ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΔήμος Αγρινίου: Μισό εκατομμύριο το χρέος των σχολείων στη ΔΕΗ

Δήμος Αγρινίου: Μισό εκατομμύριο το χρέος των σχολείων στη ΔΕΗ

Δήμος Αγρινίου: Μισό εκατομμύριο το χρέος των σχολείων στη ΔΕΗ

Δήμος Αγρινίου: Μισό εκατομμύριο το χρέος των σχολείων στη ΔΕΗ, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία στο δημοσίευμά της αναφέρεται στην έκτακτη επιχορήγηση των 140.000 ευρώ προκαταβολή για τη ρύθμιση των χρεών και την τακτική “δεν πληρώνω” που ακολουθούσαν επί χρόνια κάποιοι διευθυντές σχολείων. 

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Σε σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ ανέρχονται τα χρέη των σχολείων του Δήμου Αγρινίου προς τη ΔΕΗ. Το θέμα μπορεί να το ανέδειξε η εκτίναξη του κόστους του ρεύματος λόγω της ενεργειακής κρίσης, ωστόσο φαίνεται ότι έχει «ουρές», που έρχονται από παρελθόντα έτη.

Το όλο ζήτημα έφερε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας Σταύρος Καμμένος ζητώντας να μάθει αν υπάρχει κίνδυνος τα σχολεία του Δήμου Αγρινίου να βρεθούν με κομμένο ρεύμα.

Τέτοιος κίνδυνος, όπως απάντησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρήστος Ζαρκαβέλης, δεν υφίσταται καθώς ο Δήμος Αγρινίου προχώρησε σε ρύθμιση των χρεών, τα οποία ανέρχονται σε 370.000 ευρώ για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και 115.000 ευρώ για τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Χρ. Ζαρκαβέλης με αφορμή την ενεργειακή κρίση «αποκαλύφθηκε» ότι υπήρχαν σχολεία του ιδίου μεγέθους με τις ίδιες ανάγκες, που είχαν μηδενικές οφειλές στη ΔΕΗ και άλλα που είχαν οφειλές της τάξης ακόμη των 10.000 ή των 20.000 ευρώ, καθώς οι διευθυντές φρόντιζαν να καλύπτουν άλλες ανάγκες και όχι να πληρώνουν το ρεύμα.

Δήμος Αγρινίου: Μισό εκατομμύριο το χρέος των σχολείων στη ΔΕΗ
Ο Χρήστος Ζαρκαβέλης

Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα σύμφωνα με το Χρ. Ζαρκαβέλη, όπου σχολεία δεν πλήρωναν επί χρόνια το ρεύμα. Αυτή η παθογένεια που φτάνει μέχρι τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, όπως δημιουργήθηκε τέλος πάντων, αναδεικνύει και ζήτημα κατανομών των χρημάτων, που δίνονται στο κάθε σχολείο από τη Σχολική Επιτροπή.

Πλέον ο Δήμος Αγρινίου μέσω των Σχολικών Επιτροπών ανέλαβε να εξυγιάνει την κατάσταση και να βάλει τάξη στα οικονομικά των σχολείων, καθώς η αντίστοιχη Σχολική Επιτροπή θα πληρώνει το λογαριασμό του ρεύματος κάθε σχολείου.

Ο Χρ. Ζαρκαβέλης εκτίμησε ότι λόγω του ότι τα χρήματα για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων είναι περιορισμένα «θα πονέσουμε», ωστόσο παράλληλα εκτίμησε ότι σε δύο χρόνια δεν θα υπάρχει καμία οφειλή προς τη ΔΕΗ.

Στο εξής λοιπόν ανάλογα με τις οφειλές του κάθε σχολείου υπάρχει από τη Σχολική Επιτροπή μια παρακράτηση στην τακτική επιχορήγηση για να πληρώνεται η ρύθμιση και ο τρέχον λογαριασμός του ρεύματος για παράδειγμα σε ένα σχολείο που έπαιρνε 3.000 επιχορήγηση η παρακράτηση αυτή μπορεί να είναι 500 ή 600 ευρώ και τα υπόλοιπα χρήματα θα είναι μια «καθαρή» επιχορήγηση προς τα σχολεία για να καλύψουν οι διευθυντές τις λοιπές λειτουργικές ανάγκες τους.

Ο Δήμος Αγρινίου έλαβε το Μάρτιο ως έκτακτη (επιπλέον) επιχορήγηση για τα λειτουργικά των σχολείων 140.000 ευρώ.

Ωστόσο χάρις το αποθεματικό που είχαν τα σχολεία το ποσό αυτό δόθηκε ως προκαταβολή για τις ρυθμίσεις που έγιναν στη ΔΕΗ. Συγκεκριμένα δόθηκαν 127.000 ευρώ για τη ρύθμιση στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και 13.000 ευρώ για τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας.

Ο Δήμος Αγρινίου, σύμφωνα με το Χρ. Ζαρκαβέλη, διατηρεί αποθεματικό με επιμέρους ποσά για τα λειτουργικά των σχολείων (15.000 ευρώ για τον ΟΤΕ, από 10.000 ευρώ για τη ΔΕΥΑ και τους Σχολικούς Τροχονόμους, 20.000 ευρώ για τις ρυθμίσεις στη ΔΕΗ, 36.000 ευρώ για την κατανομή στα σχολεία και 40.000 ευρώ το αποθεματικό που απομένει).

Παράλληλα χάρις το αποθεματικό που υπάρχει στα ταμεία κάποιων σχολείων, κάποιοι Διευθυντές Σχολείων, που ο Χρ. Ζαρκαβέλης τους ευχαρίστησε δημόσια, προθυμοποιήθηκαν να ξοδέψουν από το αποθεματικό τους και να «χαρίσουν» την τακτική του επιχορήγηση στη Σχολική Επιτροπή.

Όλα τα παραπάνω έγιναν, σύμφωνα με το Χρ. Ζαρκαβέλη, με «μαξιλαράκι» το Δήμαρχο όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, που υποσχέθηκε πως αν δεν υπάρξει άλλη επιχορήγηση από το Κράτος στα σχολεία θα καλύψει ο Δήμος Αγρινίου το πετρέλαιο θέρμανσης το χειμώνα που έρχεται.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

ΚΑΠΗ Αγίου Κωνσταντίνου: Τέλος Αυγούστου ολοκληρώνεται η συντήρηση – Θα στεγαστεί εκεί και το ΚΗΦΗ

Αγρίνιο: Η θλιβερή ιστορία πίσω από την αυτοκτονία του 54χρονου

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ