ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΜεσολογγιΔήμος Μεσολογγίου: Η πρόταση για τον καταυλισμό – γκέτο στο Αιτωλικό

Δήμος Μεσολογγίου: Η πρόταση για τον καταυλισμό – γκέτο στο Αιτωλικό

Δήμος Μεσολογγίου: Η πρόταση για τον καταυλισμό – γκέτο στο Αιτωλικό

Δήμος Μεσολογγίου: Η πρόταση για τον καταυλισμό – γκέτο στο Αιτωλικό. Οι προτάσεις του Τοπικού Σχεδίου για την κοινωνική ένταξη των Ρομά όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση” περιμένουν τη χρηματοδότηση του Υπουργείου 

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Κρίσιμο θα είναι για το δήμο Μεσολογγίου το  Τοπικό Σχέδιο Δράσης για την κοινωνική ένταξη των Ρομά να εγκριθεί από το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και να τύχουν χρηματοδότησης οι προτεινόμενες δράσεις.

Και αυτό γιατί στο Δήμο Μεσολογγίου ο πληθυσμός των Ρομά είναι σημαντικός σε σχέση με το σύνολο του τοπικού πληθυσμού, υπολογίζεται σχεδόν στο 6%, και αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς το μεγαλύτερο μέρος διαβιεί κάτω από άθλιες συνθήκες, ενώ τα πρόβλημα συμβίωσης με τον υπόλοιπο πληθυσμό είναι πολλά, καθώς υπάρχει σημαντική παραβατικότητα στις τάξεις των Ρομά.

Οριακές οι σχέσεις στο Αιτωλικό λόγω παραβατικότητας

Σύμφωνα με το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου οι σχέσεις μεταξύ Ρομά και μη, είναι οριακές, ιδίως στην περιοχή του Αιτωλικού. Οι κλοπές, οι επιθέσεις σε ηλικιωμένους, η ηχορύπανση, η ρύπανση από την καύση λάστιχων και καλωδίων και γενικά, η παραβατικότητα των Ρομά, είναι καθημερινή. Συχνά παρατηρούνται σοβαρά επεισόδια με πυροβολισμούς και τραυματισμούς ατόμων, που απασχολούν και την κοινή γνώμη. Δημιουργείται εγκληματικός πυρήνας στην περιοχή με άσχημες συνέπειες, που ενισχύεται από την γκετοποίηση των καταυλισμών.

Το πρόβλημα είναι εντονότερο στην περιοχή του Αιτωλικού.  Εκεί ο  καταυλισμός του «αντλιοστασίου» αποτελείται από 35 περίπου οικογένειες που διαμένουν κυρίως σε παραπήγματα, ελάχιστες αυθαίρετες κατασκευές από τσιμεντόλιθους, και μερικά κοντέινερ που διατέθηκαν παλαιότερα από το Δήμο Αιτωλικού.

Ο χώρος διαμονής τους είναι ανάμεσα στην λιμνοθάλασσα Αιτωλικού και το έλος που αποστραγγίζει το γειτονικό αντλιοστάσιο, σε έκταση του Δημοσίου, σε μηδενική απόσταση από τον αιγιαλό, καθιστώντας τις συνθήκες διαμονής απαράδεκτες. Υποδομές αποχέτευσης δεν υπάρχουν, και υπάρχουν κατασκευασμένοι μερικοί αυτοσχέδιοι βόθροι. Τα παραπήγματα υδρεύονται παράνομα με αυτοσχέδιες κατασκευές πάνω στον αγωγό ύδρευσης του Δήμου, με συνεχείς καταγγελίες, διακοπές, συλλήψεις και επανασυνδέσεις δημιουργώντας μια μόνιμη εστία επικινδυνότητας για το δίκτυο αλλά και για τον καταυλισμό.

Τέλος ο καταυλισμός ηλεκτροδοτείται επίσης παράνομα, με αυτοσχέδια δίκτυα κλέβοντας ρεύμα από τις γειτονικές κολώνες με επίσης συνεχείς καταγγελίες, συλλήψεις, διακοπές και παράνομες επανασυνδέσεις. Οι οικογένειες ΡΟΜΑ που μένουν εκεί, είναι κυρίως οικογένειες ανέργων και ελάχιστων πλανόδιων πωλητών. Δεν λείπει η παραβατικότητα, με περιστατικά κλοπών, εμπορίας ναρκωτικών και καταστροφών. Υπάρχει μια συνεχής διένεξη με τους κατοίκους που ανά διαστήματα πυροδοτείται από περιστατικά καταστροφών (πχ δημοτικού φωτισμού και εγκαταστάσεων, αυτοκινήτων κτλ), κλοπών, παραβατικής/προκλητικής συμπεριφοράς, αλλά και συνεχή παράπονα για τη θέση του καταυλισμού που είναι το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς όταν φτάνει στο Αιτωλικό.

Η πολυσυζητημένη μετεγκατάσταση περιμένει…

Έχουν γίνει αρκετές συμφωνίες με τους ανθρώπους του καταυλισμού ανά τα χρόνια για την μετεγκατάσταση τους στην περιοχή της «Αγκινάρας» σε ιδιόκτητο αγροτεμάχιο του Δήμου Αιτωλικού που αγοράστηκε γι’ αυτό ακριβώς το σκοπό, μα η αδυναμία του Δήμου ανά τα χρόνια να δημιουργήσει πλήρως τις κατάλληλες εγκαταστάσεις αξιοπρεπούς διαμονής, αναβάλλει συνεχώς την μετεγκατάσταση, με την οποία συμφωνούν όλοι, πληθυσμός του καταυλισμού δηλαδή, η κοινωνία του Αιτωλικού, αλλά και ο Δήμος.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει ξεκινήσει την διαδικασία δημιουργίας των εγκαταστάσεων αυτών, ολοκληρώνοντας την επέκταση του δικτύου ύδρευσης προς τη θέση μετεγκατάστασης και έχει αιτηθεί από τη ΔΕΗ, την επέκταση του δικτύου ηλεκτρισμού για την κάλυψη 40 τουλάχιστον κατοικιών, επέκταση που αναμένεται να ολοκληρωθεί τους προσεχείς μήνες.

Η πρόταση για μετεγκατάσταση αφορά την κατασκευή των υποδομών εκείνων για την τοποθέτηση 36 οικίσκων 60 τ.μ. και ενός πολυχώρου συνάθροισης, την σύνδεσή τους με τα δίκτυα αποχέτευσης, ύδρευσης και ηλεκτρισμού, και την βελτίωση πρόσβασης στον χώρο μετεγκατάστασης.

Ο χώρος μετεγκατάστασης είναι δύο σε επαφή αγροτεμάχια του Δήμου Αιτωλικού, συνολικής έκτασης 17 στρεμμάτων, εκτός σχεδίου πόλεως Αιτωλικού, άρτια και οικοδομήσιμα, προσβάσιμα από αγροτική οδό, κοντά στον αστικό ιστό, αγορασμένα γι’ αυτό το σκοπό, και δηλωμένα στο Κτηματολόγιο.

Μια ακόμη πρόταση του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου που αφορά την Δημοτική Ενότητα Αιτωλικού, είναι η ανακαίνιση του κτηρίου του πρώην ΚΕΚ Ευπυρίδες, ώστε να κατασκευαστεί ένα κέντρο ΡΟΜΑ, το οποίο θα είναι και το κέντρο διοργάνωσης δράσεων και εκδηλώσεων για την προώθηση της συνεργασίας ΡΟΜΑ και κοινωνίας. Στο κέντρο θα υλοποιηθεί η πρόταση δημιουργίας τμήματος για την διάδοση και διατήρηση της μουσικής τέχνης της ζυγιάς της Δυτικής. Ρούμελης.

Για την μεταστέγαση των ΡΟΜΑ απαιτούνται συνολικά 568.505 €, για την ανακαίνιση του πρώην ΚΕΚ Ευπυρίδες χρειάζονται 93.000€, και για το πιλοτικό πρόγραμμα διάδοσης της μουσικής της ζυγιάς της Δυτικής Ρούμελης 100.000 €. Συνολικά το κόστος που απαιτείται για τις δράσεις ένταξης των ΡΟΜΑ του αντλιοστασίου Αιτωλικού ανέρχεται στις 761.505€ και ο χρόνος υλοποίησης εφόσον έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση είναι οκτώ μήνες.

Και επιδότηση ενοικίου

Για τους υπόλοιπους καταυλισμούς των Ρομά που υπάρχουν στο Δήμο Μεσολογγίου, ο Δήμος ζητά την παρέμβαση της πολιτείας μέσω της επιδότησης ενοικίου, δηλαδή  πολιτεία παίζει το ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ ενοικιαστή και ιδιοκτήτη. Πρέπει να εντοπίσει κατοικίες για μίσθωση και αντίστοιχα τις οικογενειακές μονάδες που μπορούν να εγκατασταθούν σε αυτόνομες οικίες ή διαμερίσματα στον αστικό ιστό και χορηγεί το μίσθωμα στον ιδιοκτήτη για προσυμφωνημένη περίοδο χρόνου.

Επισημαίνεται, ότι για να είναι επιτυχής η ένταξη του πληθυσμού Ρομά μέσα στον αστικό ιστό θα πρέπει οι ωφελούμενοι να πληρούν ορισμένα κριτήρια, όπως η φοίτηση των παιδιών στο σχολείο, η απασχόληση των γονέων ή η δυνατότητα εύρεσης εργασίας και παρακολούθησης σχολείων δεύτερης ευκαιρίας, κ.λπ. Μέσα σε αυτή τη περίοδο (τριών έως πέντε ετών) πρέπει να καταστεί αυτοσυντήρητη η εκάστοτε ωφελούμενη οικογένεια Ρομά, μέσα από τακτοποίηση στον εργασιακό τομέα.

Η καταγραφή του πληθυσμού στους καταυλισμούς των Ρομά

Δημοτική Ενότητα Μεσολογγίου

Οικισμός: Ταμπακαριά- Άγιος Παύλος 345

Οικισμός – Καταυλισμός: Σκιάδι – Αλμυράκι 267

Οικισμοί – Καταυλισμοί: Αγριλιάς, Μάνας, Αγίου Δημητρίου, Αγίου Θωμά 201

Οικισμός: Τοπικού διαμερίσματος Αγίου Γεωργίου -Κοκορέικα 102

Οικισμός: Διάσπαρτα στο κέντρο της πόλης 76 Σπίτια / μονοκατοικίες (κανονική οικοδομή)

Δημοτική Ενότητα Αιτωλικού

Καταυλισμοί: Γήπεδο Αιτωλικού – Κ. ΛάσκαρηΚέντρο Υγειάς 406

Καταυλισμοί : Β3 Αντλιοστάσιο 138

Καταυλισμοί : Μέσα Πηγάδι – Σταθμός – Άγιος Ιωάννης – Αγγινάρα 170

Οικισμός : Μπούζα 70

Δημοτική Ενότητα Οινιαδών

Οικισμός – Καταυλισμός: Μαγούλα Νεοχωρίου 202

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας: Συλλαλητήριο την ερχόμενη Τρίτη στο Κεφαλόβρυσο

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ