ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΔήμοι: Έρχονται προσλήψεις μηχανικών και χειριστών μηχανημάτων

Δήμοι: Έρχονται προσλήψεις μηχανικών και χειριστών μηχανημάτων

Δήμοι: Έρχονται προσλήψεις μηχανικών και χειριστών μηχανημάτων

Προσλήψεις στις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων (μηχανικοί) αλλά και στην ειδικότητα χειριστών μηχανημάτων προανήγγειλε μιλώντας σε στο διαδικτυακό φόρουμ με θέμα «Οι Δήμοι ως μοχλός ανάπτυξης στην μετά Covid-19 εποχή», α αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. 

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τις ελλείψεις των δήμων σε ανθρώπινο δυναμικό, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για έναν «σοβαρό προγραμματισμό προσλήψεων στους Δήμους, ιδίως εκεί όπου είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει πρόβλημα σε επίπεδο τεχνικών υπηρεσιών και χειριστών μηχανημάτων».

Υπενθυμίζεται ότι έχουν εγκριθεί 782 θέσεις τακτικού προσωπικού για δήμους και περιφέρειες για το 2021.

Ενώ, πριν μερικές ημέρες στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης είχε προαναγγείλει ότι η περίφημη «ουρά 3Κ» με  1.900 μόνιμες θέσεις σε ανταποδοτικές υπηρεσίες 133 δήμων και ΝΠΙΔ, θα δημοσιοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

«Αντώνης Τρίτσης»: Τελική ημερομηνία η 31η Μαΐου

Αναφορικά με το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι η 31η Μαΐου 2021 είναι η τελική παράταση που δίνεται στους Δήμους και σημείωσε ότι μέχρι τότε περίπου 120 ήδη αξιολογημένα έργα -έπειτα από τη σχετική εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής- περνούν στη φάση υπογραφής και ένταξης.

Ζητούμενο η γρήγορη απορρόφηση πόρων

Το ζητούμενο πλέον είναι η γρήγορη απορρόφηση των πόρων, τόνισε ο κ Πέτσας, καθώς -όπως υπογράμμισε- όσο πιο γρήγορα ενταχθούν τα έργα, τόσο περισσότεροι θα είναι και οι πόροι που θα εισρεύσουν και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία σε πρώτη φάση χρηματοδοτεί ήδη το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με 500 εκατ. ευρώ και το Πρόγραμμα «Ηλέκτρα» με 375 εκατ. ευρώ, βάσει των αντίστοιχων δανειακών συμβάσεων που συνάφθηκαν με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στις 18 Μαρτίου 2021. Παράλληλα, ο κ. Πέτσας δεν απέκλεισε διεύρυνση του χρηματοδοτικού φακέλου στο Πρόγραμμα, εφόσον όλοι οι πόροι απορροφηθούν.

Ταμείο Ανάκαμψης

Όσον αφορά στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι 475 εκατ. ευρώ προβλέπονται για αστικές αναπλάσεις, 290 εκατ. ευρώ για έργα ύδρευσης και 230 εκατ. ευρώ για δράσεις αστικών λυμάτων. Μάλιστα, ο κ. Πέτσας στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι καθώς τα κριτήρια επιλεξιμότητας είναι παρόμοια, τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες στα χέρια τους διαθέτουν μεγάλη ευελιξία. Όπως είπε: «Για παράδειγμα, το project ενός Δήμου που έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» μπορεί να μεταφερθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, για πιο γρήγορη ή και μεγαλύτερη χρηματοδότηση».

Στο Πρόγραμμα «Άργος», κονδύλια του «Φιλόδημος ΙΙ»

Σχετικά με το Πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, που αφορά σε χρηματοδότηση έργων μικρότερης κλίμακας -από αθλητικές εγκαταστάσεις, πυροπροστασία σχολείων και ράμπες ΑμΕΑ, μέχρι στέγαστρα στάσεων και καταφύγια αδέσποτων ζώων- και το οποίο ολοκληρώνεται στις αρχές Μαΐου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε ότι οι πόροι που δεν θα έχουν απορροφηθεί, θα ενισχύσουν το Πρόγραμμα «Άργος» που συνδέεται με τη δημιουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων και τις υποχρεώσεις των Δήμων, όπως προβλέπονται στο Νομοσχέδιο για τα Ζώα Συντροφιάς, ενώ μέρος των χρημάτων θα διατεθούν και για μηχανολογικό εξοπλισμό, στους μικρότερους και μικρομεσαίους Δήμους.

aftodioikisi.gr

foto aftodioikisi.gr

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Καθυστερούν οι παραδόσεις στην Ευρώπη λόγω των περιστατικών θρομβώσεων

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr