ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδητα«Διαβάζοντας» την κάλπη για αυτήν της δημαρχίας

«Διαβάζοντας» την κάλπη για αυτήν της δημαρχίας

«Διαβάζοντας» την κάλπη για αυτήν της δημαρχίας

Η σκανδαλιστική ομοιότητα των ποσοστών ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με τα ποσοστά τους στις δημοτικές εκλογές του 2019

Η ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος της 21ης Μαΐου κυριαρχεί αυτές τις μέρες σε όσους ασχολούνται με τα δημοτικά δρώμενα στο Αγρίνιο. Και η «ανάγνωση» φυσικά που γίνεται δεν είναι ίδια για όλους.

Εξάλλου, τα αποτελέσματα των εκλογών, δημοτικών και εθνικών, δύσκολα μπορούν να ταυτιστούν απόλυτα, αφού οι τοπικές εκλογές έχουν ιδίως στον πρώτο γύρο έντονο το… αλατοπίπερο των προσωπικών επαφών και σχέσεων.

Ωστόσο η σύγκριση των αποτελεσμάτων των πρόσφατων εθνικών εκλογών με τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών του 2019, όσο αδόκιμη κι αν είναι, εμπεριέχει μια σχεδόν σκανδαλιστική ομοιότητα… Καθώς ο ευρύτερος χώρος της κεντροαριστέρας, δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, φαίνεται πως έχουν ένα ταβάνι της τάξης του 40%. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, στο δήμο Αγρινίου έλαβαν συνολικά το 40,2% των ψήφων (27,7% ο ΣΥΡΙΖΑ και 12,5% το ΠΑΣΟΚ).

Αυτό ήταν ουσιαστικά και το άθροισμα των δυνάμεων των δύο συνδυασμών που στηρίχθηκαν από τα συγκεκριμένα κόμματα το 2019. Τότε, στο πρώτο γύρο η Χριστίνα Σταρακά με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ είχε λάβει το 28,2% των ψήφων και ο Σταύρο Καμμένος ως υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ το 11,5%. Οι δυνάμεις βέβαια διατάσσονται αντίστροφα, αφού στις δημοτικές εκλογές το μεγάλο ποσοστό το είχε το ΠΑΣΟΚ και το μικρό ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό είναι λοιπόν τώρα που μπερδεύει τα πράγματα… Ιδίως αναφορικά με την εκκρεμότητα που υπάρχει για την υποψηφιότητα του ΠΑΣΟΚ για τη δημαρχία και το μέλλον της παράταξης «Αγρίνιο Μπορείς». Το ΠΑΣΟΚ, ομολογουμένως, στην Αυτοδιοίκηση δεν έγινε ποτέ μικρό κόμμα και διατήρησε τις «ρίζες» του στις τοπικές κοινωνίες. Και αυτό συνέβη και στο Αγρίνιο.

Αρκούσε όμως αυτό το 2019 για να δώσει στη Χριστίνα Σταρακά το 28%, που απέσπασε στον πρώτο γύρο του 2019 ή μήπως αυτή η καταγραφή ήταν σε κάποιο βαθμό και προσωπική επιτυχία της Χριστίνας Σταρακά, που τότε εκπροσωπούσε στην Αυτοδιοίκηση ένα κόμμα που στις εθνικές εκλογές του 2019 πήρε 9,1% στο Δήμο Αγρινίου;

Αντιστρόφως το ερώτημα αυτό βασανίζει και τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ στο Αγρίνιο. Το 27,7% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ τις προάλλες στο Αγρίνιο, θα πρέπει ο υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τραπεζιώτης, να το θεωρεί «δεδομένο» για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές;

Όλα αυτά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο φαίνεται ότι θα πρέπει να απαντηθούν μέχρι τις νέες εκλογές τις 25ης Ιουνίου, έτσι ώστε να επιταχυνθούν στην συνέχεια οι εξελίξεις και να ξεκινήσει η κούρσα για τη δημαρχία.

Εφημερίδα “Συνείδηση”

Ποιον ρώτησαν για το τι πιστεύουν οι μαθητές και οι γονείς τους;

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ