ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτικα ΝεαΔημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου: Χωρίς νέα απόφαση για τα σκουπίδια

Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου: Χωρίς νέα απόφαση για τα σκουπίδια

Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου: Χωρίς νέα απόφαση για τα σκουπίδια

Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου:  Χωρίς νέα απόφαση για τα σκουπίδια

Κ. Λύρος : Απέτυχε προσπάθεια να καταγγελθεί ο Γ. Παπαναστασίου

Γ. Παπαναστασίου : Συνδράμει το Μεσολόγγι με απορριμματοφόρο

Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης στη χθεσινή τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσολογγίου.

Ωστόσο, όπως αναμένονταν δεν πάρθηκε κάποια απόφαση, καθώς για το θέμα αυτό η μείζονα αντιπολίτευση και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, που την προηγούμενη εβδομάδα απείχαν από την έκτακτη συνεδρίαση που προκάλεσε η δημοτική αρχή για το θέμα με αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί απαρτία, δεν συναίνεσαν στο αίτημα του Δημάρχου Κ. Λύρου να εκδοθεί ένα ψήφισμα υπέρ της απόφασης του Κ. Σκρέκα για μεταφορά 3.000 τόνων απορριμμάτων από το Μεσολόγγι στο ΧΥΤΑ Στράτου.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης ήταν πως ένα τέτοιο ψήφισμα θα ήταν ουσιαστικά μια καταδίκη του Δημάρχου Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου, που αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση επικαλούμενος λόγους βιωσιμότητας του ΧΥΤΑ Στράτου. Χαρακτηρίστηκε λοιπόν από την αντιπολίτευση ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα μια τέτοια απόφαση.

Η αντίδραση του Κ. Λύρου στη στάση της αντιπολίτευσης ήταν ότι «κάποιοι φοβούνται να στεναχωρήσουν τους γείτονες».

Θύμισε μάλιστα ότι οι ίδιοι στο δημοτικό συμβούλιο ζητούσαν να παρθεί απόφαση για διάθεση απορριμμάτων σε άλλους ΧΥΤΑ και στο ΧΥΤΑ Στράτου και τώρα που υπάρχει η υπουργική απόφαση δεν επιμένουν στην εφαρμογή της.

Η κριτική της αντιπολίτευσης ήταν ότι ο Δήμαρχος δεν έχει εφαρμόσει την προηγούμενη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που περιέγραφε τα βήματα που πρέπει να γίνουν για τη διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς επίσης και το γεγονός ότι θα έπρεπε να είχε υπάρξει συνεννόηση με το Δήμο Αγρινίου πριν επιδιωχθεί η απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος.

«Πρέπει να χτίζουμε γέφυρες με τους όμορους δήμους και να μην περιχαρακωνόμαστε στα τείχη» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Αγγ. Κότσαλος.

Μάλιστα ο Αγγ. Κότσαλος κάλεσε το Δήμαρχο να τρέξει να επεκτείνει τη συμφωνία με το ΧΥΤΑ Παλαίρου για διάθεση των απορριμμάτων του Μεσολογγίου εκεί, εκτιμώντας ότι διαφορετικά ίσως χρειαστεί τα σκουπίδια του Μεσολογγίου να μεταφερθούν ακόμη και στο εργοστάσιο της Κοζάνης με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κόστος.

Σε ανάλογους τόνους μάλιστα εκφράστηκε και η «Συμμαχία για το Μέλλον» δια του Π. Παπαδόπουλου, αλλά και ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, όπως ο Σπ. Διαμαντόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι ένα ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως το ζητούσε ο Κ. Λύρος, σε καμία περίπτωση δεν θα ανάγκαζε το Δήμαρχο Αγρινίου να αλλάξει την απόφασή του.

Στο θέμα μάλιστα των σχέσεων μεταξύ των δημάρχων Αγρινίου και Μεσολογγίου επέμειναν και άλλοι σύμβουλοι, όπως ο Σπ. Βασιλείου που παρατήρησε με νόημα :

«Όταν ο Γ. Παπαναστασίου έστειλε απορριμματοφόρο για να μας βοηθήσει το Σεπτέμβριο ήταν καλός και τώρα δεν είναι;»

Απαντώντας ο Δήμαρχος Κ. Λύρος διέψευσε τα περί μη συνεννόησης με το Γ. Παπαναστασίου. «Έχω κάνει αλλεπάλληλες επαφές με το Γ. Παπαναστασίου και προφορικά και τηλεφωνικά και μέσω επιστολών και γαϊδουρινή υπομονή μαζί του» είπε χαρακτηριστικά με οργισμένο ύφος ο Κ. Λύρος.

Από την πλευρά πάντως της δημοτικής αρχής επιχειρήθηκε να γίνει πειστικό το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει κακή διάθεση απέναντι στο Δήμαρχο Αγρινίου.

Ο αντιδήμαρχος Νίκος Καραπάνος θύμισε με νόημα ότι οι εκπρόσωποι του Δήμου Μεσολογγίου ψήφισαν το Γ. Παπαναστασίου για την προεδρία στον ενιαίο φορέα για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο Αιτωλοακαρνανίας (σ.σ. δεν έχει λειτουργήσει ακόμη).

Μάλιστα οι της δημοτικής αρχής επέμειναν στο γεγονός ότι η αντιπολίτευση ζητούσε τη μεταφορά των απορριμμάτων σε άλλους ΧΥΤΑ μεταξύ αυτών και στο ΧΥΤΑ Στράτου, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με την άρνηση σήμερα της αντιπολίτευσης για ψήφισμα υπέρ της απόφασης Σκρέκα.

«Τόση υποστήριξη που βρίσκει εδώ ο Γ. Παπαναστασίου δεν έχει ούτε στο Αγρίνιο» είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Καραπάνος για να στηλιτεύσει τη στάση της αντιπολίτευσης.

Συνδρομή μέσω της ΚΕΔΕ και από το Αγρίνιο με απορριμματοφόρο

Πάντως ο Δήμος Μεσολογγίου απηύθυνε μέσω της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας αίτημα για συνδρομή όμορων αλλά όχι μόνο Δήμων με απορριμματοφόρα.

Το ενδιαφέρον μάλιστα είναι πως ο Δήμος Αγρινίου ανταποκρίθηκε στέλνοντας ήδη από χθες ένα απορριμματοφόρο, για να συλλέξει σκουπίδια και να τα μεταφέρει στο ΧΥΤΑ Παλαίρου.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Κορονοϊός: 353 νέα κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία, 17.960 σε όλη την χώρα

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr