ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΔημοτικά τέλη στο Αγρίνιο: Χωρίς αυξήσεις και χωρίς τέλος ταφής

Δημοτικά τέλη στο Αγρίνιο: Χωρίς αυξήσεις και χωρίς τέλος ταφής

Δημοτικά τέλη στο Αγρίνιο: Χωρίς αυξήσεις και χωρίς τέλος ταφής

Χωρίς αυξήσεις και χωρίς τέλος ταφής τα δημοτικά τέλη στο Αγρίνιο, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία αναφέρει πως στο… τσακ φαίνεται ότι γλιτώσαμε στο Δήμο Αγρινίου την αύξηση των δημοτικών τελών.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Τα δημοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας καθώς και ο δημοτικός φόρος θα παραμείνουν αμετάβλητα στο Δήμο Αγρινίου για το 2023, παρά την πίεση που δημιουργεί στα οικονομικά του Δήμου η ενεργειακή κρίση και οι διάφορες πτυχές της, όπως η υστέρηση εσόδων από τους παρόχους ενέργειας που καθυστερούν να αποδώσουν τα τέλη στους Δήμους.

Ο Δήμος Αγρινίου χάρις την καλή οικονομική του θέση, αλλά και τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί έως τώρα από την κυβέρνηση θα περάσει το 2023, χωρίς να μετακυλήσει την αύξηση της τιμής του ρεύματος ή των καυσίμων στους δημότες. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι η υπηρεσιακή εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου ήταν για αύξηση των τελών κατά 5%, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό από τη Δημοτική Αρχή.

Το γεγονός ότι η χρονιά που έρχεται είναι προεκλογική προφανώς παίζει ρόλο, αφού με εισήγηση της Κεντρικής Ένωσης των Δήμων στους προϋπολογισμούς των Δήμων δεν θα περάσει ούτε το τέλος ταφής των απορριμμάτων, που για το 2023 είναι 25 ευρώ ανά τόνο σκουπιδιών. Για το θέμα αυτό η ΚΕΔΕ βρίσκεται ήδη σε διαπραγμάτευση με την Κυβέρνηση, προκειμένου η επιβολή του είτε να μεταταθεί χρονικά, είτε να υπάρξει μια μεγάλη αναπροσαρμογή προς τα κάτω. Ενώ δεν αποκλείεται για το θέμα να υπάρξει και προσφυγή στο ΣτΕ από την πλευρά της ΚΕΔΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Αγρινίου και την προηγούμενη χρονιά εκμεταλλεύτηκε τη δυνατότητα που δόθηκε να μεταφέρει στα ανταποδοτικά 600.000 από τα ίδια έσοδά του. Ενώ σε σχέση με τους παρόχους ενέργειας και την υστέρηση εσόδων που παρατηρείται η νομική υπηρεσία του Δήμου έχει πάγια εντολή να κινηθεί περαιτέρω για να διεκδικήσει ο Δήμος τα χρήματά του, ωστόσο εκτιμάται μετά τη νομοθετική ρύθμιση για καταβολή των ανταποδοτικών εντός δύο μηνών η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.

Η εικόνα του ταμείου των ανταποδοτικών πάντως στο πρώτο οκτάμηνο του 2022 δείχνει το πρόβλημα με τα βεβαιωθέντα τέλη να ανέρχονται σε 6.177.000 ευρώ περίπου και τα εισπραχθέντα στα 5.083.000 δηλαδή καταγράφεται μια υστέρηση εσόδων κατά 1,1 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα τα έξοδα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα με ενταλθέντα να είναι 4.951.000 ευρώ και τα πληρωθέντα στα 4.797.000 ευρώ.

Γ. Παπαναστασίου: Με την ενεργειακή κοινότητα θα έρθουν και οι μειώσεις

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου μιλώντας για το θέμα τόνισε ότι ο Δήμος Αγρινίου με έκταση πάνω από 1.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα έχει αυξημένες ανάγκες στον ηλεκτροφωτισμό και την καθαριότητα και σε αντίθεση με τους αστικούς δήμους είναι αναγκασμένος να βάζει χρήματα στα ανταποδοτικά από τα ίδια έσοδά του, προκειμένου να καλύψει τα αυξημένα κόστη στο ρεύμα και τα καύσιμα. Σύμφωνα με τον ίδιο η κατάσταση εξισορροπείται από το χαμηλό κόστος διαχείρισης στο ΧΥΤΑ (12 ευρώ ανά τόνο) και την καλή οικονομική θέση του Δήμου.

«Αν μπορούσε να κάνουμε μειώσεις θα τις κάναμε» πρόσθεσε και εκτίμησε ότι αυτές θα έρθουν όταν λειτουργήσει το έργο της ενεργειακής κοινότητας του Δήμου Αγρινίου, για το οποίο αναμένονται οι όροι σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ. Τότε, σύμφωνα με το Γ. Παπαναστασίου, θα μπορέσουν να γίνουν μειώσεις τελών, αλλά και να καλυφθούν οι ανάγκες εκατοντάδων ευάλωτων νοικοκυριών του Δήμου που με εισοδηματικά κριτήρια θα μπορέσουν να έχουν δωρεά ρεύμα έως 3.600 κιλοβατώρες το χρόνο.

Παραμένουν οι μειώσεις τελών στις ειδικές κατηγορίες

Με τη χθεσινή απόφαση του δήμου Αγρινίου συνεχίζεται η μείωση κατά 50% των Τελών Καθαριότητας και Φωτισμού και για το 2022, με επέκταση σε όλο το Δήμο Αγρινίου για:

• Άτομα με αναπηρία 80% και άνω, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία 80% και είναι μόνιμοι κάτοικοι Δήμου Αγρινίου, χωρίς όριο εισοδήματος με το ετήσιο κόστος να ανέρχεται στο ποσό των 4.500 € περίπου.

• Στους πολύτεκνους, όπως η ιδιότητά τους οριοθετείται από την κείμενη νομοθεσία και είναι μόνιμοι κάτοικοι Δήμου Αγρινίου με ανήλικα τέκνα έως 18 ετών ή τέκνα που
σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές ή υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία έως την ηλικία 25 ετών, χωρίς όριο εισοδήματος, με το ετήσιο κόστος της μείωσης να ανέρχεται στο ποσό των 2.500 € περίπου.

• Στις τρίτεκνες οικογένειες που είναι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Αγρινίου με ανήλικα τέκνα μέχρι 18 ετών, ή τέκνα που σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές ή υπηρετούν
την στρατιωτική τους θητεία. έως την ηλικία των 25 ετών, χωρίς όριο εισοδήματος με το ετήσιο κόστος της μείωσης να ανέρχεται στο ποσό των 6.700€.

Επιπλέον συνεχίζουν ειδικές χρεώσεις όπως να χρεώνεται το 25% των τετραγωνικών μέτρων του πραγματικού εμβαδού των πυλωτών των πολυκατοικιών και μονοκατοικιών. Οι κτηνοτροφικές, πτηνοτροφικές, γεωργικές και μελισσοκομικές επιχειρήσεις χρεώνονται για το 20% των τ.μ. της οικοδομής, λόγω των μειωμένων αναγκών υπηρεσιών καθαριότητας και του μικρού όγκου αστικών αποβλήτων που παράγουν.

Όσες δε απ’ αυτές βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης του Δήμου Αγρινίου και των Κοινοτήτων και η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου βεβαιώνει ότι δεν τις εξυπηρετεί, απαλλάσσονται από το τέλος καθαριότητας και φωτισμού, με το ετήσιο κόστος της μεταβολής να μην ξεπερνά τις 15.000€. Το ετήσιο κόστος των μειώσεων στις ειδικές κατηγορίες και ειδικές χρεώσεις ανέρχεται στο ποσό των 28.700 €.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Αγρίνιο: «Καλάθι» σε φούρνους και κρεοπωλεία – Υπάρχει και διχάζει

 

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ