ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΔημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου: Υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση της ΚΕΔΕ

Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου: Υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση της ΚΕΔΕ

Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου: Υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση της ΚΕΔΕ

Περισσότερο κομματικό και λιγότερο αυτοδιοικητικό χαρακτήρα είχε η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου για το νέο εκλογικό νόμο στην Αυτοδιοίκηση.

Και αυτό γιατί ορισμένοι από τους υποστηρικτές  της απλής αναλογικής, που εισήχθη το 2019 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι υποστηρικτές του νέου συστήματος που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ (και το οποίο με κάποιες διαφοροποιήσεις είναι επαναφορά του συστήματος που ίσχυε μέχρι το 2014) μπήκαν στη διαδικασία να ταυτίσουν -ίσως και όχι άδικα- την αντίθετη άποψη με τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα.

Στη συνεδρίαση τέθηκαν επί τάπητος τρεις προτάσεις ψηφίσματος, αυτή της δημοτικής αρχής που ταυτίζεται με το ψήφισμα της ΚΕΔΕ και το οποίο αν και συναινεί στο γενικό πνεύμα του εκλογικού νόμου ζητά τροποποιήσεις σε θέματα όπως τη μείωση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, το όριο του 3% κ.α., αυτή της Λαϊκής Συσπείρωσης που τάσσεται υπέρ της ανόθευτης απλής αναλογικής και το ψήφισμα που κατατέθηκε από περισσότερους από 30 προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Αγρινίου και το οποίο σε μεγάλο βαθμό περιορίζεται σε θέματα που αφορούν τις Κοινότητες με βασικότερο όλων τη διατήρηση της ξεχωριστής κάλπης για τις κοινοτικές εκλογές.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι το ψήφισμα των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων που παρουσιάστηκε αρχικά την προηγούμενη εβδομάδα είχε τελικά λιγότερες υπογραφές από τις περίπου 60 με τις οποίες παρουσιάστηκε αρχικά. Και από το πνεύμα της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο τόσο στην προχθεσινή συνεδρίαση όσο και στη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, φάνηκε ότι υπήρχε ένα έντονο παρασκήνιο τόσο κατά την εμφάνιση του, όσο και στη συνέχεια που αποσύρθηκαν αρκετές υπογραφές.

Τελικά κατά πλειοψηφία πέρασε η πρόταση της παράταξης του Γ. Παπαναστασίου και υιοθετήθηκε το ψήφισμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων. Πάντως αξίζει να σημειωθεί από την άλλη ότι παρά τις διαφορετικές προτιμήσεις ως τον εκλογικό σύστημα σε πολλά επιμέρους θέματα φάνηκε να υπάρχει ταύτιση απόψεων αναφορικά με τη μείωση των μελών των δημοτικών συμβουλίων, την όριο του 3% για την εκπροσώπηση στο συμβούλιο,  ακόμη και για ορισμένα από τα θέματα που αφορούν τις τοπικές κοινότητες. Ωστόσο ο δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου επέμεινε στη λογική ότι η ανεξάρτητη κάλπη για την εκλογή των συμβουλίων στις τοπικές κοινότητες «εισάγει από το παράθυρο ένα τρίτο βαθμό αυτοδιοίκησης».

Τα 10 βασικά σημεία του νέου εκλογικού νόμου:

·         Επαναφορά της 5ετούς θητείας. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023, θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία

·         Μειώνεται οριακά ο αριθμός των μελών του δημοτικού και του περιφερειακού συμβουλίου ώστε να ενισχυθεί ο ουσιαστικός διάλογος.

·         Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43%

·         Εξασφαλίζεται κατά κανόνα τουλάχιστον η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών

·         Τίθεται όριο 3% για τη εκλογή δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές και ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του

·         Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των «κοινοτικών αρχών» η οποία δημιούργησε έναν defacto τρίτο βαθμό αυτοδιοίκησης παρά τη ρητή πρόβλεψη του Συντάγματος

·         Επαναφορά της ορολογίας «κοινότητας» σε «δημοτική κοινότητα» ώστε να μην υπάρχει καμία σύγχυση με την προ του «Καποδίστρια» διοικητική διαίρεση της χώρας

·         Εναρμονίζεται η πλειοψηφία του δημάρχου στα συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων με πληθυσμό μεγαλύτερο των 500 κατοίκων

·         Σε μικρότερες δημοτικές κοινότητες ο εκπρόσωπος της εκλέγεται από ενιαία λίστα υποψηφίων και εκτός συνδυασμών

·         Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 30η Ιουνίου για την κατάρτιση των συνδυασμών ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως στο εκλογικό σώμα γνωστοί οι υποψήφιοι

Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ

Ως προς τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, η ΚΕΔΕ επισήμανε πως κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα συμβάλλει καθοριστικά στη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Δήμων.

Η ΚΕΔΕ δεν συμφωνεί με τη μείωση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου,  γιατί αυτή θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα δεδομένου ότι υπάρχουν Δήμοι πολλών ταχυτήτων και Δήμοι που προήλθαν από συνενώσεις πολλών Δημοτικών Ενοτήτων. Επίσης δημιουργεί τον κίνδυνο να αποκλειστούν από την ενασχόληση με τα κοινά, μέλη ή κοινωνικές ομάδες. Με δεδομένο ότι ο αριθμός των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου δεν επηρεάζει δημοσιονομικά το Κράτος ή τον εκάστοτε Δήμο, ακόμη και αν θεωρηθεί πως η μείωση του αριθμού μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη ποιότητα του διαλόγου, η ΚΕΔΕ προτείνει η όποια μείωση να μην υπερβαίνει το 10%.

Για τους Δήμους που προέρχονται από συνένωση άνω των 6 Δήμων και κοινοτήτων ο αριθμός των μελών του Δημοτικού Συμβούλιου να είναι εκείνος που αντιστοιχεί στην επόμενη πληθυσμιακή κλίμακα σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό.

Σε σχέση με τις τοπικές κοινότητες

Η ΚΕΔΕ προτείνει να μειωθεί το όριο εκλογής πολυμελών οργάνων, από τους 500 στους 300 κατοίκους, αφού με δεδομένη τη νέα απογραφή του 2021, σε πολλά χωριά θα σημειωθεί μείωση του πληθυσμού.

Επίσης οι αλλαγές που προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου για ύπαρξη κοινού, ενιαίου ψηφοδελτίου σε χωριά κάτω των 500 (300) κατοίκων, μάλλον θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει, με το να εμφανίζεται ένας υποψήφιος σε πολλά ψηφοδέλτια.

Η ΚΕΔΕ προτείνει για λόγους απλότητας, το ψηφοδέλτιο να είναι ενιαίο και παραταξιακό, ανεξάρτητα από το όριο των κατοίκων. Κάθε συνδυασμός να έχει τους δικούς του υποψήφιους, ανεξάρτητα από το μέγεθος της πόλης ή χωριού.

Επίσης να παραμείνουν οι διατάξεις του άρθρου 8 του Ν.3852/2010 σύμφωνα με τις οποίες προβλέπονται:

Τοπικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό μέχρι τριακοσίους (300) κατοίκους όπου εκλέγεται ένας εκπρόσωπος που θα είναι ο πρόεδρος της κοινότητας.
Τοπικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από τριακόσιους έναν έως δύο χιλιάδες (301-2.000) κατοίκους με τριμελές συμβούλιο
Πληθυσμός έως δέκα χιλιάδες (10.000) κατοίκους πενταμελές συμβούλιο,
Πληθυσμός από δέκα χιλιάδες έναν έως πενήντα χιλιάδες (10.001-50.000) κατοίκους από έντεκα (11) μέλη
Πληθυσμός από πενήντα χιλιάδες έναν (50.001) και άνω κατοίκους από δεκαπέντε (15) μέλη.
Προτείνεται παράλληλα η μη κατάργηση δημοτικών κοινοτήτων σε δήμους με πληθυσμό της έδρας τους κάτω των 100.000 κατοίκων για τους παρακάτω κυρίως λόγους:

α) Σε πολλούς επαρχιακούς Δήμους, στις έδρες των Δήμων είναι προσαρτημένα μεγάλα χωριά και συνοικισμοί που δεν εκλέγουν προέδρους. Στα τοπικά συμβούλια των εδρών συμμετείχαν εκπρόσωποι των χωριών αυτών, καλύπτοντας το κενό.

β)  Τα τοπικά συμβούλια των εδρών αποτελούν θερμοκοιτίδες στελεχών που μπορούν να μεταπηδήσουν στα Δημοτικά Συμβούλια σε μέλλοντα χρόνο.

Για την εκλογή Δημάρχου

Ως προς το άρθρο 22, το ΔΣ της ΚΕΔΕ συμφωνεί κατά πλειοψηφία με το ποσοστό 43% για την εκλογή Δημάρχου.

Σημειώνεται ότι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εξέφρασαν και τις παρακάτω απόψεις:

1.   Να ισχύσει εκ νέου το 50% +1

2.   Να παραμείνει το ισχύον σύστημα της απλής αναλογικής

3.   Να προσδιοριστεί ελάχιστη διαφορά 5% μεταξύ πρώτου και δεύτερου συνδυασμού σε περίπτωση που επιλεγεί χαμηλότερο του 50% ποσοστό εκλογής

Το όριο του 3% που προβλέπει το σχέδιο νόμου δεν έχει κάποιο νόημα για τους μικρούς Δήμους, όπου ούτως η άλλως το εκλογικό μέτρο είναι πάνω από 3%Για το λόγο αυτό η ΚΕΔΕ προτείνει πλαφόν εισόδου ανάλογο του εκλογικού μέτρου. Θα μπορούσε το πλαφόν να υπολογίζεται με το εκλογικό μέτρο συν 1%.

Η ΚΕΔΕ προτείνει να παραμείνει το σημερινό καθεστώς όπου πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε ψήφους υποψήφιος του πλειοψηφούντος συνδυασμού, λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες και τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά μικρών χωριών και κοινοτήτων.Τέλος η ΚΕΔΕ εκφράζει τους σοβαρότατους προβληματισμούς της για την εκλογή χωρίς σταυρό -αριστίνδην- πρώην Δημάρχων σε συνδυασμούς καθώς και για την συνταγματικότητα της σχετικής διάταξης.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

Δήμος Αγρινίου: Το «δίχτυ προστασίας» απλώνεται ξανά

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr