ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔυτικη ΕλλαδαΔημοσκόπηση της DATA C για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Διευρύνει την κυριαρχία του ο Φαρμάκης  

Δημοσκόπηση της DATA C για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Διευρύνει την κυριαρχία του ο Φαρμάκης  

Δημοσκόπηση της DATA C για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Διευρύνει την κυριαρχία του ο Φαρμάκης  

Δημοσκόπηση της DATA C για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Διευρύνει την κυριαρχία του ο Φαρμάκης

Ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης προβάλλει ως ο κυρίαρχος στη Δυτική Ελλάδα, με τη διεισδυτικότητά του να ξεπερνά πια παρατάξεις και κόμματα.

Πολιτικά και κοινωνικά ενδιαφέροντα, και σίγουρα πολύ διαφοροποιημένα από τα συμπεράσματα της κάλπης του 2019, οπότε και εξελέγη η περιφερειακή αρχή, είναι τα ευρήματα της μεγάλης έρευνας που διεξήγαγε η εταιρεία DATA C για λογαριασμό της εφημερίδας «Πελοπόννησος».

Πρόθεση ψήφου Περιφερειακών εκλογών

Εάν είχαμε αύριο εκλογές και οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες ήταν οι ίδιοι με το 2019 τότε η πρόθεση ψήφου για τον Ν. Φαρμάκη με την παραδοσιακή στάθμιση φθάνει στο 32,5% (49,5% επί των εγκύρων) ενώ ακολουθεί ο Α.Κατσιφάρας με ποσοστό 15,2% (23,1% επί των εγκύρων).

Ο Ν. Φαρμάκης καταγράφει συσπείρωση του 74,7% των ψηφοφόρων του χωρίς σημαντικές απώλειες προς άλλους υποψηφίους με 13,5% του εκλογικού σώματός του να δηλώνει αναποφάσιστο (σχήμα 1).

Ο Α. Κατσιφάρας παρουσιάζει χαμηλή συσπείρωση στους ψηφοφόρους του 2019 η οποία καταγράφεται στο 48% με απώλειες προς τον Ν.Φαρμάκη (17,5%) και μικρότερες προς τον Β.Χατζηλάμπρου (4,2%) αλλά και ποσοστό 19,3% αναποφάσιστων (σχήμα 2).

Η πρόθεση ψήφου για τον Κ.Σπηλιόπουλο με την παραδοσιακή στάθμιση φθάνει στο 4,5% (6,9% επί των εγκύρων).

Η πρόθεση ψήφου για τον Ν.Καραθανασόπουλο με την παραδοσιακή στάθμιση φθάνει στο 6,8% (10,4% επί των εγκύρων).

Το ποσοστό των αναποφάσιστων που καταγράφει η έρευνά μας είναι 21%. Με βάση τα δημογραφικά είναι περισσότερο γυναίκες, από νεότερες ηλικίες, από την Ηλεία και από την κεντροαριστερά.

Εκτίμηση ψήφου Α γύρου Περιφερειακών εκλογών

Η DATA C, από τον Δεκέμβριο΄20 εισήγαγε μια νέα μέθοδο ανάλυσης της πρόθεσης ψήφου (αναφέρεται ως «Εκτίμηση») με βάση την οποία δε σταθμίζει αλλά υπολογίζει για κάθε κόμμα, την μεταβολή ανάμεσα στις ερωτήσεις «τι ψηφίσατε το 2019» και «τι θα ψηφίζατε εάν είχαμε αύριο εκλογές» και την εφαρμόζει πάνω στο ποσοστό των εκλογών του 2019 επί των εγγεγραμμένων.

Η βασική διαφορά αυτού του τρόπου υπολογισμού από την «παραδοσιακή στάθμιση» αφορά το ποσοστό του κ. Ν. Φαρμάκη που μειώνεται και όλων των μικρών παρατάξεων που αυξάνουν το ποσοστό τους. Αυτό διότι το εκλογικό σώμα των μικρών κομμάτων υποαντιπροσωπεύεται στο δείγμα με αποτέλεσμα η «παραδοσιακή στάθμιση» να μην αποκαθιστά επαρκώς. Το ποσοστό του κ. Α. Κατσιφάρα με οποιοδήποτε τρόπο υπολογισμού παραμένει ίδιο.

Αξιολόγηση του έργου Περιφερειάρχη συνολικά

Μετά από 2 χρόνια θητείας περισσότεροι από ένας στους δύο πολίτες (51,3%) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αξιολογούν θετικά το έως τώρα έργο του νυν Περιφερειάρχη.

Θετικότερα αξιολογούν το έργο του Ν. Φαρμάκη οι άνδρες, οι νεότερες ηλικίες , οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας, οι ψηφοφόροι της ΝΔ (ψήφος 2019) (72,8%) και του ΚΙΝΑΛ (53%). Θετικά επίσης αξιολογείται από το 56,5% των ψηφοφόρων του Κ. Σπηλιόπουλου (Περιφερειακές εκλογές 2019) και όσους αυτοτοποθετούνται πολιτικά στο κέντρο, κεντροδεξιά και δεξιά.

Χαμηλότερα, αλλά και πάλι πολύ σημαντικά ποσοστά θετικής αξιολόγησης καταγράφονται από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ που κυμαίνονται περίπου στο 38% αλλά και στους ψηφοφόρους του Α.Κατσιφάρα (Περιφερειακές εκλογές 2019) 44,4%.

Δημοτικότητα Ν. Φαρμάκη

Ο περιφερειάρχης Ν. Φαρμάκης συγκεντρώνει ευρεία αναγνωρισιμότητα στους πολίτες της ΠΔΕ (97,4%) με το μεγαλύτερο ποσοστό να καταγράφεται στην Αιτωλοακαρνανία (98,3%), γεγονός αναμενόμενο λόγω της καταγωγής του.

Οι θετικές γνώμες (θετική & μάλλον θετική) για τον Ν.Φ καταγράφονται σε ποσοστό 56,4% των πολιτών ενώ οι αρνητικές γνώμες (αρνητική & μάλλον αρνητική) σε ποσοστό 14,9%.

Η δημοτικότητα του Ν. Φαρμάκη είναι υψηλότερη στους ψηφοφόρους της ΝΔ (78,9%), στο εκλογικό σώμα που τον ψήφισε στις προηγούμενες εκλογές αλλά και στην μεσαία και ανώτερη κοινωνικοικονομική τάξη. Θετική γνώμη για τον Ν.Φ. εκφράζει το 56,3% των εκλογέων του ΚΙΝΑΛ, το 44,8% του ΣΥΡΙΖΑ και το 39,3% του ΚΚΕ.

19,1% των ψηφοφόρων της ΠΔΕ δεν έχει διαμορφωμένη άποψη για τον Περιφερειάρχη.

«Στα κάγκελα» οι κομμωτές και στο Αγρίνιο με τα νέα μέτρα

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr