Λ. Δημητρογιάννης: Η Δυτική Ελλάδα «σπάει» το σύνδρομο της μιζέριας - Συνέντευξη στο «Δυτικά Fm 92,8» (ηχητικό)
Για τις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές και όχι μόνο μίλησε στο «Δυτικά Fm 92,8» ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Λάμπρος Δημητρογιάννης.
Ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Λάμπρος Δημητρογιάννης στο «Δυτικά Fm 92,8»
Του Δημήτρη Παπαδάκη
Για τις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές και όχι μόνο μίλησε στο «Δυτικά Fm 92,8» ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Λάμπρος Δημητρογιάννης. Μιλώντας στην εκπομπή «Πίσω απ΄τις γραμμές» του Δημήτρη Παπαδάκη αναφέρθηκε στο διακύβευμα της επόμενης ημέρας για τη Δυτική Ελλάδα, εκτιμώντας πως από τη στιγμή που τα προηγούμενα χρόνια οι «μηχανές» της Περιφέρειας πήραν μπρος, πλέον είναι η ώρα η Δυτική Ελλάδα να αφήσει το δικό της «αποτύπωμα».
«To όνομα ενός συνδυασμού δίνει και τη στόχευση. Την προηγούμενη φορά ήταν το «όλα από την αρχή», που σημαίνει ότι στη Δυτική Ελλάδα έπρεπε να αλλάξει ο σχεδιασμός και η Περιφέρεια να ανοιχθεί σε άλλα πλαίσια. Θεωρώ ότι ο δρόμος αυτός έχει ανοιχθεί πλέον και από εδώ και πέρα είναι το «μπροστά για όλους». Αυτό σημαίνει ότι, αφού ξεπεράσαμε και μια δύσκολη περίοδο με έκτακτες συνθήκες, προχωράμε στην επόμενη μέρα η Δυτική Ελλάδα να αφήσει το δικό της «αποτύπωμα», δηλαδή οι αναπτυξιακοί και οι κοινωνικοί δείκτες να αρχίσουν να ανεβαίνουν σημαντικά, καθώς η περιοχή μας τα προηγούμενα χρόνια είχε πέσει σε «καταστολή», γιατί υπήρχαν σύνδρομα φόβου και μιζέριας» είπε χαρακτηριστικά ο Λ. Δημητρογιάννης και πρόσθεσε : «Θεωρούμε ότι πρέπει αυτά τα σύνδρομα πρέπει να τα «σπάμε» και ως Δυτική Ελλάδα και ως Αιτωλοακαρνανία. Και εκτιμώ ότι με το Νεκτάριο Φαρμάκη έχουμε κάνει την αρχή».
Σταχυολογώντας τα θετικά σημεία της Περιφερειακής Αρχής στάθηκε αρχικά στην κατακόρυφη αύξηση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, που όπως είπε παραλήφθηκε το 2019 στο 19% και θα φτάσει στο τέλος της χρονιάς από 96% και πάνω. Ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο γεγονός ότι η Περιφέρεια ανέπτυξε αρκετά το πεδίο της πράσινης επιχειρηματικότητας και ενέργειας, δίνοντας ένα αναπτυξιακό πρόσημο και συντελώντας έτσι και στη μείωση της ανεργίας στην περιοχή.
«Τώρα έχουμε καλύτερη συνεργασία με το ΥΠΕΝ για την Ενεργειακή Κοινότητα»
Μιλώντας για θέματα της αρμοδιότητάς του, ο Λάμπρος Δημητρογιάννης αναφέρθηκε ακόμη στο μεγάλο project της Ενεργειακής Κοινότητας σε συνεργασία με τους Δήμους και τους ΤΟΕΒ που βασίζεται στη δημιουργία ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στο Μεσολόγγι. «Πότε δεν είπαμε ότι είναι κάτι εύκολο, ένα τέτοιο μεγάλο project δεν εξαρτάται όμως μόνο από τη δική μας διάθεση» είπε αρχικά ο Λ. Δημητρογιάννης αποκαλύπτοντας ότι τους προηγούμενους μήνες δεν υπήρχε η καλύτερη δυνατή συνεργασία με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος. «Χαίρομαι γιατί εξ΄ αρχής έχουμε μια άψογη συνεργασία με τον κ. Σκυλακάκη και την κα Σδούκου. Εμείς έχουμε κάνει τα πάντα, έχουμε έτοιμα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και αναμένουμε να τεθούν κάποιες παράμετροι στο νέο θεσμικό πλαίσιο» πρόσθεσε ο Λάμπρος Δημητρογιάννης υπογραμμίζοντας ότι το έργο αυτό πρέπει να γίνει, γιατί τέτοια έργα είναι επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τέτοια έργα χρηματοδοτεί. Το έργο αυτό, θα είναι ένας από τους βασικούς στόχους της Περιφέρειας την επόμενη περίοδο.
«Δώσαμε μάχες για το φυσικό αέριο: Σύντομα η σύμβαση για το φυσικό αέριο»
Αντιθέτως ο Λ. Δημητρογιάννης είναι αρκετά ικανοποιημένος με το πώς εξελίσσεται πλέον το έργο της έλευσης του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα. Όπως ανέφερε υπήρχαν κάποια τεχνικά ζητήματα από την πλευρά της ΔΕΔΑ, αλλά πλέον το έργο θα προχωρήσει κανονικά και εντός χρονοδιαγραμμάτων. Για την περίπτωση του Αγρινίου, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης, υπήρχε ένα χωροταξικό ζήτημα με το χώρο που είχε αρχικά επιλεγεί από τη ΔΕΔΑ, αλλά βρέθηκε ένα άλλο καταλληλότερο σημείο για τη δημιουργία των εγκαταστάσεων. Μάλιστα σύμφωνα με το Λ. Δημητρογιάννη πολύ σύντομα αναμένεται και η υπογραφή της σύμβασης με τον κατασκευαστή.
«Ακούγαμε πολλά για το φυσικό αέριο επί πολλά χρόνια, όμως ήταν ένα έργο που δεν είχε την κατάλληλη προεργασία και δώσαμε μεγάλες «μάχες» για το υλοποιήσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο Λ. Δημητρογιάννης αναφέροντας ότι το 2019 υπήρχαν ακόμη και κυβερνητικά στελέχη που ίσως να μην ήθελαν να γίνει το έργο, αλλά «ο Νεκτάριος Φαρμάκης έδειξε επιμονή και πυγμή για να υλοποιηθεί».
Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης εκτίμησε ότι η επιδίωξη της Περιφερειακής Αρχής η Δυτική Ελλάδα να αποκτήσει ένα «στίγμα» και στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος ο ίδιος εκτίμησε ότι αυτό έγινε σε μεγάλο βαθμό.
«Τα τελευταία χρόνια έχουν ιδρυθεί και λειτουργήσει στη Δυτική Ελλάδα πάνω από 40 «πράσινες» δραστηριότητες, επιχειρήσεις δηλαδή στους τομείς της ανακύκλωσης, της διαχείρισης των φυσικών πόρων, τη βιολογική γεωργία κτλ. Επίσης έχουν γίνει 1800 μικρές και μεσαίες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και δώσαμε την ώθηση για να γίνουν αυτές οι επενδύσεις» είπε ο Λάμπρος Δημητρογιάννης και εκτίμησε ότι δεν είναι τυχαίο που η Αιτωλοακαρνανία έχει τα πρωτεία στις εγκεκριμένες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας.
Όλους αυτούς τους λόγους σύμφωνα με το Λ. Δημητρογιάννη ζητήθηκε από την Περιφέρεια για πρώτη φορά να συνδράμει στην παγκόσμια εκστρατεία του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Τέλος, ο Λ. Δημητρογιάννης εκτίμησε ότι από τη στιγμή που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από τη στιγμή που έχει προετοιμάσει τα σχέδια για την προσαρμογή για την κλιματική αλλαγή, τα επόμενα χρόνια θα μπορέσει να αντλήσεις πολλούς πόρους για δράσεις γύρω από θέματα πράσινης μετάβασης και πολιτικής προστασίας. Ωστόσο, ιδιαιτέρως για τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρχει συνέργεια με το κεντρικό κράτος, γιατί εκτίμησε ότι καμία Περιφέρεια και κανένα Δήμος δεν μπορεί να δράσει μόνος του.
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Λάμπρου Δημητρογιάννη στον "Δυτικά FM 92,8":
Χρήστος Κωστακόπουλος: «Η Αιτωλοακαρνανία πρέπει πλέον να πάει μπροστά»