ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΔιαφωνούμε αλλά ψηφίζουμε

Διαφωνούμε αλλά ψηφίζουμε

4η Ειδική Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου για τα οικονομικά του δήμου Αγρινίου

Διαφωνούμε αλλά ψηφίζουμε

Οι εντυπώσεις κερδήθηκαν – ο απολογισμός ψηφίστηκε

 

Ερωτήσεις και παρατηρήσεις δημοτικών συμβούλων κι απαντήσεις εκ μέρους των ορκωτών λογιστών, στιγμές εντάσεων και διαξιφισμών των επικεφαλών των δημοτικών παρατάξεων, ενστάσεις επί της διαδικασίας και αιχμές για πρώην και νυν δημοτική αρχή και μια ψηφοφορία που τελικά ενέκρινε τον απολογισμό και τον ισολογισμό του έτους 2013 για τον δήμο Αγρινίου, χαρακτήρισαν την χθεσινοβραδινή, 4η Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας. Η Ειδική Συνεδρίαση επί της ουσίας αποτέλεσε μια επανάληψη της συνεδρίασης της περασμένης Δευτέρας, αφού εκείνη η διαδικασία δεν είχε ολοκληρωθεί από τη στιγμή που το σώμα αποφάσισε ομόφωνα την επιστροφή των στοιχείων στην ομάδα των ορκωτών λογιστών για διορθώσεις βάσει των παρατηρήσεων που έγιναν.

Η διαδικασία ξεκίνησε με ερωτήσεις τις οποίες απεύθυνε ο αντιδήμαρχος οικονομικών, Χρήστος Γκούντας προς τον Σπύρο Στραβοδήμο και τους υπόλοιπους ορκωτούς λογιστές, σχετικά με ελλείψεις οικονομικών στοιχείων και παρατηρήσεις σε διάφορα σημεία του απολογισμού, όπως για παράδειγμα η απουσία ποσών από συγκεκριμένες «στήλες» που αφορούν σε έργα, η μη παροχή απαντήσεων από την νομική υπηρεσία για εκκρεμείς νομικές υποθέσεις και η αύξηση των ανείσπρακτων οφειλών. Οι ερωτήσεις του κ. Γκούντα προκάλεσαν την παρέμβαση του πρώην δημάρχου Παύλου Μοσχολιού, ο οποίος αναρωτήθηκε γιατί οι ερωτήσεις «κουράζουν το σώμα αντί να απευθυνθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου».

Στην τοποθέτησή του στη συνέχεια ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, επανέλαβε τα λεγόμενά του για «δημιουργία μαγικής εικόνας στα οικονομικά του δήμου» συμπληρώνοντας ότι αν συνυπολογιστούν τα ποσά των εκκρεμών νομικών υποθέσεων του δήμου, η εικόνα του ισολογισμού και του απολογισμού θα αλλάξει. «Υπάρχει όντως πλεόνασμα ή το ποσό είναι δεσμευμένο σε συγκεκριμένους κωδικούς»; αναρωτήθηκε ο ίδιος στη συνέχεια, ενώ παρέθεσε και οικονομικά στοιχεία που παρουσιάζουν αύξηση σε ανείσπρακτα έσοδα 44% στην τριετία 2011-2014 αλλά και αύξηση κατά 40% του κόστους ρεύματος ανάμεσα στο 2011 και το 2013. «Αν τα οικονομικά του δήμου ήταν τόσο καλά, δεν θα ήταν απλήρωτοι τόσοι προμηθευτές κάθε 31 Δεκέμβρη», είπε στη συνέχεια, για να καταλήξει με αιχμηρό ύφος να προσθέσει ότι «τα έξοδα κάποιοι τα σκούπιζαν και τα έβαζαν κάτω από το χαλί. Η εικόνα των οικονομικών είναι τραγική και όχι μαγική».

Από πλευράς του ο κ. Μοσχολιός είπε ότι τέτοιες τοποθετήσεις «δεν πρέπουν» στη νέα δημοτική αρχή εκτός και χρησιμοποιούνται «ως προλείανση για αύξηση στα δημοτικά τέλη ή ως άλλοθι για δημιουργία σεναρίων αποτυχίας της νέας δημοτικής αρχής». Ο κ. Μοσχολιός υπεράσπισε τα οικονομικά στοιχεία του δήμου για το 2013, λέγοντας ότι τα ανείσπρακτα έσοδα αυξήθηκαν γιατί «ο κόσμος δεν είχε να πληρώσει», ενώ όσον αφορά στα δάνεια του δήμου, επεσήμανε ότι δεν θα προκύψει αύξηση των δόσεων μετά το πέρας της «περιόδου χάριτος» που λήγει στα τέλη του 2015. «Δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση στο έργο των ορκωτών λογιστών, οι ίδιοι πέρυσι έβγαλα αρνητικό τον ισολογισμό του δήμου κλείνοντας τη χρονιά με ζημία», κατέληξε με νόημα ο ίδιος.

Μετά την ολοκλήρωση των υπόλοιπων τοποθετήσεων δημοτικών συμβούλων, πραγματοποιήθηκε διπλή ψηφοφορία, η πρώτη για την Έγκριση των οικονομικών καταστάσεων απολογισμού εσόδων-δαπανών οικονομικού έτους 2013 και η δεύτερη για την Έγκριση Οικονομικών Καταστάσεων ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσεως οικονομικού έτους 2013. Όπως λίγο-πολύ ήταν αναμενόμενο, η παράταξη του κ. Παπαναστασίου και η παράταξη του κ. Μοσχολιού υπερψήφισαν τον ισολογισμό και τον απολογισμό, οι οποίοι καταψηφίστηκαν από τις παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Εντύπωση πάντως προκάλεσε η καταψήφισή τους από τον Σπύρο Αδάμη, δημοτικό σύμβουλο εκλεγμένο με την παράταξη του κ. Παπαναστασίου.

 

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr