ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ | ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ | Να προσέξουν όσοι θέλουν το «καλό» του Δήμου Ξηρομέρου, γιατί με κάθε ορθή επανάληψη το κάνουν χειρότερο

ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ | ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ | Να προσέξουν όσοι θέλουν το «καλό» του Δήμου Ξηρομέρου, γιατί με κάθε ορθή επανάληψη το κάνουν χειρότερο

ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ | ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ | Να προσέξουν όσοι θέλουν το «καλό» του Δήμου Ξηρομέρου, γιατί με κάθε ορθή επανάληψη το κάνουν χειρότερο

Αυτό που έγινε στον Αστακό είναι από τα ανήκουστα. Συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο και ψήφισε κατά πλειοψηφία τον προϋπολογισμό του Δήμου, γιατί έτσι γίνεται στις Δημοκρατίες και τις μικρές και τις μεγάλες, ενίοτε και στις δικτατορίες, αλλά αυτό δεν το λέμε για να μην έχουμε μπλεξίματα.
Μέχρι εδώ καλά.
μεταρεπορταζ

 

 

 

 

 

 

 

γράφει ο Λ. Τηλιγάδας

 

Επειδή όμως η αυτοδιοίκηση σε αυτή τη χώρα, είναι πολύ «αυτοδιοίκηση», τον πήρε παραμάσχαλα ο κ. Σπύρος Λυμεράτος και τον πήγε στον από πάνω Γενικό Γραμματέα του κράτους, ο οποίος τον πήρε και τον κοίταξε και «τα είδε όλα εμπριμέ», που λένε και οι κοπτοραπτούδες στα υφάσματα.

«Λάθος», φώναξε το κράτος… Και ήταν τόσο δυνατή η φωνή, που ο καλός και φιλότιμος Ξηρομερίτης, τα μάζεψε τα πράγματα, τα μάτια, τα φρύδια και τα λοιπά και έφυγε από την Πάτρα και γύρισε στη βάση του.
Έπρεπε όμως να υπάρξει γρήγορα διόρθωση, γιατί αλλιώς, κατά πως λένε και οι νόμοι αυτού του κράτους, θα άνοιγαν οι «ασκοί του Αιόλου»… Και μετά, άιντε τρέξε, να μαζέψεις τα ασυμμάζευτα.
Έκατσε λοιπόν ο κ. Σπύρος στην ταράτσα και μέτρησε τις ευθύνες του. Πέρασαν κι ένας δυο ακόμα, του άφησαν και τις δικές τους για να τις μετρήσει, για να μην ασχολούνται όλοι στο Δημαρχείο με το ίδιο πράγμα, αλλά όσο προχωρούσε η μέρα σε σειρά δεν μπορούσε να τις βάλει. Τις μέτρησε δυο, τις μέτρησε τρις, τις μέτρησε χίλιες δεκατρείς, σήμανε και η ώρα οκτώ, και είπε να το κάνει το καλό. «Οι ίδιοι δημοτικοί σύμβουλοι που τον ψήφισαν την πρώτη φορά», ο λόγος αφορά τον προϋπολογισμό , «οι ίδιοι θα τον ξαναψηφίσουν. Και οι ίδιοι που τον καταψήφισαν, οι ίδιοι θα έλεγαν και πάλι όχι», σκέφτηκε.
Και το ‘πε και το ‘κανε. Γιατί σ’ αυτή εδώ τη χώρα, όταν λες κάτι, και είσαι άνθρωπος με τιμή και ευθιξία, οφείλεις και να το κάνεις. Πήρε λοιπόν μελάνι σβηστήρα και χαρτί, ξάπλωσε μπροστά του τον προϋπολογισμό, και δουλεύοντας με την μέθοδο του Προκρούστη (τεράστια «φίρμα» στο άπλωμα και στο μάζεμα) κατάφερε να τα χωρέσει τα εφτακόσια χιλιάδες ευρώ, που ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός ήταν λάθος.
Δεν πρόλαβε να μαζέψει τα μολύβια, και έγινε το «έλα να δεις και τρέχα να γλυτώσεις». «Έκοψαν αλυσίδες» τα ξηρομερίτικα πάντσερ, και δεν σταμάτησαν ούτε μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως προχτές την πέμπτη για το θέμα.

Έκτακτο Δημοτικό συμβούλιο για την ορθή επανάληψη

«Ήταν λάθος μου που δεν ενημέρωσα τους επικεφαλής των συνδυασμών», είπε ο κ. Σπύρος.
Εκεί ήταν, που άρπαξε τον κεραυνό ο «νεφεληγερέτης Δίας, και τον παράδωσε στην Ντίνα, για να κάνει τα κουμάντα της.
«Δεν είναι μπακάλικο ο δήμος. Δεν είναι δικό σας σπίτι, κύριε Λυμπεράτο, για να κάνετε ότι θέλετε», είπε κι αμόλησε τον κεραυνό. Κι έτσι όπως «πήρε τον κατήφορο στην άκρη το ποτάμι» τον πέρασε άβρεχο τον κύριο Σπύρο.
«Υπάρχουν ποινικές ευθύνες και θα φέρω το θέμα στην δικαιοσύνη. Αυτό που έγινε ήταν πρωτοφανές, απαράδεκτο και μας προσβάλει όλους. Η παράταξη μας άρει την εμπιστοσύνη της προς το πρόσωπο του Προέδρου και αποχωρούμε από την συζήτηση»… Σηκώθηκε όρθια. Μάζεψε όλα τα «λιθάρια», τα «ριζιμιά» και τα «δέντρα τα ξεριζωμένα», που βρέθηκαν μπροστά της, και απεχώρησε αγανακτισμένη με ένα ταρατατζούμ, που δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από την αντίστοιχη αποχώρηση του Στρατηγού Λάμαχου, του Σαββοπουλικού «Αριστοφάνη που γύρισε από τα θυμαράκια».
Το λόγο μετά πήρε ο Λίας Γεργαλής. Όχι ο Ηλίας… Ο Λίας. Γιατί το «ο Ηλίας» είναι της καθαρεύουσας, και ο Λίας είναι της δημοτικής και του πολυτονικού. Αυτό τώρα, μη με ρωτήσετε, πως συνδυάζεται. Δεν συνδυάζεται. Μόνο αν είσαι ΑΝΑΡΧΟ-ΑΥΤΟΝΟΜΟ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ, μπορείς να το καταφέρεις.
Πήρε λοιπόν το λόγο ο Λίας, και αναφέρθηκε στην πολύ κακή και πρόχειρη λειτουργία του Δήμου σε πολλούς και σημαντικούς τομείς. Ζήτησε μάλιστα να αποχωρήσει από την προεδρεία του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Λυμπεράτος, ο οποίος είχε προσωπική ευθύνη στο θέμα, και να προεδρεύσει ο πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος.
Ο εκ Μαχαλά Πάνος ζήτησε εξηγήσεις, για το πως ξαφνικά εμφανίστηκαν αυτά τα ποσά στην ορθή επανάληψη και δήλωσε με θάρρος και παρρησία ότι δεν τον καλύπτουν οι διευκρινίσεις του κ. Λυμπεράτου. Στο τέλος και οι δύο. και ο Λίας δηλαδή και ο Πάνος, απείχαν από την ψηφοφορία.
Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι υπόλοιποι επικεφαλής με τον κ. Κατσιπάνο να ζητάει την παραίτηση του Προέδρου. « Να παραιτηθώ», του απάντησε ο κ. Λυμπεράτος, «αλλά αυτό θα πρέπει να του το ζητήσουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας, οι οποίοι, αν και παρόντες (εκεί μπροστά δηλαδή) δεν έβγαλαν άχνα, με αποτέλεσμα, «τέτοιο κακό να μην τον βρει».
«Και το κουβούκλιο έκανε μπαμ και μέσα από την αιθάλη», ακούστηκε η ζεστή φωνή του Δημάρχου, που ζήτησε «να πέσουν οι τόνοι». Ο Λίας πέταξε κάτι βαρείες και κάτι περισπωμένες που είχε πρόχειρες, ο Πάνος επιχείρησε και συγκράτησε μέσα του τα πνεύματα, χωρίς κανείς να πάρει χαμπάρι, τις ψιλές που πήγανε να του ξεφύγουν, και έτσι το μπάχαλο απεφεύχθη.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος κάλυψε τον κ. Λυμπερατο, λέγοντας: «Ναι ήταν λάθος. Έπρεπε το θέμα να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ενημερωθούν οι αρχηγοί των παρατάξεων. Δεν υπήρχε όμως πρόθεση και ο κ. Λυμπεράτος το έκανε για το καλό του Δήμου.
Έχω εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του. Δεν έγιναν αλλαγές σε έργα.
Το ποσό των 700.000 ευρώ, αφορά το χρέος προς την ΔΕΗ, που μας άφησε η κ. Κουμανδράκη, η οποία είναι η μόνη, που δεν δικαιούται να ομιλεί». Και κατέληξε, κάνοντας μια ξεκάθαρη και σαφή δήλωση, της οποίας όλοι καταλάβανε το περιεχόμενο, ακόμα κι εγώ, που δεν έχω καμία σχέση με την εξίσωση της θεωρίας της σχετικότητας που υπάρχει γραμμένη στον εξωτερικό τοίχο του δημαρχείου του Αστακού: «Σέβομαι ένα πρόσωπο αλλιώς θα έλεγα πολλά»

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr