ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΔικαστικός «Καλλικράτης»: «Δύσκολες» οι αλλαγές στο δικαστικό χάρτη της Αιτωλοακαρνανίας και της Δυτικής Ελλάδας

Δικαστικός «Καλλικράτης»: «Δύσκολες» οι αλλαγές στο δικαστικό χάρτη της Αιτωλοακαρνανίας και της Δυτικής Ελλάδας

Δικαστικός «Καλλικράτης»: «Δύσκολες» οι αλλαγές στο δικαστικό χάρτη της Αιτωλοακαρνανίας και της Δυτικής Ελλάδας

Δικαστικός «Καλλικράτης»: «Δύσκολες» οι αλλαγές σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία τονίζει πως είτε σαρωτικές, είτε περιορισμένες οι αλλαγές που θα προταθούν στο δικαστικό χάρτη της Αιτωλοακαρνανίας και της Δυτικής Ελλάδας θα φέρουν αντιδράσεις

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Η προσπάθεια που έπρεπε να είχε γίνει ούτως ή άλλως για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης ξεκινά ουσιαστικά μετά το Πάσχα, οπότε αναμένεται να ψηφιστεί νομοσχέδιο με στόχο την ομαλή απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Από κοντά όμως αναμένεται να έρθει και ο δικαστικός «Καλλικράτης».

Είναι κάτι που συζητιέται αρκετά χρόνια τώρα, όμως στο εγγύς μέλλον λόγω των Ταμείου Ανάκαμψης, θα προκύψουν οι οικονομικές δυνατότητες για να προχωρήσει το σχέδιο, που θα αλλάξει εκ βάθρων το χώρο της Δικαιοσύνης.

Το σχέδιο έχει ένα όχι και τόσο άμεσο ορίζοντα υλοποίησης. Το 2025 προβλέπεται να έχει υλοποιηθεί στο σύνολό του, ωστόσο οι αλλαγές στο δικαστικό χάρτη της χώρας δεν είναι καθόλου εύκολο να περάσουν χωρίς αντιδράσεις.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις από την πλευρά του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αυτές θα προκύψουν στο πόρισμα σχετικής Επιτροπής στα τέλη του 2022.

Ωστόσο ένας γενικός κανόνας είναι ότι οδεύουμε προς κατάργηση – συγχώνευση Πρωτοδικείων, που δεν έχουν μεγάλη δικαστηριακή ύλη.

Η έκθεση Πισσαρίδη, εξάλλου, για την Ελληνική Οικονομία είχε σε γενικές γραμμές δώσει ένα πρώτο «στίγμα», για ένα Πρωτοδικείο ανά νομό και ένα Εφετείο ανά περιφέρεια.

Η αιτιολόγηση, όμως, που συνδέει την ταχύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης με τις όποιες αλλαγές μπορεί να γίνουν στο δικαστικό «χάρτη» φαίνεται ότι προκύπτει από μελέτες που δείχνουν πως η παραγωγικότητα των δικαστηρίων συνδέεται με τον αριθμό των δικαστών του κάθε δικαστηρίου.

Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι η παραγωγικότητα έχει μια καμπύλη. Δηλαδή, πρώτα αυξάνει αυτή καθώς αυξάνει το μέγεθος των δικαστηρίων και στη συνέχεια μειώνεται, όταν αμέσως μετά το μέγεθος του δικαστηρίου καταλαμβάνει ένα συγκεκριμένο (υψηλό) αριθμό δικαστών.

Η χαμηλή παραγωγικότητα σχετίζεται με τα δικαστήρια μέχρι 20 δικαστές, η  ύψιστη παραγωγικότητα συνδέεται με τα δικαστήρια με αριθμό δικαστών ανάμεσα στο 40 και στο 80, ενώ η παραγωγικότητα πέφτει ξανά, όταν ο αριθμός των δικαστών ξεπερνά τους 100.

Ο αριθμός των δικαστών πάντως που μπορεί να θεωρηθεί μικρός ή μεγαλύτερος είναι λίγο σχετικός στη περίπτωση της Ελλάδας, καθώς τέτοιες μελέτες έχουν γίνει σε χώρες με άλλα πληθυσμιακά δεδομένα σε σχέση με την Ελλάδα, π.χ. Ιταλία.

Σε κάθε περίπτωση στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας Δικαιοσύνης, τόσο στα Ειρηνοδικεία, όσο και στα Πρωτοδικεία, σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές. Το ερώτημα όμως είναι πόσο «σαρωτικές» μπορεί να είναι αυτές.

Για παράδειγμα, στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν πέντε Ειρηνοδικεία (Αγρινίου, Μεσολογγίου, Ναυπάκτου, Βόνιτσας και Αμφιλοχίας). Πέντε Ειρηνοδικεία σε επτά Δήμους…

Στα πολύ μικρά Ειρηνοδικεία η έως τώρα εμπειρία δείχνει ότι η αναβολή για παράδειγμα μιας υπόθεσης (πράγμα σύνηθες) μπορεί να διαρκέσει ακόμη και κάποιους μήνες, ενώ στο μεγαλύτερο από άποψη δικαστών Ειρηνοδικείο Αγρινίου η αναβολή μπορεί να διαρκέσει κάποιες εβδομάδες μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Αυτό δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκην ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα Ειρηνοδικείο στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά είναι ένας δύσκολος γρίφος, που πρέπει να λυθεί…

Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξουν κάποιες συγχωνεύσεις. Κάνεις όμως επί του παρόντος δεν είναι σε θέση να γνωρίζει σε τι βαθμό θα γίνουν.

Κάτι παρόμοιο ισχύει και σε επίπεδο Πρωτοδικείων. Για παράδειγμα στην γειτονική Αχαΐα, πέραν της Πάτρας, υπάρχει Πρωτοδικείο τόσο στο Αίγιο, όσο και στα γειτονικά Καλάβρυτα…

Στην Αιτωλοακαρνανία το ενδεχόμενο συγχώνευσης των Πρωτοδικείων κάθε άλλο παρά εύκολο είναι λόγω πολλών τοπικών ιδιαιτεροτήτων.

Από την άλλη όμως το άθροισμα των δικαστικών λειτουργών των δύο Πρωτοδικείων θα έδινε ένα αριθμό δικαστών πολύ κοντά σε αυτόν που από άποψη παραγωγικότητας θεωρείται ιδανικός.

Το βέβαιο είναι πως, όπου προταθούν συγχωνεύσεις – καταργήσεις θα προκύψουν αντιδράσεις πρώτα από τους τοπικούς νομικούς, που θα βρεθούν σε «μειονεκτική θέση» κυρίως στα μάτια των πελατών τους σε σχέση με τους νομικούς της έδρας του Ειρηνοδικείου – Πρωτοδικείου.

Στην περίπτωση των Εφετείων, οι πιθανότητες αλλαγών είναι τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως πιο «δύσκολες», καθώς είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν συγχωνεύσεις.

Στο Εφετείο της Πάτρας για παράδειγμα εκτός από την Αχαΐα και την Ηλεία υπάγονται η Ζάκυνθος και η Κεφαλονιά και η δικαστηριακή ύλη ήδη θεωρείται σημαντική από άποψη όγκου, θα μπορούσε άραγε να προστεθεί η Αιτωλοακαρνανία και η Λευκάδα;

Η παρουσία της Λευκάδας, εξάλλου, στο δικαστικό «χάρτη» είναι από μόνη της ένα «αίνιγμα» που μπορεί να επηρεάσει τις αλλαγές και στην Αιτωλοακαρνανία.

Λόγω εγγύτητας το Πρωτοδικείο της Λευκάδας θα μπορούσε θεωρητικά να συγχωνευτεί με την Πρέβεζα, όμως η Λευκάδα υπάγεται στη χωρική αρμοδιότητα του Εφετείου στο Αγρίνιο και θα ήταν δύσκολο να αλλάξει περιφέρεια.

Η Λευκάδα, από κάθε άποψη είναι ένα μικρό Δικαστήριο και τυχόν συγχώνευσή της στην Αιτωλοακαρνανία, ενδεχομένως επηρεάσει τις αλλαγές στην Αιτωλοακαρνανία.

Τέλος, υπάρχει και ο παράγοντας των τεχνικών δυσκολιών. Τα περισσότερα δικαστικά μέγαρα στην επαρχία δύσκολα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ενός μεγαλύτερου Δικαστηρίου που θα έχει π.χ. 40 δικαστικούς λειτουργούς.

Εξάλλου, σε πολλές περιπτώσεις δύσκολα ένα υφιστάμενο δικαστικό μέγαρο θα μπορέσει να στεγάσει το… αρχείο των συγχωνευμένων δικαστηρίων.

Όλες αυτές οι παράμετροι συγκροτούν ένα «δύσκολο» πλαίσιο σε ένα κλάδο, που ούτως ή άλλως δεν έχει δείξει να μεταρρυθμίζεται «εύκολα», ωστόσο από την άλλη υπάρχει και η ανάγκη των «δύσκολων» αποφάσεων, καθώς η κατάταξη της Δικαιοσύνης στη Ελλάδα σε επιμέρους δείκτες είναι χαμηλότερη και από τις επιδόσεις της Δικαιοσύνης σε «τριτοκοσμικές» χώρες.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα ‘Συνείδηση” 

Αγρίνιο: Προβλήματα στην τοπική αγορά από την τροφοδοσία σε ηλεκτρικές συσκευές

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →