ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΔιεθνές Επιστημονικό Συνέδριο στο Αγρίνιο για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο στο Αγρίνιο για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό

Διήμερο συνέδριο υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο

στο Αγρίνιο για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό

Με αφορμή την συμπλήρωση των 300 ετών από την γέννηση του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού πραγματοποιήθηκε στην Χριστιανική Ένωση Αγρινίου Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με την συμμετοχή επιστημόνων και πανεπιστημιακών από ολόκληρη της Ελλάδα και το εξωτερικό

 

Το περασμένο Σαββατοκύριακο 27 και 28 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο και στην αίθουσα της Χριστιανικής Ένωσης Αγρινίου το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό και την συμπλήρωση των 300 χρόνων από την γέννησή του. Το επιστημονικό αυτό συνέδριο είχε ως τίτλο «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Ορθόδοξος Εκκλησία και Ελληνικό Γένος» Πλαισιώνονταν από επιστήμονες-πανεπιστημιακούς από ολόκληρη την Ελλάδα καθώς και κληρικούς επίσης από ολόκληρη της Ελλάδα οι οποίοι στο διήμερο συνέδριο αποκάλυψαν άγνωστες πτυχές της ζωής του Αγίου παρουσιάζοντάς την από την αρχή, την γέννησή του, έως το τέλος της.

Την έναρξη του συνεδρίου έκανε ο Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ Ανδρέας κ φυσικά ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ Κοσμάς, ενώ κατά την έναρξη αναγνώστηκε μήνυμα του Μητροπολίτου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ Ιερώνυμου και του Μητροπολίτου Βερατίου και Αυλώνος κ Ιγνατίου. Στο συνέδριο εκπροσωπήθηκε και το Μοναστήρι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Μέγα Δένδρο Θέρμου από την μοναχή Ευθυμία, ενώ παραβρέθηκαν και μίλησαν ο δήμαρχος Αγρινίου κ Γιώργος Παπαναστασίου και ο δήμαρχος Θέρμου κ Σπύρος Κωνσταντάρας. Την δεύτερη μέρα του συνεδρίου παραβρέθηκε και ο Μητροπολίτης Λευκάδος. 

Κατά τις εργασίες του συνεδρίου αναλύθηκε η σχέση του Αγίου Κόσμα με τον Αλή Πασά, δόθηκαν ιστορικά στοιχεία που ήταν στο κρατικό αρχείο της Βενετίας για την αγιοκατάταξή του, έγινε εκτενείς αναφορά για τα εικονογραφικά του Αγίου από το έτος του μαρτυρίου του έως και την αγιοκατάταξή του, μεταξύ δηλαδή του 1779 και του 1961, παρουσιάστηκε η ζωή και το έργο του συγγραφέα που ανέδειξε τον Άγιο, του οποίου το όνομα είναι Φάνης Μιχαλόπουλος. Δόθηκε βαρύτητα στο έργο του Κοσμά του Αιτωλού και στην κληρονομία του στην Ρωσία, παρουσιάστηκε ξεχωριστά το κομμάτι των κηρυγμάτων του και ο ρόλος του αγίου στην Ορθοδοξία όπως επίσης και τον ρόλο που είχε ως πολέμιος της πλάνης των αιρέσεων και πώς μέσω του έργου του συνέβαλε στην διαφύλαξη της εθνικής μας ταυτότητας.

Παράλληλα με τοις διαλέξεις το συνέδριο ήταν πλαισιωμένο με οπτικοακουστικό υλικό που σχετίζονταν με την γενέτειρα και τον τόπο του μαρτυρίου του Κοσμά του Αιτωλού και την πορεία του, ενώ περιελάμβανε εκκλησιαστικούς ύμνους τόσο για τα Χριστούγεννα όσο και για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό ακόμη και υπό την συνοδεία της Βυζαντινής Χορωδίας του Αγρινίου. Στην τιμητική επιτροπή του συνεδρίου έκτος από τους Έλληνες και Αιτωλοακαρνάνες συμμετείχε και ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιστορικής Σχολής του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας Lomonosov κ Αθανάσιος Ζωιτάκης.

Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr