ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΔιατίμηση στα τεστ κορονοϊού: Stop από τα ιδιωτικά εργαστήρια στη Δυτική Ελλάδα

Διατίμηση στα τεστ κορονοϊού: Stop από τα ιδιωτικά εργαστήρια στη Δυτική Ελλάδα

Διατίμηση στα τεστ κορονοϊού: Stop από τα ιδιωτικά εργαστήρια στη Δυτική Ελλάδα

Το κόστος, λένε, υπερβαίνει τη διατίμηση

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδας αποφάσισε πως από την Παρασκευή καθίσταται ανέφικτη η εκτέλεση τεστ, rapid και pcr, από τα εργαστήριά του λόγω διατίμησης.

Επαναφέρει πρόταση που είχε υποβάλει για «ενεργοποίηση» προγράμματος ΕΣΠΑ της Ε.Ε. για την πανδημία, μέσω του οποίου οι πολίτες δεν θα πληρώνουν ούτε ευρώ για την διεξαγωγή του τεστ

Την αντίδρασή του εκφράζει ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδας (ΣΙΔΕΙΔΕΛ) για το πλαφόν στην τιμή των τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού και παράλληλα ανακοινώνει πως από την Παρασκευή καθίσταται ανέφικτη η εκτέλεση τεστ, rapid και pcr, από τα εργαστήριά τους!

Εκτός της τεκμηρίωσης της απόφασης αυτής ο ΣΙΔΕΙΔΕΛ επανέρχεται στην πρόταση που είχε καταθέσει στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε οι ασφαλισμένοι και γενικότερα οι πολίτες να μην δίνουν ούτε ευρώ για τα τεστ στα εργαστήριά τους μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ της Ε.Ε. για την πανδημία, για κάτι που δεν εισακούστηκε, όπως τονίζουν.

Η Κυριακή Κώτσα,Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδας

Κ. Κώτσα : Για ποια αισχροκέρδεια μιλάει ο Σταμπουλίδης, όταν υπουργική απόφαση του 2020 κοστολογεί στα 85 ευρώ τα pcr;

Ειδικότερα η Αγρινιώτισσα Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδας Κυριακή Κώτσα αναφέρει: «το κόστος διενέργειας των εξετάσεων αυτών υπερβαίνει κατά πολύ την τιμή της διατίμησης, υπερβαίνει τα 40 ευρώ για το pcr και τα 10 για το rapid.

Η αγορά αντιδραστηρίου για τα pcr κυμαίνεται μεσοσταθμικά από 45 έως και 65 ευρώ, χωρίς στο κόστος αυτό να περιλαμβάνεται η τιμή του ειδικού φιαλιδίου, που συλλέγεται η μπαγιονέτα λήψης του δείγματος και δεν συμπεριλαμβάνεται και το κόστος του ειδικού εξοπλισμού που φοράμε. Δεν συνυπολογίζεται ακόμη το κόστος αποκομιδής των μολυσματικών.

Γενικότερα με μια φράση δεν έχει συνυπολογιστεί όλο το πρωτόκολλο, του οποίου το κόστος είναι διπλάσιο τουλάχιστον των 40 ευρώ, κάτι που ισχύει και για τα rapid τεστ, των οποίων το μεσοσταθμικό κόστος είναι περίπου στα 30 ευρώ. Ακόμη, βάση πρωτόκολλου η στολή που έχουμε για την ανάληψη δείγματος κοστίζει μέχρι και 15 ευρώ και η οποία πρέπει να φοριέται μια για κάθε τεστ, είτε μιλάμε για rapid, είτε για pcr.

Δεν μπορούμε δηλαδή να χρησιμοποιούμε μια στολή την ημέρα, αλλά μια στολή στο κάθε τεστ. Υπουργική απόφαση του 2020 κοστολογεί στα 85 ευρώ τα pcr στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, χωρίς να συμπεριλαμβάνει το κόστος δειγματοληψίας και μεταφοράς του υλικού, συνεπώς φτάνουμε σε ένα κόστος 110 με 120 ευρώ.

Οπότε για ποια αισχροκέρδεια μας μιλάει ο κ. Σταμπουλίδης, την στιγμή που το ίδιο το Υπουργείο είχε προβλέψει τις τιμές αυτές. Η τιμή της αγοράς αυτή την στιγμή είναι περίπου στα 100 ευρώ για τα pcr τεστ και στα 30 ευρώ το rapid τεστ. Είναι ορθολογική τιμή, η οποία βάση της παραπάνω εξήγησης, δεν αφήνει περιθώρια να μιλάμε για αισχροκέρδεια. Συνεπώς, είναι άδικο να μας χαρακτηρίζουν ως κερδοσκόπους, όταν την ίδια στιγμή βοηθάμε τους συνανθρώπους μας. Σχετικά με τη διατίμηση δεν είχαμε καμία ενημέρωση, ούτε επίσημη, ούτε άτυπη, το μάθαμε από τα ΜΜΕ. Με τα δεδομένα αυτά, το ερώτημα είναι ποιο εργαστήριο θα μπορέσει να εκτελέσει τεστ με 40 ευρώ; Θέλω να πιστεύω πως μιλάμε για λάθος.

Δεν θέλουμε να αφήσουμε ακάλυπτο τον κόσμο και κυρίως να πέσει το βάρος όλο πάνω στο εθνικό σύστημα υγείας. Ωστόσο, όταν ένα εργαστήριο δεν μπορεί να διεξάγει τεστ με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούμε σε μείωση του αριθμού διεξαγωγής των τεστ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τεχνητή μείωση των κρουσμάτων και αυτομάτως θα υπάρχει λανθασμένη εικόνα για την πανδημία στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα θα επιβαρυνθούν οι δημόσιες δομές επιπλέον, κάτι που δεν θέλει κανένας μας.

Θα έπρεπε πριν από αυτή την πολιτική απόφαση να έρθει το εκάστοτε Υπουργείο σε επαφή μαζί μας, να μας ακούσει, ώστε να δώσει μια ορθολογική τιμή. Να επισημάνουμε ότι ως κλάδος έχουμε καταθέσει πρόταση στο Υπουργείο Ανάπτυξης και τον Υπουργό κ. Γεωργιάδη, ώστε οι ασφαλισμένοι και γενικότερα οι πολίτες να μην δίνουν ούτε ευρώ για τα τεστ στα εργαστήριά μας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ της Ε.Ε. για την πανδημία και θα μπορούσε έτσι να χρηματοδοτηθεί όλη αυτή η διαδικασία για την διεξαγωγή των τεστ. Επανερχόμαστε με την πρόταση αυτή και προτείνουμε να την εξετάσουν πριν προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια».

Επιπλέον, το απόγευμα της Τρίτη πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος (ΣΙΔΕΙΔΕΛ) και η απόφαση, που ελήφθη ήταν ότι συνεχίζουμε με την ίδια τιμολογιακή πολιτική μέχρι την Παρασκευή και από την Παρασκευή και μετά την ψήφιση της διατίμησης στην Βουλή εκ των πραγμάτων θα είναι ανέφικτη η εκτέλεση των rapid τεστ και pcr στα ιδιωτικά εργαστήρια.

Μάλιστα για το θέμα ο ΣΙΔΕΙΔΕΛ απέστειλε επιστολή προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, η οποία αναφέρει: «Κατόπιν της ανακοίνωσης διατίμησης για τις εξετάσεις Rapid test Covid- 19 στα δέκα ευρώ και PCR Covid-19 στα σαράνταευρώ ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας ότι καθίσταται ανέφικτη η εκτέλεσή τους από τα εργαστήριά μας.

H ιατρική πράξη λήψης του ρινοφαρυγγικού και το κόστος εκτέλεσης αυτών των εξετάσεων με την αγορά των αντιδραστηρίων τηρώντας το αυστηρά θεσπισμένο υγειονομικό πρωτόκολλο (εξοπλισμός-στολή -αποκομιδή μολυσματικών -απολύμανση-βιοασφάλεια) υπερβαίνει κατά πολύ τις τιμές διατίμησης.

Επιπλέον θεωρούμε απαράδεκτη και ανήθικη την στοχοποίηση του ιατρικού δυναμικού του ιδιωτικού τομέα ότι κερδοσκοπεί εν μέσω πανδημίας ,τη στιγμή που με το ΦΕΚ (848/Β/13.3.2020) και την κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) αριθμ. οικ. 1542/2020 «Υλοποίηση μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορονοϊού», η τιμή της PCR με γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ κυμαίνεται στα 85 ευρώ με επιπλέον χρέωση δειγματοληψίας και τελική τιμή που υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Ως κλάδος έχουμε προτείνει την διενέργεια των test δωρεάν για τους πολίτες μέσω της χρηματοδότησης προγράμματος ΕΣΠΑ από το Ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης για την πανδημία COVID -19. Η πρόταση αυτή δεν εισακούσθηκε για αυτό και την επαναφέρουμε θέτοντάς την υπ’όψιν των Υπουργείων Ανάπτυξης και Υγείας.

Κωνσταντίνος Χονδρός-Εφημερίδα Συνείδηση

Φωτογραφία:ert.gr

Συνεργασία παρατάξεων Παπαναστασίου-Καραμητσόπουλου

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr