
Δήμος Αγρινίου: «Πρότυπα» τα σχέδια εκτάκτων αναγκών όπως αναφέρει η εφημερίδα ‘Συνείδηση”. Λεπτομερή σχέδια για την αντιμετώπιση φωτιάς, σεισμού, πλημμυρών, χιονοπτώσεων και παγετών
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Σύμφωνα με το γενικό σχέδιο πολιτικής προστασίας «Ξενοκράτης» όλοι οι Δήμοι της χώρας είναι υποχρεωμένοι να συντάξουν μνημόνια ενεργειών, όπως χαρακτηριστικά ονομάζονται, για την αντιμετώπιση κινδύνων από φυσικές καταστροφές.
Τέτοια σχέδια αφορούν δασικές πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες, χιονοπτώσεις και παγετούς, ενώ το καθένα απ’ αυτά διαθέτει την κωδική του ονομασία.
Συγκεκριμένα για τις δασικές πυρκαγιές είναι το σχέδιο με την ονομασία «Ιόλαος», για τους σεισμούς το σχέδιο με το όνομα «Eγκέλαδος», για τις πλημμύρες το σχέδιο με την ονομασία «Δάρδανος» και τέλος για τις χιονοπτώσεις και τον παγετό είναι το σχέδιο με το όνομα «Βορέας».
Στο πλαίσιο των υποχρεώσεων αυτών, ο Δήμος Αγρινίου συνέταξε για κάθε μια ξεχωριστή περίπτωση τοπικό σχέδιο, το οποίο χαρακτηρίστηκε από άλλους εμπλεκόμενους φορείς λ.χ. την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιτωλοακαρνανίας ως πρότυπο!
Στο πλαίσιο του εκάστοτε τοπικού σχεδίου περιλαμβάνονται όλες οι πληροφορίες, με λεπτομέρειες μάλιστα, για το πως θα δράσει ο Δήμος Αγρινίου, τόσο ως προς την κατεύθυνση της βοήθειας προς τους πληγέντες και γενικότερα της παροχής βοήθειας προς τον κόσμο, όσο και προς την κατεύθυνση της συνδρομής των υπηρεσιών του προς τις Αρχές, λ.χ. ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία κλπ.
Τα σχέδια αυτά, το καθένα για την εκάστοτε περίπτωση, περιλαμβάνουν από αναλυτικούς σύγχρονους χάρτες της περιοχής συνολικά, της πόλης του Αγρινίου και των κατά τόπους Τοπικών Κοινοτήτων, τηλέφωνα υπηρεσιών και εργαζομένων σ’ αυτές, ιστορικά στοιχεία σχετικά με τις φωτιές, τις πλημμύρες, τους παγετούς και το χιόνι για την κάθε περιοχή του Δήμου, το σχέδιο δράσης των Προέδρων της εκάστοτε Τ.Κ. που επλήγη και των υπόλοιπων Προέδρων που θα μπορούν να συνδράμουν, στοιχεία όπως σε ποια σημεία στην έκταση του Δήμου Αγρινίου βρίσκονται μηχανήματα που μπορούν να συμβάλουν θετικά και ποια είναι τα στοιχεία επικοινωνίας των χειριστών τους, πως μπορούν οι επικεφαλής που έχουν οριστεί από τα σχέδια δράσης αυτά να έρθουν σε επαφή με ιδιώτες. που διαθέτουν αντίστοιχα μηχανήματα κατάλληλα να συνδράμουν στην κάθε περίπτωση ανάγκης απ’ αυτές που προαναφέραμε. Εκκρεμεί η συνάντηση μέσω της οποίας θα γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες όπου ο Πρόεδρος της εκάστοτε κοινότητας του Δήμου Αγρινίου θα γνωρίζει επ’ ακριβώς σε ποια σπίτια στο χωριό του βρίσκονται άτομα με κινητικά προβλήματα ή υπερήλικες ή κλινήρεις, ώστε σε μια έκτακτη ανάγκη που μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή οι εργαζόμενοι σε Πυροσβεστική, Αστυνομία και ΕΚΑΒ να γνωρίζουν σε ποια πρόσωπα στην εκάστοτε Τοπική Κοινότητα θα πρέπει να απευθυνθούν (σε περίπτωση αδυναμίας του Προέδρου), ώστε φτάσουν άμεσα στην οικεία των ατόμων αυτών για να προσφέρουν βοήθεια ή ακόμη και να τους απομακρύνουν.
Η συνάντηση αυτή που είναι σε εκκρεμότητα είναι θέμα χρόνου να γίνει, ώστε να ολοκληρωθεί και η τελευταία φάση του σχεδίου «Ιόλαος» που αφορά κυρίως τις περιπτώσεις φωτιάς, αλλά και όχι μόνο. Τα σχέδια αυτά «ξεκλειδώνουν» υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, για λόγους ασφαλείας.
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Μίμης Σκορδόπουλος που μίλησε στη «Σ» για τα πρότυπα αυτά σχέδια δράσης, τα οποία ήδη έχουν διανεμηθεί σε εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες του Δήμου Αγρινίου ανέφερε:

«Με τα συγκεκριμένα σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών του Δήμου Αγρινίου επιδιώκεται η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων φορέων σε τοπικό επίπεδο για την υλοποίηση προπαρασκευαστικών μέτρων και δράσεων πολιτικής προστασίας, που συμβάλλουν στην ετοιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση φυσικών καταστροφών και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εκδήλωση φυσικών καταστροφών και την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους, δράσεις που αποβλέπουν στην προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των υποδομών της χώρας.
Προϋπόθεση για την επίτευξη του σκοπού των σχεδίων αυτών είναι η συνέργεια, η συνεργασία και η διαλειτουργικότητα των εμπλεκομένων φορέων σε τοπικό επίπεδο. Ειδικότερα αντικειμενικοί στόχοι των σχεδίων αυτών είναι ο προσδιορισμός ρόλων και αρμοδιοτήτων όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε τοπικό επίπεδο και σε όλες τις φάσεις κινητοποίησης του συστήματος πολιτικής προστασίας, η δρομολόγηση προπαρασκευαστικών μέτρων και δράσεων πολιτικής προστασίας που συμβάλλουν στην ετοιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, όπως επίσης και η συντονισμένη δράση των εμπλεκόμενων φορέων σε τοπικό επίπεδο στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση ή βραχεία διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση φυσικών καταστροφών».
Από τον Δήμο Αγρινίου στην σύνταξη των σχεδίων αυτών συμμετείχε η Θεοδώρα Καπέρδα Προϊσταμένη Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, η Μαρία Μπαφατάκη, Υπάλληλος Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας και ο Αθανάσιος Αντωνόπουλος, Προϊστάμενος Τμήματος Αποτελέσματος, Ποιότητας και Οργάνωσης της Δ/νσης Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής, ο οποίος συνέβαλε στη δημιουργία χαρτών και στην καταγραφή των χώρων καταφυγής, καταυλισμού πληθυσμού και εναπόθεσης μπαζών στο πληροφοριακό σύστημα GIS του Δήμου Αγρινίου.
Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”