Δήμος Αγρινίου: Να κλείσει «τρύπες» μέσω κινητικότητας - Αίτημα για 25 κενές οργανικές θέσεις

"Τα κενά είναι ένα σημαντικό ζήτημα για το Δήμο Αγρινίου, διότι έχουμε παράλληλα και την γήρανση  του εργασιακού πληθυσμού του Δήμου και πρέπει να υπάρξει ενίσχυσή του" τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Φωτάκης

Δήμος Αγρινίου: Να κλείσει «τρύπες» μέσω κινητικότητας - Αίτημα για 25 κενές οργανικές θέσεις

Δήμος Αγρινίου: Να κλείσει «τρύπες» μέσω κινητικότητας - Αίτημα για 25 κενές οργανικές θέσεις όπως αναφέρει η Εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία στις τεχνικές θέσεις οι περισσότερες ελλείψεις του Δήμου

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Ξεκίνησε η διαδικασία την κινητικότητας μέσω της οποίας οι Δήμοι ανά την Ελλάδα ζητούν την κάλυψη των κενών οργανικών τους θέσεων. Οι Δήμοι σ’ αυτή την πρώτη φάση της διαδικασίας δηλώνουν στην ειδική πλατφόρμα τα κενά τους, οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι κινούν τις διαδικασίες και μετά από 8 με 12 μήνες, που ολοκληρώνεται όλη η διαδικασία, καλύπτονται θέσεις στους Δήμους. Κατά κανόνα δεν καλύπτονται στο 100%, αλλά σε ικανοποιητικό βαθμό.

Στη διαδικασία αυτή συμμετέχει φυσικά και ο Δήμος Αγρίνιου, ο  οποίος όμως διαθέτει «άσους στο μανίκι του» και γι’ αυτό κατά κανόνα, σύμφωνα και με τα αποτελέσματα των αντίστοιχων διαδικασιών του παρελθόντος, περισσότεροι είναι οι υπάλληλοι που επιθυμούν να έρθουν να εργαστούν στο Δήμο Αγρινίου, παρά να φύγουν απ’ αυτόν και να αιτηθούν να εργαστούν σε άλλο Δήμο της χώρας.

Η οργάνωση που διαθέτει ο Δήμος Αγρινίου, όπως επίσης και η οικονομική δυνατότητα που διαθέτει ώστε να ανταποκρίνεται στο οικονομικό κομμάτι από δικά του χρήματα είναι οι «άσσοι στο μανίκι του» που κάνει αρκετούς δημόσιους υπαλλήλους που εργάζονται σε άλλους Δήμους της χώρας να επιθυμούν να έρθουν να εργαστούν εδώ.

Οι περισσότερες ελλείψεις όμως που υπάρχουν στο Δήμο Αγρινίου προσδιορίζονται στις τεχνικές θέσεις. Ενώ συνολικά ο Δήμος Αγρινίου έχει υποβάλλει αίτημα για την κάλυψη 25 κενών οργανικών θέσεων.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και Αναπληρωτής Δήμαρχος Βασίλης Φωτάκης μιλώντας στη «Σ» επισήμανε:

Ο Βασίλης Φωτάκης
Ο Βασίλης Φωτάκης

«έχει ανοίξει ο πρώτος κύκλος κινητικότητας για το 2024. Οργανικά κενά στο Δήμο Αγρίνιου σαφώς και υπάρχουν και είναι διψήφιος ο αριθμός τους. Ως Δήμος Αγρινίου,  έχουμε ήδη καταγράψει και «περάσει» στο σύστημα τα κενά επ’ ακριβώς και αναμένουμε να δούμε την ανταπόκριση για την κάλυψή τους από την Πολιτεία.

Τα κενά είναι ένα σημαντικό ζήτημα για το Δήμο Αγρινίου, διότι έχουμε παράλληλα και την γήρανση  του εργασιακού πληθυσμού του Δήμου και πρέπει να υπάρξει ενίσχυσή του.

Σημαντικό όμως είναι πως πρέπει να υπάρξει από την Πολιτεία και μέριμνα, ώστε να μεταφερθεί η γνώση και η εμπειρία και όχι να καλυφθεί απλά ένα κενό. Η συσσωρευμένη εμπειρία που υπάρχει από τους υφιστάμενους υπαλλήλους πρέπει να μπορεί να μεταφερθεί σε εύλογο χρόνο και στον επόμενο υπάλληλο. Είναι τεράστιο ζήτημα αυτό γενικότερα για όλους τους ΟΤΑ και φυσικά και για το Δήμο Αγρινίου.

Ευελπιστούμε μέσω της διαδικασίας της κινητικότητας, έτσι όπως υπάρχει στην νομολογία αυτή την στιγμή, να βρεθούν στις κενές θέσεις που υπάρχουν προς μετάταξη ή προς απόσπαση οι ενδιαφερόμενοι, ώστε η λειτουργία του Δήμου Αγρινίου να είναι απρόσκοπτη.

Τα κενά που δηλώθηκαν μέσω της διαδικασίας της κινητικότητας αντιστοιχούν σε διψήφιο αριθμό, όπως προαναφέραμε, ενώ οι περισσότερες ελλείψεις είναι κυρίως σε τεχνικές θέσεις.

Κατά κανόνα και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προκύψει και από τις προηγούμενες αντίστοιχες διαδικασίες κινητικότητας έρχονται υπάλληλοι στους περιφερειακούς μεγάλους Δήμους όπως σ αυτόν του Αγρινίου.

Μάλιστα, αξίζει να τονίσουμε πως ο Δήμος μας είναι οργανωμένος και αυτό είναι σημαντικό κίνητρο για να έρθουν εργαζόμενοι, όπως εξίσου σημαντικότατο κίνητρο είναι πως ο Δήμος Αγρινίου έχει την δυνατότητα να ανταποκρίνεται οικονομικά από έσοδά του.

Ειδικά στο κομμάτι των αποσπάσεων έχουμε κατά κάποιο τρόπο μια είδους «πίεση» επειδή ακριβώς, όπως προανέφερα, ανταποκρινόμαστε στο οικονομικό κομμάτι από δικά μας χρήματα, δεν μεταφέρονται οι πιστώσεις αυτές. Συμβαίνει αυτό κυρίως στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, όπως του ηλεκτροφωτισμού, της καθαριότητας, των τεχνικών και γι’ αυτό αρκετοί θέλουν να επιστρέψουν στην περιοχή, διότι εκτός αυτών ίσως κατάγονται από εδώ ή έχουν την οικογένειά τους εδώ ή διαθέτουν την πατρική τους οικεία εδώ κλπ.

Η ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας της κινητικότητας, ώστε να δούμε τελικά και με πόσους υπαλλήλους θα ενισχυθεί ο Δήμος μας, θα ολοκληρωθεί περίπου σε 8 μήνες με 12 μήνες.

Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στον πρώτο κύκλο κινητικότητας όπου σύμφωνα με την διαδικασία καταγράφονται τα κενά από τους Δήμους, οι οποίοι ζητούν την κάλυψη τους, συμμετέχουν επίσης και οι ενδιαφερόμενοι στην διαδικασία μέσω του συστήματος, γίνεται η επιλογή στην επόμενη φάση, ελέγχονται τα χαρτιά τους και όλη αυτή η διαδικασία στο σύνολό της διαρκεί περίπου 8 μήνες με 12 μήνες».

Ο Θύμιος Κομματάς

O πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Κομματάς επεσήμανε μιλώντας στη «Σ» πως είναι ευχάριστο το γεγονός ότι η πρόθεση του Δήμου είναι να καλυφθούν θέσεις σε τεχνικούς τομείς όπως λ.χ. η καθαριότητα, ο ηλεκτροφωτισμός, το πράσινο και όχι μόνο.

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

 

 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Mε 54,5 εκ. ευρώ για δράσεις κοινωνικής συνοχής χρηματοδοτείται η Δυτική Ελλάδα

Στην τρίτη θέση στη χώρα η Περιφέρεια - Ικανοποίηση από Νεκτάριο Φαρμάκη για την αύξηση κατά 50% των διαθέσιμων πόρων