ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΝαυπακτοςΑντικειμενικές αξίες: 10 έως 30% μειώσεις ζητά ο Δήμος Ναυπακτίας – Διαπιστώνει αργό ρυθμό των επενδύσεων

Αντικειμενικές αξίες: 10 έως 30% μειώσεις ζητά ο Δήμος Ναυπακτίας – Διαπιστώνει αργό ρυθμό των επενδύσεων

Αντικειμενικές αξίες: 10 έως 30% μειώσεις ζητά ο Δήμος Ναυπακτίας – Διαπιστώνει αργό ρυθμό των επενδύσεων

Μειώσεις της τάξης του 10 έως 30% στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων προτείνει ο Δήμος Ναυπακτίας προς το Υπουργείο Οικονομικών σε ότι αφορά την πόλη της Ναυπάκτου, τις περιαστικές περιοχές του θαλάσσιου μετώπου της περιοχής, δηλαδή στις περιοχές των δημοτικών ενοτήτων Αντιρρίου και Χάλκειας.

Στα επιχειρήματα του Δήμου Ναυπακτίας είναι το γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης και το ΑΕΠ της περιοχής δεν είναι ανάλογα με την αντικειμενική αξία των ακινήτων, επιπλέον παρατηρείται ιδίως στην πόλη της Ναυπάκτου αργός ρυθμός επενδύσεων, δεδομένων των πολεοδομικών εκκρεμοτήτων. Ενώ λοιπόν καταγράφεται επενδυτικό ενδιαφέρον αυτό δεν μετουσιώνεται πάντα σε επενδύσεις, δεδομένης της αύξησης του κόστους διαβίωσης, της ενεργειακής κρίσης, καθώς και του ιδιαίτερα χαμηλού μέσου εισοδήματος των κατοίκων της περιοχής.

Αναφορικά με τις ιδιαίτερα δυσπρόσιτες ορεινές κοινότητες (Αμπελακιώτισσα, Γραμμένη Οξυά, Γρηγόρι, Ελατόβρυση, Λιβαδάκι, Καλλονή, Αχλαδόκαστρο)ο Δήμος Ναυπακτίας προτείνει η τιμή ζώνης να διαμορφωθεί στα 400 ευρώ από τα 450 έως 600 ευρώ που κυμαίνονται σήμερα ανά περίπτωση.

Και αυτό γιατί οι περιοχές αυτές έχουν μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από το πλησιέστερο αστικό κέντρο, βασικές ελλείψεις σε υποδομές, ιδιαίτερα προβληματικό οδικό δίκτυο, παρουσιάζουν ραγδαία μείωση πληθυσμού σύμφωνα με τα στοιχεία απογραφής του 2021 και μικρή έως ανύπαρκτη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων αγοραπωλησίας ακινήτων.

Με τα ίδια ουσιαστικά επιχειρήματα ο Δήμος Ναυπακτίας προτείνει τιμή ζώνης στα 450 ευρώ για μια σειρά από σχετικά προσιτές ορεινές κοινότητες στις Δημοτικές Ενότητες Αποδοτίας και Πυλλήνης. Ενώ αναφορικά με τις ορεινές κοινότητες που παρουσιάζουν τουριστικό – επενδυτικό ενδιαφέρον ο Δήμος Ναυπακτίας προτείνει μείωση για την Άνω Χώρα, από τα 800 στα  650ευρώ και καμία μείωση για τον Πλάτανο (550 ευρώ)

Τέλος για τις πεδινές και ημιορεινές περιοχές ο Δήμος Ναυπακτίας προτείνει τιμή ζώνη στα 500 ευρώ με το επιχείρημα ότι παρουσιάζουν στασιμότητα αναπτυξιακού χαρακτήρα και έλλειψη τουριστικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος, με εξαίρεση υποτυπώδεις καλλιέργειες και κτηνοτροφική δραστηριότητα, καθώς και τη μικρή σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων αγοραπωλησίας ακινήτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι υφιστάμενες τιμές ανέρχονται στα 700 ευρώ (π.χ. Πλατανίτης, Μολύκρειο, Μακύνεια) στα 650 ευρώ (π.χ. Γαβρολίμνη, Ρίζα). Αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι τιμές ήταν ήδη κάπως συμπιεσμένες στα 550 ευρώ (π.χ. Περιθώρι, Τρίκορφο) και έτσι προτείνεται μείωση μόνο 10%.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

Τουρισμός για όλους: Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου η τρίτη κλήρωση

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ