ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑιτωλοακαρνανία – Δυτική Ελλάδα: Διαμάχη για τη διενέργεια των rapid τεστ – Εργαστηριακοί γιατροί εναντίον φαρμακείων

Αιτωλοακαρνανία – Δυτική Ελλάδα: Διαμάχη για τη διενέργεια των rapid τεστ – Εργαστηριακοί γιατροί εναντίον φαρμακείων

Αιτωλοακαρνανία – Δυτική Ελλάδα: Διαμάχη για τη διενέργεια των rapid τεστ – Εργαστηριακοί γιατροί εναντίον φαρμακείων
  • Διαμάχη για τη διενέργεια των rapid τεστ
  • Εργαστηριακοί γιατροί εναντίον φαρμακείων 
  • Καταγγέλλουν τις συνθήκες διενέργειας των rapid test στα φαρμακεία
  • Τι ζητά ο ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος και τι αναφέρει στην επιστολή του προς το Υπουργείο για  το ζήτημα του clawback 

Σε αναβρασμό βρίσκεται ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος καταγγέλλοντας παράλληλα τη διαδικασία που ακολουθείται από τα φαρμακεία για την διενέργεια rapid test ως υγειονομική βόμβα!

Παράλληλα, μέσω επιστολής διαμαρτυρίας προς το υπουργείο υγείας που κοινοποιήθηκε και στους αντίστοιχους φορείς (λ.χ. ιατρικούς συλλόγους, ΠΟΣΙΠΥ, ΠΕΕΒΙ, ΠΑΣΙΔΙΚ, ΠΙΣ κλπ) βάζουν στο «κάδρο» της διαμαρτυρίας τους και το clawback.

«Η πλειονότητα των φαρμακείων δεν πληροί τις προϋποθέσεις που έχουν θεσπιστεί εξαρχής και για τα εργαστήρια για την λήψη των δειγμάτων. Έχει καταστεί σαφές και αντιληπτό όταν συζητήθηκε η διενέργεια των self test στα φαρμακεία, τα οποία ουδέποτε τα εκτέλεσαν ως self test, τουναντίως τώρα ως rapid τα εκτελούν επί πληρωμή.

Οι πολίτες και εμείς γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες μιας απίστευτης προχειρότητας στη διενέργεια των rapid test σε χώρους ακατάλληλους εντός και εκτός φαρμακείων (σε πεζοδρόμια ,δίπλα σε τραπεζοκαθίσματα εστίασης) διενεργούνται λήψεις δειγμάτων από προσωπικό χωρίς την ειδική στολή προστασίας, χωρίς εφαρμογή πρωτοκόλλου βιοασφάλειας» τονίζει η Αγρινιώτισσα Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος Κυριακή Κώστα, η οποία σχετικά με το clawback τονίζει: «σε όλο αυτό το ζοφερό κλίμα παρακολουθούμε έκπληκτοι τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας ότι: «ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι για τη χρηματοδότηση των εργαστηριακών που έχουν πρόβλημα επιβίωσης» δήλωση άκρως προσβλητική και παραπλανητική που στηλιτεύει τους ιδιώτες εργαστηριακούς επιστήμονες που με το clawback από το 2013 χρηματοδοτούν τον ΕΟΠΥΥ και όχι το αντίστροφο όπως στρεβλά διατυπώνει ο Υπουργός».

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος Κυριακή Κώστα

Σύμφωνα με την κα. Κώστα «το κράτος οφείλει να καταργήσει το clawback. Είναι ξεκάθαρη κλοπή του εισοδήματος των εργαστηριακών γιατρών και δεν υπάρχει απολύτως καμία δικαιολογία. Υπάρχουν όλες οι δικλίδες ασφαλείας για να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση και δεν υφίσταται πλέον καμία δικαιολογία και δεν υπάρχει καμία ανοχή για την εφαρμογή του clawback.

Είναι ξεκάθαρο πως επίκειται κινητοποίηση γιατί ο εργαστηριακός κλάδος είναι σε μεγάλο αναβρασμό γιατί κυριολεκτικά βράζει από αγανάκτηση και οργή για την επιβολή των μέτρων αυτών» συμπληρώνοντας σχετικά με το ζήτημα των rapid test πως: «θεωρούμε απαράδεκτη την προχειρότητα τέλεσής τους από μη αρμόδιους φορείς και την έλλειψη πλήρους βιοασφάλειας κατά την διενέργειά αυτών».

«Δεν είναι δυνατό να εφαρμόζεται κλειστός προϋπολογισμός με ανοικτή συνταγογράφηση»

Στην επιστολή του προς το Υπ. Υγείας ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος αναφέρει για το θέμα του clawbak:

«Έχοντας υποστεί το “προσωρινά” θεσπισμένο μέτρο του clawback και rebate που ακολούθως υιοθετήθηκε και παγιώθηκε από όλες τις κυβερνητικές πολιτικές ως μέτρο χρηματοδότησης του προϋπολογισμού για την Υγεία από τις δεδουλευμένες αποδοχές των εργαστηρίων, μέτρο ληστρικό που αντίκειται σε κάθε αρχή άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος ,τα ιδιωτικά εργαστήρια εξακολουθούν να προσφέρουν υψηλής ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες ασφαλισμένους και μη του ΕΟΠΥΥ.

Η ανοχή μας έχει εξαντληθεί και η αγανάκτηση για την ισχύουσα κατάσταση έχει φτάσει στο ζενίθ. Δεν είναι δυνατό να εφαρμόζεται κλειστός προϋπολογισμός με ανοικτή συνταγογράφηση!

Επιτέλους πρέπει να εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης, να εφαρμοστεί πλαφόν ανά ασθενή και όταν το ποσό για την ιδιωτική ΠΦΥ εξαντλείται οι ασφαλισμένοι να εκτελούν τις εξετάσεις τους στις δημόσιες δομές .

Είναι παράλογη η πολιτική υποκλοπής του εισοδήματος του ιδιώτη εργαστηριακού γιατρού, ο οποίος επιβαρύνεται καταχρηστικά το κόστος των εξετάσεων των ασφαλισμένων, επειδή δεν μπορείτε ως Υπουργείο να πείτε με απλά λόγια στον πολίτη ότι τα χρήματα για τις εξετάσεις είναι συγκεκριμένα και προφανώς εξαντλούνται εν ευθέτω χρόνω.

Η προείσπραξη του clawback για τον Ιούλιο ανακοινώθηκε στο δυσθεώρητο 44,04 % , (σε εξετάσεις ήδη υποκοστολογημένες έως και 70%) λόγω της υπέρβασης του μηνιαίου ορίου, που είναι λογικό επακόλουθο της ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης που δεν εννοείτε να περιφρουρήσετε!!!!»

“Λήψεις δειγμάτων σε… πεζοδρόμια”

O Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος στην επιστολή του θέτει θέμα βιοασφάλειας για τη διενέργεια των rapid test στα φαρμακεία.

«Τα rapid test υποκοστολογήθηκαν στα δέκα ευρώ παρόλες τις διαμαρτυρίες μας για το υψηλό κόστος με όλη τη διαδικασία που απαιτείται για τη διατήρηση του επιπέδου βιοασφάλειας.

Ακολούθησαν ρητές διαβεβαιώσεις για διενέργεια των test μόνο στα εργαστήρια με την προϋπόθεση ο αυξημένος όγκος δειγμάτων να βοηθήσει τα εργαστήρια να κάνουν απόσβεση της μείωσης τιμής διατηρώντας το υψηλό επίπεδο βιοασφάλειας .

Αντ’ αυτού δόθηκε στα φαρμακεία και άλλους φορείς η δυνατότητα εκτέλεσης rapid test αυθαίρετα χωρίς κανέναν έλεγχο αυτών από αρμόδια υγειονομική αρχή αναφορικά με την πλήρωση των κριτηρίων διενέργειας test εντός ή εκτός αυτών και την τήρηση των μέτρων προστασίας από τη διασπορά του covid -19.

Η πλειονότητα των φαρμακείων δεν πληροί τις προϋποθέσεις που έχουν θεσπιστεί εξαρχής και για τα εργαστήρια για την λήψη των δειγμάτων .Έχει καταστεί σαφές και αντιληπτό όταν συζητήθηκε η διενέργεια των self test στα φαρμακεία ,τα οποία ουδέποτε τα εκτέλεσαν ως self test ,τουναντίως τώρα ως rapid τα εκτελούν επί πληρωμή.

Οι πολίτες και εμείς γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες μιας απίστευτης προχειρότητας στη διενέργεια των rapid test. Σε χώρους ακατάλληλους εντός και εκτός φαρμακείων (σε πεζοδρόμια,δίπλα σε τραπεζοκαθίσματα εστίασης) διενεργούνται λήψεις δειγμάτων από προσωπικό χωρίς την ειδική στολή προστασίας , χωρίς εφαρμογή πρωτοκόλλου βιοασφάλειας .Στους ίδιους εξωτερικούς χώρους λήψης ,τα κοινόχρηστα πεζοδρόμια δηλαδή, πλανόδιοι πωλούν τα προϊόντα τους και παιδιά παίζουν με τα πατίνια τους χωρίς να προηγηθεί καμία απολύμανση των κοινόχρηστων αυτών χώρων .

Επιπλέον διενεργούνται rapid test εκτός της αποδεκτής λίστας Eπιτροπής Aσφάλειας και Yγείας της Ε.E. , με μη αποδεκτό υλικό εξέτασης (σίελος αντί ρινοφαρυγγικού). Καταγγέλλουμε τη διαδικασία γιατί αποτελεί υγειονομική βόμβα!

Ως γιατροί θεωρούμε την εικόνα αυτή επικίνδυνη για την ασφάλεια στη δημόσια υγεία και εξοργιστική για όλα τα εργαστήρια που με απομύζηση των οικτρών αποθεμάτων τους αγωνίζονται να διατηρήσουν το υψηλό επίπεδο βιοασφάλειας εκτελώντας την ιατρική πράξη της δειγματοληψίας από έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό ,με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες ,συντελώντας στην διασφάλιση της προστασίας της υγείας τους και την μη διασπορά του κορωνοιού, αποτελώντας τον ενδεδειγμένο και διαπιστευμένο χώρο εκτέλεσής τους.

Περιφρουρήστε το επίπεδο βιοασφάλειας στην λήψη των rapid και επιτέλους καταργήστε το clawback!!!! Η ανοχή μας και η “καλή διάθεση’’ έχουν τελειώσει, είναι η σειρά του Υπουργείου να δείξει εμπράκτως καλή διάθεση και όχι να απαιτεί με απειλές την αναστολή κινητοποιήσεων».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Αιτωλοακαρνανία: Συγχωνεύσεις τμημάτων – υποβαθμίσεις σχολείων: Προβληματίζουν αν και περιορισμένες

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr