ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΔήμος Αγρινίου: Διαπραγματεύσεις με την Εταιρεία Ανακύκλωσης

Δήμος Αγρινίου: Διαπραγματεύσεις με την Εταιρεία Ανακύκλωσης

Δήμος Αγρινίου: Διαπραγματεύσεις με την Εταιρεία Ανακύκλωσης

Σε διαπραγματεύσεις με την Εταιρεία Ανακύκλωσης βρίσκεται ο Δήμος Αγρινίου, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας “Συνείδηση”, μέσω του οποίου γίνεται γνωστό πως δεν τίθεται κανένα πρόβλημα μέχρι στιγμής στο Αγρίνιο καθώς η σύμβαση του Δήμου με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) Α.Ε. δεν λήγει ακόμη. 

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Στην «κόψη του ξυραφιού» είναι αρκετοί Δήμοι λόγω της «απροθυμίας» της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) Α.Ε. να υπογράψει την ανανέωση της σύμβασης τους, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος στο «κομμάτι» της ανακύκλωσης να είναι ορατός.

«Η καυτή πατάτα» της καθαριότητας και το ζήτημα που φαίνεται πως έχει ανακύψει απασχολεί πάρα πολλούς Δήμους στην περιοχή, ακόμη κι αν η σύμβασή τους με την ΕΕΑΑ δεν έχει λήξει ακόμη.

Από την πρώτη στιγμή που ήρθε το ζήτημα στο «φως» και είχε έρθει και στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Δυτικής Ελλάδας, η οποία είχε εκδώσει ψήφισμα καλώντας την κυβέρνηση να δώσει άμεση λύση, γίνονταν λόγος για τους Δήμους Αγρινίου και Πατρέων.

Ωστόσο φαίνεται πως οι δύο Δήμοι «διαφέρουν» κατά πολύ ως προς το στάδιο που βρίσκονται, καθώς ο Δήμος της Πάτρας διαθέτει σύμβαση με την ΕΕΑΑ η οποία έχει λήξει, κάτι που δεν ισχύει για το Δήμο Αγρινίου, του οποίου η υφιστάμενη σύμβαση χρειάζεται καιρό ακόμη για να λήξει.

Συγκεκριμένα, στην παρούσα φάση ο Δήμος Αγρινίου σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ» είναι σε φάση διαπραγματεύσεων για τη σύναψη νέας σύμβασης (παρά του ότι η υπάρχουσα σύμβαση είναι σε ισχύ όπως προαναφέραμε), ώστε να δει τους όρους με τους οποίους θα «κλείσει», όταν έρθει η στιγμή τη νέα σύμβαση, καθώς η ΕΕΑΑ επιχειρεί να αλλάξει τις συμβάσεις με τους Δήμους ως προς τον τρόπο διαχείρισης, όταν λήγουν ή όταν οι δήμοι είναι σε φάση διαπραγμάτευσης για νέες συμβάσεις, καθώς άλλαξε και ο αντίστοιχος νόμος.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αγρινίου Χριστόφορος Παπαδημητρίου μιλώντας στη «Σ» για το θέμα ανέφερε:

Δήμος Αγρινίου: Διαπραγματεύσεις με την Εταιρεία Ανακύκλωσης
Ο Χριστόφορος Παπαδημητρίου

«η σύμβαση δεν πρόκειται να λήξει, υπάρχει και περίπτωση να λάβουμε παράταση. Συζητούμε κάποια νέα πράγματα που απέστειλε η εταιρία, τα οποία εξετάζουμε παράλληλα αν συμφέρουν το Δήμο Αγρινίου.

Αυτή την στιγμή είμαστε στη φάση αυτή, ελέγχουμε δηλαδή τα νέα αυτά στοιχεία που μας έδωσε η εταιρία, ώστε να υπογράψουμε ή να δούμε τι τροποποιήσεις μπορούμε να ζητήσουμε, αν φυσικά είναι απαραίτητο. Υπάρχει μεγάλη άνεση και περιθώριο ως προς το χρόνο της λήξης της σύμβασης.

Το κομμάτι του ελέγχου το έχει αναλάβει ο ίδιος ο Δήμαρχος. Δεν τίθεται θέμα προβλήματος αν δεν ανανεωθεί η σύμβαση ή αν καθυστερήσει η σύναψη νέας σύμβασης, καθώς δεν τίθεται καν τέτοιο ζήτημα».

Ψήφισμα από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Δυτικής Ελλάδας : Καλεί την Κυβέρνηση να δώσει άμεση λύση

Πέραν όμως αυτού η ΠΕΔ είχε εκδώσει ψήφισμα καλώντας την κυβέρνηση «να δώσει άμεσα λύση, γιατί οποιαδήποτε διακοπή της ανακύκλωσης θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στη γενικότερη διαχείριση των απορριμμάτων, σε όλους τους Δήμους της Περιοχής.

Θα προκληθεί μια μεγάλη οπισθοδρόμηση και αναξιοπιστία του συστήματος ανακύκλωσης προς τους δημότες μας και επιπλέον θα επιβαρυνθούν με τα τέλη ταφής, πρόστιμο και το κόστος αποκομιδής, χωρίς να ευθύνονται» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ψήφισμα, το οποίο αναλυτικά έχει ως εξής:

«Το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Δ.Ε. στην συνεδρίασή του την Τετάρτη 27 Απριλίου, κατέληξε ομόφωνα στο παρακάτω ψήφισμα, που αφορά την άρνηση της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) Α.Ε. να ανανεώσει τη σύμβαση με το Δήμο Πάτρας, Αγρινίου και άλλους Δήμους:

– Καλεί την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση, γιατί οποιαδήποτε διακοπή της ανακύκλωσης θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στη γενικότερη διαχείριση των απορριμμάτων, σε όλους τους Δήμους της Περιοχής. Θα προκληθεί μια μεγάλη οπισθοδρόμηση και αναξιοπιστία του συστήματος ανακύκλωσης προς τους δημότες μας και επιπλέον θα επιβαρυνθούν με τα τέλη ταφής, πρόστιμο και το κόστος αποκομιδής, χωρίς να ευθύνονται.

– Η κυβέρνηση να εφαρμόσει τη νομοθεσία που η ίδια και οι προηγούμενες ψήφισαν και να επιβάλει ειδική φορολογία στις επιχειρήσεις παραγωγής ανακυκλώσιμων, που να καλύπτει συνολικά το κόστος ανακύκλωσης.

– Οι συμβάσεις με τις οποίες γινόταν η ανακύκλωση να συνεχιστούν, χωρίς διακοπή, συμπεριλαμβάνοντας τις αναγκαίες βελτιώσεις, ώστε να αναβαθμιστεί η ανακύκλωση.

– Η ΕΕΑΑ να συνεχίσει αδιατάρακτα τη λειτουργία του ΚΑΔΥ του Δήμου Πάτρας, ώστε να γίνεται η διαλογή των ανακυκλώσιμων συσκευασιών των Δήμων της Περιοχής μας και να διασφαλιστεί η απασχόληση των εργαζομένων στο ΚΑΔΥ.

– Άμεση συνάντηση εργασίας του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα με τον Πρόεδρο την Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας κ. Παπαδόπουλο, τον Δήμαρχο Πάτρας κ. Πελετίδη και τον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Παπαναστασίου – Πρόεδρο Επιτροπής Ενέργειας, Περιβάλλοντος & Διαχείρισης Απορριμμάτων στην ΚΕΔΕ».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία έξω από το ΕΠΑΛ Μεσολογγίου: Διατάχθηκε η ΕΔΕ, αλλά…

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr