ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΈρχεται η Δικαστική Αστυνομία – 14 οργανικές θέσεις στα δικαστήρια της Αιτωλοακαρνανίας

Έρχεται η Δικαστική Αστυνομία – 14 οργανικές θέσεις στα δικαστήρια της Αιτωλοακαρνανίας

Έρχεται η Δικαστική Αστυνομία – 14 οργανικές θέσεις στα δικαστήρια της Αιτωλοακαρνανίας

Έρχεται η Δικαστική Αστυνομία όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία 14 οργανικές θέσεις προβλέπονται στα δικαστήρια της Αιτωλοακαρνανίας

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση των διαδικασιών στελέχωσης και λειτουργίας της Δικαστικής Αστυνομίας εγκρίθηκε τη Δευτέρα επί της αρχής με τις ψήφους της ΝΔ από την κοινοβουλευτική επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου για την Δικαστική Αστυνομία δήλωσε μόνο η ΝΔ. Επιφύλαξη, για την τελική τους στάση στην Ολομέλεια, τήρησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε εξ αρχής ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την πρόσληψη 600 δικαστικών αστυνομικών και 150 πραγματογνωμόνων, που θα υποβοηθούν το έργο των Εισαγγελέων και των δικαστών.
Αμέσως μόλις γίνει νόμος του κράτους το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, θα ξεκινήσει η διαδικασία των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, η εκπαίδευση των δικαστικών αστυνομικών και η τοποθέτησή τους στα δικαστήρια όλης της χώρας.

Η αρχική σκέψη ήταν να στελεχωθούν πρώτα οι δικαστικές υπηρεσίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όμως εγκαταλείφθηκε αυτή η ιδέα και η τοποθέτηση των νέων δικαστικών αστυνομικών θα γίνει ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα.

Τι προβλέπεται στην Αιτωλοακαρνανία

Σε ό,τι αφορά τα δικαστήρια στην Αιτωλοακαρνανία αναμένεται βάσει του νομοσχεδίου να τοποθετηθούν συνολικά 14 δικαστικοί αστυνομικοί ή πραγματογνώμονες στο Εφετείο και στα Πρωτοδικεία Αγρινίου και Μεσολογγίου.

Συγκεκριμένα στην Εισαγγελία Εφετών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, με έδρα το Αγρίνιο συστήνεται περιφερειακή υπηρεσία πολιτικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας, επιπέδου Τμήματος, στην οποία κατανέμονται τρεις οργανικές θέσεις, ως εξής: μία του Κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, ειδικότητας ΠΕ Διοικητικού (Νομικών), μία του Κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, ειδικότητας ΠΕ Οικονομικού και μία του Κλάδου ΠΕ Πληροφορικής, ειδικότητας ΠΕ Πληροφορικής (Software)

Ενώ περιφερειακές υπηρεσίες αστυνομικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας, επιπέδου Τμήματος, συστήνονται στις κατά τόπους Εισαγγελίες. Συγκεκριμένα στην Εισαγγελία Εφετών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, με έδρα το Αγρίνιο, κατανέμονται τρεις οργανικές θέσεις, ως εξής: μία του κλάδου ΠΕ Δικαστικής Αστυνομίας και δύο του Κλάδου ΔΕ Δικαστικής Αστυνομίας.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αγρινίου, με έδρα το Αγρίνιο, κατανέμονται πέντε οργανικές θέσεις, ως εξής: μία του κλάδου ΤΕ Δικαστικής Αστυνομίας και τέσσερις του Κλάδου ΔΕ Δικαστικής Αστυνομίας. Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μεσολογγίου, με έδρα το Μεσολόγγι, κατανέμονται τρεις οργανικές θέσεις, ως εξής: μία του κλάδου ΤΕ Δικαστικής Αστυνομίας και δύο του Κλάδου ΔΕ Δικαστικής Αστυνομίας.
Και τέλος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λευκάδας, με έδρα τη Λευκάδα, κατανέμονται τρεις οργανικές θέσεις, ως εξής: μία του κλάδου ΤΕ Δικαστικής Αστυνομίας και δύο του Κλάδου ΔΕ Δικαστικής Αστυνομίας.

Πως θα λειτουργεί το νέο Σώμα

Το Σώμα της Δικαστικής Αστυνομίας θα στελεχωθεί από ένστολο και από πολιτικό – επιστημονικό προσωπικό. Το ένστολο τμήμα της Δικαστικής Αστυνομίας θα έχει βασικό καθήκον τη φύλαξη των δικαστικών μεγάρων και των δικαστικών αιθουσών καθώς και την εκτέλεση ποινικών αποφάσεων και επιδόσεων δικογράφων. Το πολιτικό – επιστημονικό προσωπικό θα παρέχει εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις, επικουρώντας ουσιαστικά τους δικαστές και τους εισαγγελείς στο έργο τους.

Θα μπορεί ο οικείος εισαγγελέας Πρωτοδικών, αν υπάρχει ανάγκη και στα Ειρηνοδικεία, αλλά και στα Διοικητικά Δικαστήρια, να διαθέτει το προσωπικό της Δικαστικής Αστυνομίας, ώστε να συνδράμουν τις Δικαστικές Αρχές της περιφέρειάς του, είτε πρόκειται για Πολιτικά, είτε για Ποινικά, είτε για Διοικητικά Δικαστήρια.

Το πολιτικό προσωπικό της Δικαστικής Αστυνομίας διαρθρώνεται στις 19 Εισαγγελίες Εφετών ανάλογα με το εύρος των αρμοδιοτήτων τους και τις υποθέσεις τις οποίες χειρίζονται.

Ο εισαγγελέας Εφετών, με βάση τα αιτήματα των ανακριτών αλλά και των εισαγγελέων Πρωτοδικών και ανάλογα και με τις υποθέσεις που ο ίδιος διεκπεραιώνει, θα μπορεί να αναθέτει τα καθήκοντα που περιγράφονται με σαφήνεια στο σχέδιο νόμου στους πολιτικούς υπαλλήλους για να υποβοηθούν το έργο των δικαστών.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Σε τροχιά κατασκευής τα δίκτυα φυσικού αερίου στο Αγρίνιο

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ