ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΔίκη ιερέα από το Αγρίνιο: Η «αρχή της ηθικής απόδειξης» τον έστειλε στην φυλακή

Δίκη ιερέα από το Αγρίνιο: Η «αρχή της ηθικής απόδειξης» τον έστειλε στην φυλακή

Δίκη ιερέα από το Αγρίνιο: Η «αρχή της ηθικής απόδειξης» τον έστειλε στην φυλακή

Δίκη ιερέα από το Αγρίνιο: Η «αρχή της ηθικής απόδειξης» τον έστειλε στην φυλακή, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία συμπληρώνει πως κρίθηκε ύποπτος για επανάληψη των κακουργημάτων που κρίθηκε ένοχος.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Τεράστιο αντίκτυπο έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η -πρωτόδικη τουλάχιστον- έκβαση της υπόθεσης του ιερέα από το Αγρίνιο, ο οποίος καταδικάστηκε από το μικτό ορκωτό δικαστήριο της Λευκάδας σε 27 χρόνια για σωρεία κακουργημάτων και θα παραμείνει  προφυλακισμένος.

Το ζήτημα έχει πάρει και πανελλαδικές διαστάσεις, καθώς γίνονται εύλογα συγκρίσεις με την άλλη ανάλογη υπόθεση που συζητιέται και προκαλεί αντιδράσεις, εκείνη του Δ. Λιγνάδη.

Να θυμίσουμε ότι ο ιερέας κρίθηκε ένοχος για 6 βίντεο παιδικής πορνογραφίας, ένοχος για βιασμό κατά συρροή, ένοχος για ασέλγεια κατά συρροή και εξακολούθηση, χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα σε ό,τι αφορά την ποινή του έως να εκδικαστεί η έφεσή που θα κάνει. Ύστερα και από την σχετική πρόταση της Εισαγγελέως, επέβαλλε συνολικά 27 έτη στον κατηγορούμενο με εκτιτέα τα 20 έτη, αφαιρουμένου ενός έτους που ήταν προφυλακισμένος.

Ταυτόχρονα, διαβιβάστηκε η δικογραφία στο Εφετείο του Αγρινίου για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των δύο μανάδων των κοριτσιών που υπέστησαν τα παραπάνω από τον ιερέα καθώς και του ίδιου για την περίπτωση ακόμη δυο κοριτσιών που κατέθεσαν ως μάρτυρες (δεν είχαν κάνει μήνυση).

Ποια είναι όμως η διαφορά των δύο υποθέσεων όμως; Γιατί στην μία περίπτωση έγινε χρήση της παραγράφου 8 του άρθρου 497 του Ποινικού Κώδικα (όπως ίσχυε από το 2010 κ ενισχύθηκε το 2019 με την λέξη «υποχρεούται», εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις), ενώ στην άλλη δεν έγινε; Γιατί, με άλλα λόγια, ο Λιγνάδης αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ο ιερέας θα μείνει φυλακισμένος;

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, πρόκειται για την «αρχή της ηθικής απόδειξης», πολύ απλά για τη διαφορετική κρίση δύο διαφορετικών δικαστηρίων για δύο διαφορετικούς ανθρώπους. Στην μία περίπτωση κρίθηκε ότι ο ένας δεν είναι ικανός και ύποπτος για ανάλογες πράξεις, βάσει και της χρονικής απόστασης από αυτές για τις οποίες καταδικάστηκε, αλλά και από τον γενικό του βίο, βάσει σκεπτικού που φυσικά θα καθαρογραφεί.

Αντίθετα, για τον ιερέα από το Αγρίνιο, τόσο ο πρότερος βίος του, η προσωπικότητά του, τα χρόνια που έκανε τις αποτρόπαιες πράξεις του, μέτρησαν επιβαρυντικά, όσο και το γεγονός ότι στην υπόθεση υπάρχει σωρεία διαφορετικών αδικημάτων, ενώ διερευνώνται κι άλλα.

Είναι χαρακτηριστικά όσα ανέφερε η ίδια η δικηγόρος των θυμάτων του ιερέα, Κατερίνα Κιτσάκη, στη εκπομπή της Δήμητρας Λαοπόδη το πρωί της Τρίτης στο “Δυτικά FM, όπου έκανε λόγο για δικαίωση των θυμάτων αλλά και της ίδιας μέσω των εντολέων της, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν και νέες, πολύ σημαντικές, εξελίξεις, για την τέλεση δηλαδή επιπλέον κακουργημάτων από τον αμετανόητο ιερέα, ο οποίος δεν παραδέχτηκε τίποτε παρά μόνο ότι «θα κριθεί από τον Θεό»!

«Εμπιστευτήκαμε την Δικαιοσύνη, όπως πρέπει να κάνουμε πάντα, κι εκείνη έκανε το καθήκον της και μας δικαίωσε. Δυστυχώς φάνηκε πως ο ιερέας είχε κάλυψη πολλά από τα χρόνια που τελούσε τα κακουργήματα σε βάρος των παιδιών, κάποιοι ήξεραν και δεν μιλούσαν», ήταν τα λόγια της κ. Κιτσάκη.

Καθώς ερευνώνται ευθύνες και άλλων προσώπων για τα αδικήματα στα οποία προέβη ο ιερέας, φαίνεται ότι πάνω στο συγκεκριμένο θέμα η «αρχή της ηθικής απόδειξης» έδειχνε ξεκάθαρα την παραμονή του στην φυλακή.

Ο ιερέας κρίθηκε ότι, όχι μόνο έκανε κάτι εξακολουθητικά και για πολλά χρόνια, όχι μόνο τέλεσε κι άλλα εγκλήματα κατά της προσωπικότητας των θυμάτων του(πορνογραφία, δημιουργία κοινοβίου, εξώθησε σε επαιτεία, μείωση προσωπικότητας), πέρα από τους βιασμούς, αλλά από την στάση του κατά την διάρκεια της δίκης, την αποποίηση των ευθυνών και την υποψία ότι έχουν τελεστεί αδικήματα σε βάρος κι άλλων θυμάτων, είναι πιθανόν να επαναλάβει ανάλογα κακουργήματα κι έτσι δεν ήταν δυνατόν να αφεθεί ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της έφεσής του, όσο κι αν η τροποποίηση στον Ποινικό Κώδικα του 2019 λέει ότι το δικαστήριο «υποχρεούται» (κι όχι «δύναται» όπως πριν) να αφήσει ελεύθερο τον πρωτόδικα καταδικασμένο.

Διότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν το δικαστήριο αιτιολογήσει με το σκεπτικό του, γιατί θεωρεί ότι ο καταδικασμένος δεν είναι ύποπτος επανάληψης τέτοιων αδικημάτων.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Αγρίνιο: 45χρονος έκρυβε χασίς και περισσότερα από 10.000 ευρώ στο σπίτι του!

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ