Δημόσιο: Ανυποχώρητα τα «φέσια» στην αγορά – Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στα νοσοκομεία

Ξεπέρασαν και πάλι τα 3 δισεκ. ευρώ τα «φέσια» του Δημοσίου στην αγορά με τα νοσοκομεία να αποτελούν το μεγάλο πρόβλημα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη.…

asfalisi-ygeias-2017

Ξεπέρασαν και πάλι τα 3 δισεκ. ευρώ τα «φέσια» του Δημοσίου στην αγορά με τα νοσοκομεία να αποτελούν το μεγάλο πρόβλημα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Οκτώβριο, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις φορέων της γενικής κυβέρνησης «άγγιξαν» τα 2,5 δισεκ. ευρώ, σχεδόν 1,3 δισεκ. ευρώ υψηλότερες σε σχέση με το χαμηλό επίπεδο των 1,228 δισεκ. ευρώ που είχαν φθάσει τον Δεκέμβριο του 2020.

  • Εάν σ’ αυτές προστεθούν και τα 775 εκατ. ευρώ που υπολογίζονται οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, τότε το συνολικό ποσό φθάνει τα 3,270 δισεκ. ευρώ.
  • Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει πως «μεγάλος ασθενής» παραμένουν τα νοσοκομεία με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους να έχουν κάνει άλμα στα 1,403 δισ. ευρώ. Οι οφειλές αυτές είχαν υποχωρήσει ακόμα και στα 294 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2018.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2024 που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, το «φούσκωμα» των χρεών οφείλεται κυρίως στις καθυστερήσεις συμψηφισμών με rebate και clawback.

Ο προϋπολογισμός του 2024 στον οποίο αποτυπώνονται τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία κατά την κατάθεσή του τον Νοέμβριο και αφορούν τον Σεπτέμβριο αναφέρει ότι «οι συνολικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης, κατά τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους παρουσίασαν αυξητική τάση, ωστόσο αποκλιμακώθηκαν τους επόμενους μήνες, με αποτέλεσμα τον Σεπτέμβριο 2023 να διαμορφωθούν στο ύψος των 2.376 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις παρουσιάζουν έντονη εποχικότητα και ιστορικά εμφανίζονται σημαντικά μειωμένες κατά τη λήξη κάθε οικονομικού έτους.
Οι ανωτέρω οφειλές περιλαμβάνουν ποσά clawback και rebate εκτιμώμενου ύψους 989 εκατ. ευρώ, που ακόμα δεν έχουν συμψηφιστεί. Συνεπώς, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εξαιρουμένων των υπό συμψηφισμό ποσών, ανέρχονται σε 1.387 εκατ. ευρώ.»

Πηγή: ertnews.gr