ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠεριβαλλονΔήμος Αγρινίου: Αλλαγή αρμοδιότητας για τα επικίνδυνα δένδρα

Δήμος Αγρινίου: Αλλαγή αρμοδιότητας για τα επικίνδυνα δένδρα

Δήμος Αγρινίου: Αλλαγή αρμοδιότητας για τα επικίνδυνα δένδρα
  • Άλλαξε η αρμοδιότητα για παρεμβάσεις σε δένδρα και από το Δημοτικό Συμβούλιο μεταβιβάστηκε στην Επιτροπή της Ποιότητας Ζωής
  • Τι αναφέρει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Μίμης Σκορδόπουλος

Με σκοπό να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία και πιο άμεση ανταπόκριση, όπου υπάρχει ανάγκη σχετικά με την επικινδυνότητα ενός δένδρου ή στα αιτήματα των πολιτών για δένδρα που χρήζουν παρακολούθησης από ειδικούς ή και την άμεση κοπή τους, κυρίως για λίγους δημόσιας ασφάλειας, αλλά και για λόγους ανάπτυξή τους, μετά από εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Αγρινίου Μίμη Σκορδόπουλου, η αρμοδιότητα από το δημοτικό συμβούλιο «πέρασε» στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Σύμφωνα με τον κ. Σκορδόπουλο: «η διοικητική διαδικασία  για  την  έγκριση υλοτόμησης δέντρων για λόγους δημόσιας ασφάλειας είναι η εξής: 1) αίτημα πολίτη ή φορέα 2) αυτοψία υπηρεσίας 3) εισήγηση  υπηρεσίας 4) εισήγηση – γνωμοδότηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και τέλος 5) η απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Προδήλως συνάγεται ότι η διαδικασία αυτή είναι  χρονοβόρα, δεδομένου ότι αφορά συχνά και θέμα δημόσιας ασφάλειας. Συνεπώς, κρίθηκε ως δυσλειτουργική η τήρηση στην ολότητά της, της διαδικασίας και λαμβανομένου υπ’όψιν άρθρου, το οποίο λέει πως το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί με απόφασή του να μεταβιβάζει  στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, αρμοδιότητες του σχετικές με το αντικείμενό της, αλλά και έτερου άρθρου απ’ όπου προβλέπεται ότι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής με εδική απόφαση που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της μπορεί να παραπέμπει συγκεκριμένο θέμα της αρμοδιότητάς της στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη λήψη απόφασης, εφόσον κρίνει ότι αυτό επιβάλλεται από την ιδιαίτερη σοβαρότητα του. Έτσι εισηγηθήκαμε  την μεταβίβαση της αρμοδιότητας του Δημοτικού Συμβουλίου για έγκριση υλοτόμησης δένδρων του δήμου Αγρινίου για λόγους δημόσιας ασφάλειας στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ώστε  η απόφαση της δεύτερης να έχει αποφασιστικό χαρακτήρα και όχι  εισηγητικό».

Ο αντιδήμαρχος Αγρινίου Μίμης Σκορδόπουλος

Πρακτικά, σύμφωνα με τον κ. Σκορδόπουλο: «η μετάβαση αυτή σημαίνει πως με κάθε νόμιμο τρόπο η απόφαση και η κοπή ενός δένδρου θα γίνεται σε πολύ πιο σύντομο χρόνο, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει μια φορά το μήνα, ενώ η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, η οποία απαρτίζεται από μέλη όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, συνεδριάζει αν όχι κάθε εβδομάδα σίγουρα κάθε δεύτερη εβδομάδα. Αυτό σημαίνει πως θα γίνονται πιο γρήγορα οι παρεμβάσεις, όπου είναι απαραίτητο. Αυτή την περίοδο μάλιστα γίνονται παρεμβάσεις ακόμη και στο δημοτικό πάρκο του Αγρινίου, πάντα με την έγκριση του δασαρχείου. Μάλιστα, στο πάρκο υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για τα δένδρα του, σύμφωνα πάντα με τις εισηγήσεις του δασαρχείου και οι πινακίδες που υπάρχουν στο πάρκο είναι καθαρά για θέμα ασφάλειας των πολιτών από την πιθανή πτώση κλαδιών, διαφορετικά δεν τίθεται κάποιο άλλο ζήτημα για τα δένδρα του πάρκου».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

Διαβάστε επίσης: Προϋπόθεση για επενδύσεις το Επιχειρηματικό Πάρκο λέει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου στον “Δυτικά Fm 92,8”

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr