ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταΔιεκδικούν όλη την κληρονομιά του Αντρέα ή ένα μέρος μόνο;

Διεκδικούν όλη την κληρονομιά του Αντρέα ή ένα μέρος μόνο;

Διεκδικούν όλη την κληρονομιά του Αντρέα ή ένα μέρος μόνο;

Διεκδικούν όλη την κληρονομιά του Αντρέα ή ένα μέρος μόνο;

Έχουν ήδη τρεις μέρες που διαφιλονικούν(για να το πούμε κόσμια) ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για την λεγόμενη “κληρονομιά του Αντρέα”. Ο ένας λέει ότι είναι δική του “κληρονομικώ δικαιώματι” και ο άλλος ότι ο Αντρέας δεν ανήκει σε κανέναν, είναι οικουμενικός.

Μέχρι ενός σημείου, είναι κατανοητό. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν μια χαρισματική προσωπικότητα, ένα παγκόσμιο πολιτικό ταλέντο, κάτι που ήξεραν πρώτοι και καλύτεροι εκείνοι που τον… μεγάλωσαν στον κόρφο τους, οι Αμερικάνοι.

Ήξεραν καλά ότι όσο αριστερός κι αν ήταν, πίστευε σε βασικές αρχές που είχε διδαχθεί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ακόμη και την εποχή που ήθελε να βγούμε από το ΝΑΤΟ ή να μην μπούμε στην τότε ΕΟΚ. Ακόμη και την εποχή που άφηνε τον δυτικό κόσμο για συμμαχίες με τον Καντάφι, τον Αραφάτ ή τον σοσιαλισμό σκανδιναβικού τύπου. Είναι χαρακτηριστικό το εξώφυλλο του περιοδικού “Time” παραμονές του ’81 που έλεγε ότι “η Ελλάδα στρίβει αριστερά” με την εικόνα του Αντρέα στη πρώτη σελίδα.

Όλα αυτά είναι βαθιά χαραγμένα μέσα στα κύτταρα της Αριστεράς, τουλάχιστον του κομματιού της που έχει εγκαταλείψει τον ορθόδοξο κομουνισμό ανατολικού τύπου. Δεν μπορούν να ξεχαστούν, ο Αντρέας είναι μια σταθερά στην εξίσωση πολύ σημαντική. Συν το γεγονός ότι ειδικά τα πρώτα χρόνια μετά την νίκη του ΠΑΣΟΚ και πριν εγκαθιδρυθεί το νέο σύστημα με τα νέα τζάκια, είχαν γίνει μεγάλες αλλαγές στην ζωή των Ελλήνων όπως στον γάμο, στα εργασιακά, στην ισότητα των φύλων κλπ.

Το μεγάλο ερώτημα όμως που αφορά, εν έτει 2023, εξίσου τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ είναι το κατά πόσον έχουν καταφέρει να αξιολογήσουν και όλα εκείνα τα “στραβά” του Αντρέα και της κληρονομιάς του. Το πώς εκμαύλισε την κοινωνία, το πώς έστρεψε την οικονομία αποκλειστικά στην κατανάλωση μακριά από κόπο και παραγωγή, το πώς αποθέωσε τα δανεικά και το κράτος των διορισμένων και μη αξιολογημένων.

Όλες αυτές είναι οι παθογένειες που ακόμα βρίσκουμε μπροστά μας. Και σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά τον θάνατο του Αντρέα θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε αν εκείνοι που τον επικαλούνται με τόση…λαγνεία και θέλουν να κυβερνήσουν με την κληρονομιά του ως οδηγό, αν την θέλουν ολόκληρη αυτή την κληρονομιά. Γιατί αν είναι έτσι, δυσκολεύει το πράγμα…

Εφημερίδα “Συνείδηση”

Μπείτε στα Πανεπιστήμια, αλλά για το πότε θα βγείτε θα ευθύνεστε μόνο εσείς…

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ