ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΔημοτικό Συμβούλιο| Aυτόνομο Πανεπιστήμιο ζήτησε ο Γ.Παπαναστασίου

Δημοτικό Συμβούλιο| Aυτόνομο Πανεπιστήμιο ζήτησε ο Γ.Παπαναστασίου

Δημοτικό Συμβούλιο| Aυτόνομο Πανεπιστήμιο ζήτησε ο Γ.Παπαναστασίου

Η ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η διαδικασία της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για το Πανεπιστήμιο δεν έχει τελειώσει ακόμα και κανείς δεν μπορεί να ξέρει αυτή τη στιγμή πόσο αυτή η διαδικασία θα τραβήξει.

DSC00218Εν τάχη λοιπόν και περιληπτικά να πούμε ότι ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παπαναστασίου επιτέθηκε στην μεθόδευση των πρυτανικών αρχών αναφερόμενος και στα ποσά της χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, τα οποία μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Σημείωσε, ούτε λίγο, ούτε πολύ, για τα μέλη ΔΕΠ, που σήμερα αποφασίζουν την μεταφορά των τμημάτων ότι χωρίς αυτά τα τμήματα να λειτουργούν στην πόλη του Αγρινίου κανείς τους δεν θα ήταν σήμερα καθηγητής. Αίσθηση και ένταση ανάμεσα στους φοιτητές έκανε και ξεσήκωσε αντίστοιχα όταν ο Δήμαρχος Αγρινίου είπε ότι θέση του Αγρινίου είναι η αυτονόμηση του Πανεπιστημίου. Αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση του με τον Υπουργό Υγείας και στη  θετική του στάση να δοθεί το παλιό νοσοκομείο για να καλυφθούν οι ανάγκες εστίασης και σίτισης της φοιτητικής κοινότητας της πόλης.

DSC00215Η στάση της πολιτείας είναι αφερέγγυα είπε ο κ. Μοσχολιός και ανοργάνωτη στα θέματα της εκπαίδευσης και της τριτοβάθμιας. Φοιτητές και καθηγητές χρησιμοποιήθηκαν για να φύγει η σχολή να πάει στην Πάτρα. Ένας φοιτητής που έζησε στο Αγρίνιο από την αρχή έχει περάσει από τρία πανεπιστήμια, των Ιωαννίνων, της Δυτικής Ελλάδας και της Πάτρας, εάν αυτό εκφράζει την πολιτική της τριτοβάθμιας εκπαίδευση τότε αυτή η πολιτική είναι ασόβαρη. Η πολιτεία ως τώρα δεν έχει κάνει και πολλά για το Αγρίνιο, για τις υποδομές που θέλει ένα πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο. θεωρώ ότι σήμερα πρέπει να βγει απόφαση που θα απευθύνεται στην ηγεσία του υπουργείου παιδείας, στον υπουργό τον κ Μπαλτά, ο οποίος μάλιστα οφείλει από αύριο να διακόψει τις ορέξεις της πρυτάνεως και ο υπουργός να ξεκαθαρίσει και να πει ότι τα τμήματα θα παραμείνουν στο Αγρίνιο και δεν θα πάνε στην Πάτρα.

DSC00232Στην τοποθέτηση του ο κ. Τραπεζιώτης αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού τα οποία θα έπρεπε να γίνουν συγκριτικά πλεονεκτήματα έρευνας των σχολών του Αγρινίου πράγμα όμως που καμία από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν επιχείρησε κρατώντας την τοπική κοινωνία αποξενωμένη από την δράση και τις αγωνίες της ακαδημαϊκής κοινότητας της πόλης. Ένταση προκλήθηκε όταν με αναφορά του στον κ. Μοσχολιό είπε ότι πολιτικός φίλος του πρώην δημάρχου έκανε έξωση στις πανεπιστημιακές σχολές της πόλης για να πάρει την απάντηση σε επί προσωπικού τοποθέτηση του πρώην Δημάρχου ότι και  ο ίδιος ο κ. Τραπεζιώτης δεν συνεργάστηκε ως δήμαρχος με το Πανεπιστήμιο του Αγρινίου αλλά με το Πανεπιστήμιο Πατρών για την Ελιά.

DSC00231Ο κ. Παπανικολάου αναφέρθηκε ότι πριν φτάσουμε στο σημείο να κουβεντιάσουμε για τα οικονομικά που χάνει η περιοχή θα ήταν καλό να σκεφτούμε τι πανεπιστήμιο θέλουμε για τα παιδιά μας. Δεν μπορούμε να στηρίζουμε το αίτημα μας είπε στη λογική «κάθε πόλη και στάδιο κάθε χωριό και γυμναστήριο», αλλά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Πριν σκεφτούμε τι χάνουμε από την μη ύπαρξη σ’ αυτή την πόλη από την παρουσία των φοιτητών ας σκεφτούμε τι ξοδεύουμε για τα δικά μας παιδιά σε άλλες πόλεις. Έκανε επίσης λόγο για την λειτουργία των Πανεπιστημίων με καθαρά οικονομοτεχνικά κριτήρια και εξαρτήσεις από το μεγάλο κεφάλαιο και την ελεύθερη αγορά και όχι με στόχο της ανάγκες της κοινωνίας και του λαού.

DSC00233Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Στέλιος Μερμίγκης ως επικεφαλής του ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ο οποίος μίλησε για τμήματα Φραγκενστάϊν που λειτουργούν στο Αγρίνιο είτε ως πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, είτε ως Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, είτε ως σχολές του Πανεπιστημίο Πατρών.

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr