ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΗ δήλωση που αρνήθηκε να υπογράψει ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς

Η δήλωση που αρνήθηκε να υπογράψει ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς

Η δήλωση που αρνήθηκε να υπογράψει ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς

Οι τελευταίες συνεδριάσεις της ΔΙΣ της 164ης Συνοδικής Περιόδου ήταν επεισοδιακές. Από τη μια ο επίορκος πρώην ιερωμένος που περιέλουσε με τοξικό υγρό τους Συνοδικούς δικαστές στη Σύνοδο του Ιουλίου και από την άλλη η παραίτηση του Γέροντος Θήρας και ο ορισμός ανακριτών για τους Σεβ. Κυθήρων Σεραφείμ και Αιτωλίας Κοσμά άλλαξαν την ήσυχη ροή των πραγμάτων που είχαμε μέχρι τώρα και δημιούργησαν κλίμα αναταραχής.

Τους προτάθηκε να υπογράψουν μια δήλωση, η οποία ήταν ήπια και «στρογγυλά» γραμμένη, ώστε να «κλείσει» το θέμα, γιατί τέτοιου είδους εσωστρέφεια σε αυτή την συγκυρία δεν ευνοεί την Εκκλησία.

Η όντως ήπια δήλωση που τους προτάθηκε, δια του Αρχιγραμματέως της Ι. Συνόδου προς τους δύο Αρχιερείς ήταν οι εξής:

«Έχοντας πλήρη συνείδηση των αρχιερατικών μου υποχρεώσεων και προς άρσιν πάσης παρεξηγήσεως, κατόπιν των όσων διημείφθησαν ενώπιον της συνεδριαζούσης Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, της Τετάρτης 25ης Αυγούστου 2021, δηλώ την πλήρη υπακοή, συμμόρφωση και εναρμόνιση της ελαχιστότητός μου προς τις εκάστοτε Συνοδικές αποφάσεις και την πρόθυμη συνεργασία μου μετά της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος χωρίς ουδεμία διαφοροποίηση».

Ωστόσο, αρνήθηκαν να την υπογράψουν! Και όχι μόνο αρνήθηκαν, αλλά ο εις εκ των δύο, ο Αιτωλίας Κοσμάς, μίλησε κατά τρόπο ανοίκειο προς τους Συνοδικούς Ιεράρχες και μάλιστα προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος- ειρήσθω εν παρόδω- έκανε τα πάντα κάποτε για να «πέσει» στα μαλακά ένα οικονομικό θέμα, για το οποίο κατηγορείτο ο Σεβ. Αιτωλίας και να απαλλαγεί από κάθε κατηγορία!

Δυστυχώς,έχει επιλεκτική μνήμη ο Σεβ. Αιτωλίας και η ευαίσθητη συνείδηση του τον ενοχλεί μόνο όταν πρόκειται να γίνει αρεστός στους συντηρητικούς κύκλους.Δυστυχώς με την στάση του αυτή ο Σεβ. Αιτωλίας έχει προκαλέσει και είναι κρίμα που παρασύρει και τον Σεβ. Κυθήρων, ο οποίος οι πληροφορίες λένε οτι ήταν πιο διαλλακτικός.

Μετά τις εξηγήσεις που έδωσαν οι δύο Μητροπολίτες στην ΔΙΣ και εξαιτίας του εχθρικού ύφους που ειχαν (« σήκωσαν αντάρτικο» μας είπε Συνοδικός Ιεράρχης), η υπόθεση δεν μπορούσε να τεθεί στο Αρχείο. Οι ίδιοι οι Ιεράρχες με την στάση τους έδωσαν λαβές να συνεχιστεί το θέμα με ανακρίσεις και δεν είναι σίγουρο ότι η υπόθεση θα πάει στο Αρχείο μετά τις ανακρίσεις. Αν ήταν να πάει στο Αρχείο θα πήγαινε από τώρα. Η ευκαιρία δόθηκε. Η βούληση του Αρχιεπισκόπου τώρα, είναι να φτάσει το θέμα στα άκρα, διότι δεν θέλει να υπάρχουν μέσα στο Σώμα της Ιεραρχίας δύο Μητροπολίτες με δήθεν ισχυρότερη συνείδηση έναντι των υπολοίπων και οι οποίοι προκαλούν.

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα – exapsalmos.gr

Δ.ΙΕΚ Μεσολογγίου: Το ωράριο των Δημοσίων ΙΕΚ από την 1η Σεπτεμβρίου θα είναι απογευματινό

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr