ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠαιδειαΜεγάλο ενδιαφέρον στην Αιτωλοακαρνανία για την επαγγελματική κατάρτιση

Μεγάλο ενδιαφέρον στην Αιτωλοακαρνανία για την επαγγελματική κατάρτιση

Μεγάλο ενδιαφέρον στην Αιτωλοακαρνανία για την επαγγελματική κατάρτιση

Με πολλές νέες και σύγχρονες ειδικότητες τα Δ.ΙΕΚ Αγρινίου και Μεσολογγίου ετοιμάζονται να υποδεχθούν εκπαιδευόμενους τόσο μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού, όσο και άλλους που ενδιαφέρονται για μια από τις ειδικότητές τους

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για την κατάρτιση στα Δημόσια ΙΕΚ της περιοχής, σε σημείο μάλιστα που πέρσι οι θέσεις μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού (που είχε θεσπιστεί για πρώτη χρονιά) στις αρχές Σεπτεμβρίου ήδη είχαν καλυφθεί στη συντριπτική πλειοψηφία τους και το ενδιαφέρον συνεχίζονταν με αμείωτο ρυθμό!

Τα Δ.ΙΕΚ των δύο μεγαλύτερων αστικών κέντρων της Αιτωλοακαρνανίας, αυτό του Αγρινίου και του Μεσολογγίου, έχουν «παράδοση» στην παροχή υψηλού επιπέδου κατάρτισης και παρά τα προβλήματα που ενίοτε αντιμετωπίζουν, είναι έτοιμα να δεχθούν φέτος περισσότερους εκπαιδευόμενους από κάθε άλλη χρονιά και να δώσουν ουσιαστική «διέξοδο» σε όσους λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποκλείστηκαν από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας!

Ανέκαθεν το ενδιαφέρον παρουσιάζονταν τον Σεπτέμβριο, αλλά βάσει των νέων δεδομένων στην εκπαίδευση, φέτος, όπως και πέρσι, ήδη στα Δ.ΙΕΚ τα τηλέφωνα και οι επισκέψεις των ενδιαφερόμενων έχουν αρχίσει και μάλιστα σε υψηλούς ρυθμούς.

Κατά κανόνα το ενδιαφέρον δεν είναι μόνο από άτομα που μόλις τελείωσαν το σχολείο, αλλά από άτομα όλων των ηλικιών. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν άτομα που έρχονται στο Δ.ΙΕΚ που είναι 35, 45 ακόμη και 50 ετών, διότι τους ενδιαφέρει η κατάρτιση και να αποκτήσουν μια άλλη επαγγελματική διέξοδο.

Οι θέσεις των καταρτιζόμενων στα Δ.ΙΕΚ είναι, τόσο για τους απόφοιτους του λυκείου, μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού, όσο και για άλλους ενδιαφερόμενους.

Γι’ αυτό συχνά οι Διευθυντές και το επιτελείο των εκπαιδευτικών στα δημόσια ΙΕΚ αναγκάζονται να δημιουργούν και επιπλέον τμήματα σε κάθε ειδικότητα, διότι, βάσει των νέων δεδομένων από το μηχανογραφικό, σύμφωνα με το Διευθυντή του Δ.ΙΕΚ Αγρινίου Βασίλη Καραγιάννη και του Δ.ΙΕΚ Μεσολογγίου Γιάννη Χατζή είναι 20 οι καταρτιζόμενοι, ενώ υπάρχει και αντίστοιχος σχεδόν διψήφιος αριθμός επιπλέον ενδιαφερόμενο, όπου ανάλογα με το ενδιαφέρον μπορεί να δημιουργηθούν και νέα τμήματα ανά ειδικότητα!

Ο Διευθυντής του Δ.ΙΕΚ Αγρινίου Β. Καραγιάννης μιλώντας στη «Σ» τόνισε: «Κάθε σπουδαστής των ΙΕΚ έχει δικαίωμα σε μειωμένο εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς από και προς τον τόπο διαμονής του, παρέχεται δυνατότητα παροχής φοιτητικού επιδόματος στέγασης, όπως επίσης η δυνατότητα εισαγωγής μέσω κατακτηρίων εξετάσεων σε ΑΕΙ. Συγκεκριμένα εκδόθηκε επίσημα η πρώτη προκήρυξη του πανεπιστημιακού τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, με την οποία καλούνται οι απόφοιτοι των ΙΕΚ να συμμετάσχουν στις κατατακτήριες εξετάσεις  για τη διεκδίκηση το 5% των θέσεων  επί του αριθμού των εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2021-22  (230 φοιτητές). Δίνεται δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους λοιπόν για την απόκτηση πανεπιστημιακού τίτλου. Οι σπουδαστές των ΙΕΚ συνεχίζουν να δικαιούνται το επίδομα ανεργίας. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις του άρθρου 34 του νόμου 4554/2018 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης μπορούν να διατηρήσουν την ιδιότητα του ανέργου και να λαμβάνουν το επίδομα τακτικής ανεργίας, που πιθανά δικαιούνται εφόσον πληρούν σωρευτικά κάποιες προϋποθέσεις».

Ο κ. Β. Καραγιάννης

Στο Δ.ΙΕΚ Αγρινίου οι νέες ειδικότητες του Α’ εξαμήνου για το νέο χειμερινό εξάμηνο 2022Β’ στο παράλληλο μηχανογραφικό είναι:

1) ΒΟΗΘΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ

2) ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ

3) ΦΥΛΑΚΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧ. ΧΩΡΩΝ

4) ΒΟΗΘΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΕΝ. ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ

5) ΒΟΗΘΟΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

6) ΤΕΧΝ. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

7) ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

8) ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ – ΠΛΗΡΩΜΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

Ο Διευθυντής του Δ.ΙΕΚ Μεσολογγίου Γ. Χατζής μιλώντας στη «Σ» ανέφερε: «Οι ειδικότητες προτάθηκαν από το Δ.ΙΕΚ Μεσολογγίου μετά από σχετική πρόσκληση της Διεύθυνσης Εφαρμογής Επαγγελματικής Κατάρτισης. Έχοντας δεδομένο το συγκεκριμένο αριθμό ειδικοτήτων της πρότασης, από τα βασικά στοιχεία που πρωταρχικά λήφθηκαν υπόψη, είναι οι συνθήκες που επικρατούν στην τοπική αγορά εργασίας και κατά πόσο οι προτεινόμενες ειδικότητες μπορούν να οδηγούν τους απόφοιτους σε άμεση απασχόληση στο μέλλον. Επίσης, λήφθηκε υπόψη η ύπαρξη κατάλληλων εργαστηριακών υποδομών, που διαθέτει ή έχει πρόσβαση το ΙΕΚ Μεσολογγίου, ώστε να είναι δυνατή η ομαλή λειτουργία των προτεινόμενων ειδικοτήτων, καθώς επίσης και η ύπαρξη επικαιροποιημένων οδηγών κατάρτισης για τις προτεινόμενες ειδικότητες. Τέλος, επειδή οι απόφοιτοι θα πρέπει να πραγματοποιούν υποχρεωτικά πρακτική άσκηση ή μαθητεία σε επαγγελματικούς χώρους αντίστοιχους με την ειδικότητα, έχει ληφθεί υπόψη και η ύπαρξη τόσο ιδιωτικών, όσο και φορέων του δημοσίου στην ευρύτερη περιοχή, που θα μπορούσαν να απασχολήσουν για πρακτική άσκηση καταρτιζόμενους στην ειδικότητά τους. Το Δ.ΙΕΚ Μεσολογγίου, κάθε χρόνο προσφέρει επαγγελματικές διεξόδους σε νέες ειδικότητες και αντικείμενα, καλύπτοντας τις ανάγκες απασχόλησης σε επαγγέλματα, ειδικότητες και δεξιότητες, τόσο στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Κάτω από αυτό το πρίσμα, φέτος προτείνεται να λειτουργήσουν για πρώτη φορά τέσσερες νέες ειδικότητες. Ήδη, στο Δ.ΙΕΚ Μεσολογγίου έχει εγκριθεί η υλοποίηση σχεδίου κινητικότητας Erasmus+, το οποίο πρόκειται να υλοποιηθεί στην Ιταλία τον ερχόμενο Οκτώβριο. Το πρόγραμμα αφορά τη μετάβαση 12 καταρτιζόμενων, από τις ειδικότητες Μαγειρικής και Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής στην Ιταλία, για την παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος διάρκειας δύο εβδομάδων. Παράλληλα το Δ.ΙΕΚ Μεσολογγίου, έχει υποβάλει πρόταση για υλοποίηση αντίστοιχου σχεδίου κινητικότητας στο πλαίσιο του Erasmus+, με συμμετοχή καταρτιζόμενων της ειδικότητας Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων, το οποίο, εφόσον εγκριθεί, προγραμματίζεται να υλοποιηθεί το επόμενο εαρινό εξάμηνο (Απρίλιος – Μάιος 2023)».

Ο κ. Γ. Χατζής

Στο Δ.ΙΕΚ Μεσολογγίου οι νέες ειδικότητες του Α’ εξαμήνου για το νέο χειμερινό εξάμηνο 2022Β’ στο παράλληλο μηχανογραφικό είναι:

1)      ΒΟΗΘΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ

2)      ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΡΤΟΠΟΙΟΣ – ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

3)      ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ & ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ

4)      ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

5)      ΦΥΛΑΚΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

6)      ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΟΔΟΣ

7)      ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΩΝ

8)      ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Τραγικό τέλος έβαλε στην ζωή του βοσκός στο Βασιλόπουλο Ξηρομέρου

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ