι το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας θα πρέπει να μείνει εκτός οποιασδήποτε συζήτησης γίνεται στην ΕΕ.Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, όσον αφορά κυρίως το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων, το οποίο πολλές χώρες μέλη αρνούνται να εφαρμόσουν.

* Κλειδί στην αντιμετώπιση του ζητήματος είναι η Τουρκία, η οποία πρέπει να κάνει και εκείνη ό,τι της αναλογεί στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών και

στην αντιμετώπιση των παράνομων διακινητών που αναπτύσσονται με την ανοχή της.

 

Οι προτάσεις της ΝΔ Ενέργειες & μέτρα σε εθνικό επίπεδο

Η κοινωνική και οικονομική ασφάλεια των πολιτών αποτελεί βασική υποχρέωση της πολιτείας ενώ είναι το προαπαιτούμενο για την αποδοχή του «άλλου» και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

* Μεταφορά σε επίσημες δομές: πρόσφυγες και οικογένειες σε ελεγχόμενες ανοιχτές δομές φιλοξενίας και οικονομικοί μετανάστες σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

* Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους παραμένοντες σε κλειστές και ανοιχτές δομές στη Μόρια και σε άλλα σημεία της Ελλάδας.

* Αξιοποίηση υπαρχουσών εγκαταστάσεων ως δομών φιλοξενίας για την αποφυγή δημιουργίας «παράλληλων πόλεων» μέσα στις πόλεις μας και την αποσυμφόρηση των νησιών.

* Επιτακτική ανάγκη να τοποθετηθεί επιτέλους ένας υπεύθυνος ανά νησί ή νομό που φιλοξενεί πρόσφυγες και μετανάστες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το χάος που ακόμη επικρατεί σε πολλούς χώρους φιλοξενίας.

* Ταχύτατη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου βρίσκεται ο κύριος όγκος με ενίσχυση της αντίστοιχης

υπηρεσίας.

* Δημιουργία ειδικών τάξεων υποδοχής στα σχολεία για τα παιδιά όσων παραμείνουν στη χώρα μας ως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και μέχρι να καταστεί εφικτή η επιστροφή τους. Απαιτείται άμεση εξασφάλιση των αντίστοιχων κονδυλίων από ΕΕ.

* Η επίσημη πολιτεία οφείλει να είναι παρούσα και να αντιμετωπίζει τα φαινόμενα ασυδοσίας. Αυτό σημαίνει την άμεση αντιμετώπιση καταλήψεων δρόμων, σιδηροδρομικών γραμμών, πλατειών αλλά και τον εντατικό έλεγχο των νομιμοποιητικών εγγράφων σε ολόκληρη την επικράτεια.

* Άμεση δημιουργία αξιόπιστου μητρώου Μ.Κ.Ο. σε κεντρικό επίπεδο ώστε να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη δράση τους ορισμένων εξ αυτών.

 

Αποτελεσματικός έλεγχος χερσαίων συνόρων – θαλάσσιων ορίων

Η χώρα δεν μπορεί να είναι έρμαιο κανενός. Δεν μπορεί να εξαρτάται από τις διαθέσεις οποιουδήποτε μπορεί και θέλει να ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα. Σε αυτό

χρειαζόμαστε βοήθεια της Ευρώπης. Και η αλήθεια είναι ότι, σε αυτό, η Ευρώπη δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Διεκδικούμε την ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και λέμε ότι τα σύνορα της Ελλάδος είναι και σύνορα της Ευρώπης και τα σύνορα της Ευρώπης είναι και σύνορα της Ελλάδος. Χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή  βοήθεια για να φυλάξουμε τα σύνορά μας. Αλλά πρέπει να αποδεικνύουμε ότι, αν χρειαστεί, μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας.

 

Ενέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο

* Σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής μεταξύ της ΕΕ και των χωρών αποδημίας των παρανόμων οικονομικών μεταναστών.

* Υιοθέτηση Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου ώστε να κατανέμονται τα βάρη περισσότερο αναλογικά και πιο δίκαια

 

Στάση έναντι της Τουρκίας

Πρέπει με κάθε τρόπο να αναδεικνύεται ο ρόλος της Τουρκίας στον έλεγχο των ροών προς τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

 

Νέα Δημοκρατία: Η παράταξη του υγιούς πατριωτισμού

Ο πατριωτισμός, αυτή η σπουδαία αρετή και αξία που ενέπνευσε το γένος των Ελλήνων σε μεγάλες στιγμές της Ιστορίας μας, σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται με τον στείρο εθνικισμό. Άλλο εθνικισμός, άλλο πατριωτισμός.

Ο εθνικισμός γεννά μίσος, διχόνοια, ρατσισμό, μισαλλοδοξία.

Ο πατριωτισμός είναι από τη φύση του οραματικός, είναι δημιουργικός. Εμπεριέχει βασικές ανθρώπινες αξίες. Προϋποθέτει υψηλό αίσθημα ευθύνης και δημιουργεί κοινωνική, αλλά και εθνική συνείδηση.

Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη του υγιούς πατριωτισμού. Το ζήτημα του προσφυγικού πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ακριβώς υπό αυτό το πρίσμα. Δεν θα αφήσουμε ακραίες και σκοτεινές δυνάμεις, εχθρούς της Δημοκρατίας, του Κράτους δικαίου και του ανθρωπισμού, να καπηλευτούν ένα υπαρκτό πρόβλημα. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ταυτίζει όποιον ασκεί εμπεριστατωμένη κριτική στην Κυβέρνηση για το προσφυγικό, με την ακροδεξιά.

Στην κεντρική ιστοσελίδα της Παράταξης, https://nd.gr/, μπορείτε να δείτε ολοκληρωμένο το Εθνικό Σχέδιο για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό.

ΔΗΜ.Τ.Ο. Ν.Δ. Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ι.Μ. Φανερωμένης Λευκάδας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr