ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτικα ΝεαΔικαίωση για την «Αλκυόνη»

Δικαίωση για την «Αλκυόνη»

Τι αναφέρει το συμπέρασμα της δικαίωσης του «Συνήγορου του Πολίτη» για τον σύλλογο ΑμεΑ «Αλκυόνη» και τι δηλώνει η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κα Νίκη Φούντα, η οποία ασχολήθηκε εμπεριστατωμένα με το ζήτημα ουκ ολίγες φορές

Ο «Συνήγορος του Πολίτη» δικαιώνει το Σύλλογο ΑμεΑ «Αλκυόνη» για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και ζητά την άμεση εφαρμογή του νόμου με την απόδοση του νοσηλίου από τον ΕΟΠΥΥ. Η δικαίωση επήλθε κατόπιν επιστολής φακέλου με αριθμό 188042/2014 αναφορικά με την απόδοση του νοσηλίου – τροφείου από την πρόεδρο του συλλόγου.

Η «Αλκυόνη», όπως υποστηρίζονταν στην επιστολή, είχε αναστείλει την λειτουργία της από τις 15/04/2014 λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα, το συμπέρασμα της απόφασης του «Συνηγόρου του Πολίτη» έχει ως εξής: «Θεωρούμε δεδομένη την βούληση όλων των αρμόδιων φορέων να συμπράξουν ώστε να καταστεί εφικτή η λειτουργία των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Θεωρούμε υποχρέωσή μας να συνδράμουμε κατά το μέτρο του δυνατού προς αυτή την κατεύθυνση. Από το πλέγμα των σχετικών διατάξεων, κατά την άποψή μας προκύπτει ότι εάν ευσταθούν όσα υποστηρίζονται στην ως άνω επιστολή της προέδρου του συλλόγου, ή ορθώς δεν προχωρεί ο ΕΟΠΥΥ, ή τυχόν άλλος αρμόδιος ασφαλιστικός οργανισμός στην απόδοση τροφείου – νοσηλίου για την παραμονή σε Στέγη Αυτόνομης ή Ημιαυτόνομης Διαβίωσης άρθρου 30 Ν.2072/1992, κατά παράβαση της συγκεκριμένης υποχρέωσης που απορρέει από την παρ. 5 του άρθρου αυτού, όπως προστέθηκε με το Ν.3918/2011, άρθρο 46 και ισχύει για όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Κατόπιν αυτών, θα σας παρακαλούσαμε αφενός για τις απόψεις σας, αφετέρου για την ενημέρωσή μας για κάθε ενέργεια προς αποκατάσταση της απόδοσης της ως άνω δαπάνης από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς».

Η βουλευτής Αιτωλ/νίας της ΔΗΜΑΡ κα Νίκη Φούντα είχε ασχοληθεί εμπεριστατωμένα με την υπόθεση, ουκ ολίγες φορές. Μετά την θετική εξέλιξη η κα Φούντα δηλώνει στη «Σ»:

«Είναι πραγματικά αδιανόητο το γεγονός ότι για ένα τέτοιο ζήτημα ανθρώπινης αξιοπρέπειας, μετά από τόσες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και πιέσεις, αλλά κυρίως μετά το υπόμνημα-“κόλαφο” του Συνηγόρου του Πολίτη, ακόμα δεν εφαρμόζεται ο νόμος, ακόμα δεν αποδίδεται το νοσήλιο – τροφείο στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Σήμερα, τόσο με νέα ερώτηση, όσο και με προτεινόμενη τροπολογία, επανερχόμαστε στο κρίσιμο αυτό πρόβλημα. Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης παράγουν εξαιρετικό έργο, προσφέροντας ευκαιρίες ζωής στους συμπολίτες μας με ειδικές ανάγκες, ενώ οι ασφαλιστικοί φορείς τείνουν να «φροντίσουν» να τις καταδικάσουν σε αφανισμό, μη εφαρμόζοντας τα νόμιμα. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε με κάθε τρόπο, ώστε να αρθεί επιτέλους αυτή η αδικία. Θα συνεχίζουμε να πιέζουμε για τα αυτονόητα. Τόσο απλά.»

Κ. Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr