Διασύνδεση pos - ταμειακών: Προβληματισμός σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και του Αγρινίου 

Διασύνδεση pos - ταμειακών: Προβληματισμός σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και του Αγρινίου όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία ξεκίνησε ήδη η…

Διασύνδεση ταμειακών με POS: «Αγνοούνται» 10.000 έως 12.000 επιχειρήσεις

Διασύνδεση pos - ταμειακών: Προβληματισμός σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και του Αγρινίου όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία ξεκίνησε ήδη η περίοδος που μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο, αλλά η διασύνδεση δεν έχει ακόμη επιτευχθεί

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Υπό τον κίνδυνο «καμπάνας»! Προβληματισμός επικρατεί σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και ελευθέρους επαγγελματίες, οι οποίοι εντάσσονται στη λίστα με τους 35 νέους κλάδους που θα έπρεπε υπό κανονικές συνθήκες από την αρχή του Απριλίου να έχουν συνδέσει τις ταμειακές τους μηχανές με τα pos τους, κάτι όμως δεν έχει συμβεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και δεν πρόκειται να συμβεί και σύντομα!

Οι δεκάδες χιλιάδες αυτοί επαγγελματίες από 01/04 κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με βαρύ πρόστιμο! Βάσει των όσων προβλέπονται θα έπρεπε να έχουν ολοκληρώσει τη διασύνδεση ταμειακής και pos εντός του χρονοδιαγράμματος ή να έχουν προγραμματίσει το ραντεβού με τον τεχνικό εγκατάστασης εντός του Απριλίου.

Ωστόσο, η πραγματικότητα απέχει πολύ από τα χρονικά πλαίσιο που έχουν τεθεί, καθώς υπάρχουν πολλά προβλήματα με τη σύνδεση πολλών pos με τις ταμειακές μηχανές, προβλήματα για τα οποία δεν φέρουν ευθύνη όμως οι τεχνικοί που αναλαμβάνουν την διασύνδεση. Παράλληλα, ουδείς αρμόδιος δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα, ώστε να ξεκαθαρίσει τι μέλλει γενέσθαι με το πρόστιμο, συνεπώς επικρατεί έντονος προβληματισμός.

Πέραν όμως των τεχνικών ζητημάτων που έχουν δημιουργήσει όλο αυτό το ζήτημα, «κενό» που φέρεται να παρουσιάζουν οι τράπεζες, υπάρχει ταυτόχρονα και ο φόρτος εργασίας των τεχνικών, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν, όπως φαίνεται, διπλό «μέτωπο». Πρέπει δηλαδή να επιχειρήσουν την διασύνδεση, η οποία συχνά δεν διαθέτει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να επιτευχθεί και έχουν να αντιμετωπίσουν και το χρόνο.

Τα παραδείγματα μη δυνατότητας διασύνδεσης ταμειακών και pos στην περιοχή του Αγρινίου είναι αναρίθμητα! Για το ζήτημα μίλησαν στη «Σ» ο Σωκράτης Κωστίκογλου και ο Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος.

Ο Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος

Ειδικότερα ο κ. Χριστοδουλόπουλος τόνισε: «πριν δοθεί η παράταση από τις 400.000 επιχειρήσεις είχαν συνδέσει 6.000 επιχειρήσεις τις ταμειακές μηχανές και τα pos τους. Μετά την επιβεβλημένη παράταση η πορεία μέχρι και τώρα δεν έδειξε θετικά αποτελέσματα μιας και υπάρχουν μεγάλα προβλήματα με τη σύνδεση πολλών pos με τις ταμειακές μηχανές. Είναι με μαθηματική ακρίβεια αδύνατον να συνδεθούν. Καθημερινά οι τεχνικοί προσπαθούν να ανταποκριθούν, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο, διότι δεν υπάρχουν τα τυπικά εκείνα χαρακτηριστικά, οι προϋποθέσεις τεχνικής φύσεως, για να υπάρξει αποτέλεσμα στη διασύνδεση. Από τις τράπεζες υπάρχει μεγάλο έλλειμμα ως προς την ικανότητα διασύνδεσης των pos με τις ταμειακές μηχανές.

Γίνεται αγώνας δρόμου για να υλοποιηθούν οι διασυνδέσεις και θεωρώ αδιανόητο να επιβληθεί πρόστιμο για κάτι που δεν φταίει ούτε ο επαγγελματίας, ούτε ο τεχνικός. Δεν πρέπει να τεθεί σε καμία περίπτωση το θέμα του προστίμου πιστεύω.

Θα μπορούσαμε να έχουμε κινηθεί όλοι μαζί, ώστε να δοθούν μεγαλύτερες παρατάσεις και πρέπει να δοθούν μεγαλύτερες παρατάσεις. Επίσης θα έπρεπε να έχουμε κινηθεί όλοι μαζί είτε να πιέσουμε τους παρόχους να μην μας εξοντώσουν με άλλα οικονομικά βάρη, να μην χρεωθούμε άλλο και να μην δοθεί η ευελιξία νέων τεχνολογικών gadget, τα οποία όμως για εμάς θα είναι μια ακόμη επιβάρυνση.

Προσδοκώ πως κανείς συνάδελφος δεν θα έχει κανένα πρόστιμο και περιμένω να μην επιβαρυνθούμε άλλο χρηματικά και ψυχολογικά από δω και πέρα. Στην περιοχή του Αγρινίου καθημερινά γίνεται αγώνας δρόμου από τους τεχνικούς για να συνδέσουν pos και ταμειακές μηχανές, αλλά δεν αρκεί γιατί υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα, γιατί δεν υπάρχει η υποδομή συχνά για να επιτευχθεί η σύνδεση αυτή, διότι οι τράπεζες και η Κυβέρνηση δεν έκαναν το ελάχιστο, ώστε να μπορεί να γίνει εύκολα ή ανέξοδα η διαδικασία αυτή. Βρισκόμαστε σε μεταιχμιακό σημείο, ενώ να σημειώσουμε πως τα τελευταία χρόνια έχουμε πληρώσει τέσσερις με πέντε αναβαθμίσεις ταμειακών, ενώ θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε με αυτές μέχρι εξαντλήσεώς τους».

Ο Σωκράτης Κωστίκογλου

Ο κ. Κωστίκογλου επεσήμανε: «υπάρχουν καθημερινά περιπτώσεις συνάδελφων στην περιοχή μας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, όπου παρατηρούνται δυσλειτουργίες στο θέμα της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών και των pos. Αυτό σημαίνει ότι η υποδομή που θα έπρεπε να υπάρχει σχετικά με τους παρόχους που στηρίζουν τη διασύνδεση ταμειακών και pos δεν υπάρχει. Αυτό όμως δεν οφείλεται σε καμία περίπτωση στους τεχνικούς. Οι συνάδελφοι έχουν ανταποκριθεί στο να ενημερώσουν τις επιχειρήσεις που έχουν την τεχνική υποστήριξη, αλλά το πρόβλημα της διασύνδεσης παραμένει. Η Πολιτεία πρέπει να δει το πρακτικό κομμάτι και να φροντίσει να μεριμνήσει. Η απόδειξη του ότι τις τελευταίες ημέρες εστάλησαν 136.000 e-mail ενημέρωσης προς επιχείρησες δείχνει πως ότι ούτε οι τεχνικοί μπορούν να ανταποκριθούν στο φόρτο εργασίας, αλλά ούτε υπάρχουν και οι κατάλληλες προϋπόθεσης για τη διασύνδεση ταμειακών και pos. Οι συνάδελφοι τελικά δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τον πελάτη χωρίς να έχουν ευθύνη και τελικά όμως η επιχείρηση χάνει την πελατεία της. Η διασύνδεση των pos με τις ταμειακές μηχανές και η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι ζητήματα εξόχως σημαντικά για την προστασία του υγιούς ανταγωνισμού και την κανονικότητα στην αγορά εργασίας, γι’ αυτό και η ΕΣΕΕ προβαίνει σε συνεχείς ενέργειες ενημερώσεις προς τα μέλη της σε όλη την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τις ηγεσίες των καθ’ ύλην αρμόδιων Υπουργείων να αποδεχθούν τις αιτούμενες χρονικές παρατάσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν τα πραγματικά προβλήματα σύνδεσης και εφαρμογής, των οποίων η επίλυση σήμερα υπερβαίνει τις δυνατότητες των επιχειρήσεων».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

            

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

"Παράταση έως 1η Ιουλίου στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο λιανεμπόριο"

Η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους συγκεκριμένους κλάδους συνδέεται άρρηκτα με την λειτουργία του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ