ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΔήμος Αγρινίου: Εφαρμογή για την πρόληψη κινδύνων – Ψηφιακή επένδυση στην πρόληψη

Δήμος Αγρινίου: Εφαρμογή για την πρόληψη κινδύνων – Ψηφιακή επένδυση στην πρόληψη

Δήμος Αγρινίου: Εφαρμογή για την πρόληψη κινδύνων – Ψηφιακή επένδυση στην πρόληψη
  • Ο δήμος Αγρινίου ζήτησε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την εγκατάσταση εφαρμογής πρόληψης κινδύνων, που εντάσσεται στο πλαίσιο της ψηφιακής στρατηγικής.
  • Το σχέδιο ξετυλίγει στη «Σ» ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Βασίλης Φωτάκης 

Δεδομένου πως η κλιματική αλλαγή είναι πλέον κλιματική κρίση, ο δήμος Αγρινίου ήδη έχει προχωρήσει σε ένα ακόμη σημαντικό βήμα, μέσω του οποίου θα θέσει την τεχνολογία στην υπηρεσία του και στην υπηρεσία των πολιτών με σκοπό την πρόληψη!

Ο δήμος Αγρινίου έχει ζητήσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την εγκατάσταση της εφαρμογής πρόληψης κινδύνων που εντάσσεται στο πλαίσιο της ψηφιακής στρατηγικής. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Οργάνωσης και Πληροφορικής Βασίλη Φωτάκη, η χρηματοδότηση είναι δεδομένη, αλλά είναι άγνωστος ο χρόνος έγκρισής της!

Ωστόσο οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι πως εντός του 2022 θα αποκτηθεί και θα τοποθετηθεί ο κατάλληλος εξοπλισμός, μέσω του οποίου οι υπηρεσίες και οι πολίτες θα μπορούν να έχουν σε ζωντανό χρόνο ενημέρωση για πυρκαγιές, πλημμύρες, άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα λ.χ. υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, χιονόπτωση κλπ.

Συγκεκριμένα ο κ. Φωτάκης μιλώντας στη «Σ» τονίζει: «η εφαρμογή πρόληψης κινδύνων είναι μια πρόταση που κατατέθηκε για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και διαθέτει διάφορα υποσυστήματα.

Το πρώτο υποσύστημα είναι το σύστημα παρακολούθησης δασικών πυρκαγιών σε πραγματικό χρόνο. Είναι ολοκληρωμένο σύστημα εντοπισμού πυρκαγιάς και ενημέρωσης των πολιτών. Θα πραγματοποιείται με τη χρήση καμερών που θα έχουν την δυνατότητα να επικοινωνούν μέσω wifi.

Θα υπάρχει ένα κέντρο λήψης αποφάσεων στο τμήμα της πολιτικής προστασίας του δήμου Αγρινίου και στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχει ενημέρωση των υπηρεσιών πυρόσβεσης και των πολιτών της περιοχής. Η εφαρμογή δεν θα αντικαταστήσει το 122 σε καμία περίπτωση ή το αυτοτελές τμήμα του δήμου και την πολιτική προστασία της περιφέρειας, αλλά σκοπός είναι να τα υποβοηθήσει.

Με τα συστήματα παρακολούθησης που θα αναπτυχθούν σκοπό και στόχο έχουμε την ενημέρωση των πολιτών για τις εστίες πυρκαγιάς, ώστε να παρακολουθεί ο κάθε δημότης λ.χ. το σπίτι του ή το χωράφι του κλπ. Θέλουμε να υποβοηθήσουμε το έργο των αρμόδιων υπηρεσιών και όχι να το υποκαταστήσουμε.

Ένα ακόμη υποσύστημα που θα διαθέτει η εφαρμογή αυτή είναι αυτό του εντοπισμού πλημμυρών σε πραγματικό χρόνο για να ενημερώνονται οι πολίτες της περιοχής. Θα αναπτυχθεί ένα δίκτυο αισθητήρων που θα εγκατασταθούν σε σημεία που παρουσιάζουν υψηλή επικινδυνότητα για πλημμύρα και online θα υπάρχει ανίχνευση της στάθμης του νερού. Σημεία που μπορεί να τοποθετηθούν οι αισθητήρες μπορεί να είναι ακόμη και οι χείμαρροι που είναι εντός του δήμου.

Ο Αντιδήμαρχος Οργάνωσης και Πληροφορικής Βασίλης Φωτάκης

Παράλληλα και μέσω του τοπικού δικτύου wifi θα αποστέλλεται η ενημέρωση στο κέντρο ελέγχου και στους πολίτες. Η εφαρμογή αυτή θα λειτουργεί ακόμη και στις περιπτώσεις διακοπής λειτουργίας του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Οι εταιρείες που αναπτύσσουν τέτοια συστήματα μας έχουν ενημερώσει πως υπάρχουν αρκετοί τρόποι ενημέρωσης και όταν έρθει η στιγμή θα εξετάσουμε ποιος είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος.

Το τρίτο υποσύστημα στην εφαρμογή θα είναι για την παρακολούθηση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Το υποσύστημα αυτό θα επιτρέπει στο κέντρο ελέγχου του δήμου Αγρινίου να ελέγχει το οδικό δίκτυο σε συνθήκες χαμηλών ή υψηλών θερμοκρασιών και χιονόπτωσης και πάλι με την βοήθεια του ασύρματου δικτύου αισθητήρων, το οποίο θα παρακολουθεί τις θερμοκρασίες στην επιφάνεια του οδοστρώματος και θα βλέπει την διαφοροποίηση, ώστε να στέλνει το ανάλογο σήμα στο κέντρο ελέγχου.

Τέλος, θα υπάρχει και το υποσύστημα έγκυρης προειδοποίησης για θέματα πολιτικής προστασίας γενικότερα. Την παρακολούθηση θα την κάνουν στελέχη των υπηρεσιών του δήμου Αγρινίου μέσω της ειδικής εφαρμογής που θα αναπτυχθεί. Η στόχευση είναι να υπάρξει ένα κέντρο διαχείρισης, στο οποίο θα στηθεί ο κατάλληλος εξοπλισμός.

Η εφαρμογή και τα υποσυστήματα θα είναι ιδιοκτησία του δήμου Αγρινίου και θα είναι απαλλαγμένα από τηλεπικοινωνιακά κόστη. Το ζήτημα είναι πότε θα εγερθεί η εφαρμογή από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Μόλις γίνει αυτό θα ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία της υλοποίησης. Το ζήτημα είναι πότε θα εγκριθεί, δεδομένου πως είναι βέβαιο πως θα εγκριθεί. Εκτιμούμε πως εντός του 2022 θα γίνει η εγκατάσταση της εφαρμογής και των απαραίτητων εργαλείων για την λειτουργία των υποσυστημάτων.

Το καλό είναι ότι η εφαρμογή και τα υποσυστήματά της θα «κουμπώσουν» στο κέντρο διαχείρισης που θα ελέγχει και το περιβαλλοντολογικό παρατηρητήριο, στο οποίο θα υπάρχει σύστημα παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ποιότητας, περιβάλλοντος και χρήσης δεδομένων μέσω δορυφόρων, σύστημα αξιολόγησης μελετών και στοιχείων κλπ, το οποίο ήδη είναι σε στάδιο υλοποίησης».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”    

Εμβολιασμοί: Έσπασε το «φράγμα» του 50% η Αιτωλοακαρνανία

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr