ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΔιαδρομή.… ανάπτυξης

Διαδρομή.… ανάπτυξης

Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» στην Αιτωλοακαρνανία και το Αγρίνιο

Διαδρομή.… ανάπτυξης

Γιώργος Παπαναστασίου «Έτσι θα αναβαθμίσουμε πολιτισμικά και τουριστικά την περιοχή μας»

 

Χθες το μεσημέρι, ο δήμαρχος Αγρινίου κ Γιώργος Παπαναστασίου, η Προϊσταμένη της ΛΣΤ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων κα Ολυμπία Βικάτου και ο Πρόεδρος του κινήματος για την ανάδειξη και την προστασία των αρχαίων θεάτρων «ΔΙΑΖΩΜΑ» κ Σταύρος Μπένος παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στο δημαρχείο Αγρινίου.

Ο μόνος σκοπός και στόχος της συνέντευξης τύπου ήταν η εξέλιξη των εργασιών στο αρχαίο θέατρο της Στράτου και κυρίως η προετοιμασία ενός προγράμματος Πολιτιστικής και Περιβαλλοντικής Διαδρομής στην Αιτωλοακαρνανία, που είναι σχέδιο-πρόταση αναφορικά με τον σχεδιασμό και την προετοιμασία της διαδρομής αυτής. Μέσα από την υλοποίησή της στόχος είναι να αποτελέσει κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη της περιοχής.

Πρόκειται δηλαδή για μια ανάπτυξη που θα είναι βιώσιμη οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά. Στόχοι της Διαδρομής είναι να προσελκύσει επισκέπτες στην εκριμπισκέπτες στην sρισμένηπεριοχή, να δημιουργήσει ευκαιρίες στις επιχειρήσεις και τους παραγωγούς προϊόντων και υπηρεσιών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη περιοχή, ώστε να αυξήσουν τα έσοδά τους. Στόχος είναι επίσης να προσελκύσει νέες επενδύσεις, να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο ενώ σε δεύτερη φάση να εξασφαλίσει πόρους για τηλοΛΙΤΙΣΤΙΚΟ συντήρηση των αρχαιολογικών αυτών χώρων και μνημείων, καθώς και των υποδομών τουρισμού της φύσης.

Προϋποθέσεις για την επιτυχία της πολιτιστικής-περιβαλλοντικής αυτής διαδρομής είναι η ανάδειξη αξιοθέατων και συναφών υποδομών, όπως μνημεία, μουσεία, χώροι περιήγησης και υποδομές υποστήριξης αυτών (προσπελάσιμες και συντηρημένες διαδρομές και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία φυσικού περιβάλλοντος και βιοποικιλότητας).

Η λογική της Διαδρομής είναι ότι μέσω της οργάνωσης ενός θεματικού «προορισμού» να προσελκύουμε στην Αιτωλοακαρνανία επισκέπτες. «Ανοίγουμε» δηλαδή τους χώρους με οργανωμένο τρόπο στον τουρισμό, που είναι ο κύριος τομέας όσο αφορά στην αναγνώριση των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών πόρων, τη διάδοση της αξίας τους και την εξασφάλιση, όχι μόνο εσόδων για την προστασία και επιβίωσή τους στο μέλλον, αλλά και σημαντικών εσόδων στην τοπική οικονομία.

Στο πλαίσιο της Διαδρομής συνδέεται άρρηκτα ο τουρισμός στην τοπική κοινωνία με την τοπική παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών, με τον πρωτογενή τομέα, τα τοπικά προϊόντα, τη μεταποίηση, τις τουριστικές επιχειρήσεις και την τοπική  πολιτιστική παραγωγή. Επιχειρείται κατά κάποιο τρόπο η συγκρότηση μιας ιδιαίτερης «παρουσίασης» ή «έκθεσης» για την πολιτιστική-περιβαλλοντική αυτή διαδρομή. Η παρούσα «έκθεση» προτείνει τη δημιουργία μιας συνδυασμένης διαδρομής αρχαίων θεάτρων και υδάτινου στοιχείου (λίμνες, ποτάμια, λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και Αιτωλικού), δηλαδή μια πολιτιστική και περιβαλλοντική διαδρομή, ως επώνυμο τουριστικό προϊόν-εμπειρία.

Η Αιτωλοακαρνανία διαθέτει αξιόλογους τουριστικούς πόρους, ικανούς να υποστηρίξουν, σε συνδυασμό με τα περιβαλλοντικά της πλεονεκτήματα και την τοπική παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών, μια ήπια τουριστική ανάπτυξη, που θα ευνοήσει πολλαπλά την περιοχή, κυρίως λόγω των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν, των μικρών επιχειρήσεων που θα στηριχθούν και θα γίνουν αποδοτικές, αλλά και της συμβολής των τουριστών στη ζωντάνια της καθημερινής ζωής ακόμη και εκτός τουριστικής περιόδου. Η ανάπτυξη αυτή θα πρέπει εξ αρχής να στοχεύει στην επέκταση της τουριστικής περιόδου και στην αξιοποίηση των τουριστικών πόρων για πελατεία ειδικών θεματικών ενδιαφερόντων (παράλληλα με την πελατεία επαγγελματικού τουρισμού, εσωτερικού κυρίως παραθεριστικού τουρισμού και θαλάσσιου τουρισμού, που ήδη προσελκύει σε πολύ περιορισμένο όμως βαθμό). Στην πράξη η σύνδεση της διαδρομής με την τοπική παραγωγή και διάθεση προϊόντων, δηλαδή λαδιού, κρασιού, ελιών, ρυζιού, μελιού, αλατιού, ψαριών, κρεάτων, σιτηρών και φρούτων της περιοχής.  Στην παρουσίαση για το μεγαλεπήβολο σχέδιο πολιτισμού και ύδατος δόθηκαν αναλυτικά στοιχεία για όλα τα θέατρα, για κάθε στόχευση και για κάθε οικονομικού μεγέθους που απαιτείται και θα εξασφαλιστεί μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2014-2017 που ονομάζεται ΣΕΣ όταν κατατεθεί το σχέδιο αυτό. Στην συνέντευξη τύπου μίλησε η κα Ολυμπία Βικάτου, ο αντιπρόεδρος του «ΔΙΑΖΩΜΑ» κ Βας. Λαμπρινουδάκης, η νομικός και εμπειρογνώμων σε θέματα τουρισμού κα Μπέττυ Χαντηνικολάου, ένας εκ των μελετητών του προγράμματος κ Γ. Καραβέδος και ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου Αιτωλικού κ Φ. Περγάντης.

Ο πρόεδρος του «ΔΙΑΖΩΜΑ» κ Σταύρος Μπένος δήλωσε στην «Σ» για το θέμα «Για το «ΔΙΑΖΩΜΑ» η Αιτωλοακαρνανία είναι ένα πιλοτικό εργαστήρι αφού από τον τόπο αυτό ξεκίνησαν πολλά πράγματα. Υπάρχει μια αλυσίδα πολιτικών στελεχών που κοσμούν την περιοχή, ξεκινήσαμε με τον κ Θύμο Σώκο, τον κ Παύλο Μοσχολιό και τώρα με τον ένθερμο σημερινό δήμαρχο τον κ Παπαναστασίου έχοντας πολλά οράματα για την περιοχή. Στο επίκεντρό μας βρίσκεται με απόλυτες και καθολικές ενέργειες αφενός να ολοκληρωθούν εντός του 2015 οι μελέτες των 5 αρχαίων θεάτρων και αφετέρου να οργανώσουμε μια καταπληκτική πολιτιστική και περιβαλλοντική διαδρομή που θα στηρίζονται στα δύο συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού που είναι η αρχαιολογικοί χώροι με δεσπόζουσα την θέση των αρχαίων θεάτρων καθώς και οι υδάτινοι πόροι της περιοχής. Το πλάνο είναι οι μελλοντικοί επισκέπτες της επώνυμης διαδρομής να επισκέπτονται το αρχαίο θέατρο της Μακύνειας, της Καλυδώνας, της Πλευρώνας, των Οινιαδών και φυσικά της Στράτου και παραλλήλως επειδή δίπλα ακριβώς είναι το υδάτινο στοιχείο, ποταμοί, η λιμνοθάλασσα και οι λίμνες  να έχουμε σημεία στάσης και δράσεις που οι επισκέπτες θα μπορούν να γεύονται και να κατανοούν το υπέροχο φυσικό περιβάλλον του νομού».

Ο δήμαρχος Αγρινίου κ Γιώργος Παπαναστασίου δήλωσε στην «Σ» για το θέμα «Προσπαθούμε να κάνουμε έρευνα μελέτης αναστήλωσης και αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Στράτου. Αποτελεί προτεραιότητα για μας η αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου. Το θεωρούμε κομβικό σημείο για την ανάπτυξη του δήμου, της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και της ανάδειξης και των άλλων αρχαίων θεάτρων της Αιτωλοακαρνανίας. Μέσα από την διαδικασία που προτείνει το «ΔΙΑΖΩΜΑ», δηλαδή των διαδρομών που αφορούν τον πολιτισμό και το νερό, στοιχεία που υπάρχουν εκτεταμένα στην περιοχή μας και συνθέτουν την διαδρομή των αρχαιοτήτων καθώς επίσης και το φυσικό κάλος, πρέπει και θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε την πολιτισμική κληρονομιά της περιοχής μας. Ταυτόχρονα, είναι τόσο συνεκτική η διαδρομή αυτή που ουσιαστικά, και κατά την γνώμη του «ΔΙΑΖΩΜΑ», είναι τόσο ελκυστικό στοιχείο για τους τουριστικούς πρακτόρους που θα δώσει μεγάλη αναβάθμιση στην περιοχή μας. Εμείς θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, έχουμε στην κορυφή της αντένας μας την αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου της Στράτου, γιατί θεωρούμε ότι αναδεικνύει όλη την πολιτισμική κληρονομιά της περιοχής μας. Ως εκ τούτου, βοηθάμε σε ότι προβλέπεται στην προγραμματική σύμβαση και θα δώσουμε και ότι άλλο περισσότερο μπορούμε ώστε να επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα με τον καλύτερο τρόπο».

Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr