ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιο«Ανάσα» 2 εκατ. η ενεργειακή επιχορήγηση του Δήμου Αγρινίου

«Ανάσα» 2 εκατ. η ενεργειακή επιχορήγηση του Δήμου Αγρινίου

«Ανάσα» 2 εκατ. η ενεργειακή επιχορήγηση του Δήμου Αγρινίου

Ενενήντα εκατομμύρια ευρώ επιπλέον των αρχικών πόρων, κατανέμει η κυβέρνηση στις δήμους της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους, σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε σε προσωπικό του λογαριασμό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εισαγόμενης ενεργειακής κρίσης κατανέμει στους Δήμους όλης της χώρας επιπλέον ποσό ύψους 90 εκατ. euro για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους. Με σχέδιο στηρίζουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην πράξη», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για το δήμο Αγρινίου το ποσό που δίνεται είναι 845.543,35 ευρώ τα οποία έρχονται ως δεύτερη δόση μετά τα 1, 1 εκατομμύρια ευρώ που είχαν προηγηθεί ως πρώτη δόση της συγκεκριμένης έκτακτης ενίσχυσης λόγω της κατάστασης που επικρατεί με την άνοδο του ενεργειακού κόστους. Ανάλογα ποσά θα δοθούν και στους υπόλοιπους δήμους,  σημειώνεται αποκλειστικά για λειτουργικά έξοδα κι όχι για προγράμματα, δράσεις ή επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες. Επίσης, δεν είναι χρήματα για ενεργειακό κόστος των σχολείων, εκεί αναμένεται άλλο κονδύλι μάλλον στην αρχή του Σεπτεμβρίου.

Γ. Παπαναστασίου : Χωρίς αυτά δεν θα λειτουργούσε οδοφωτισμός, καθαριότητα, τίποτε επί της ουσίας

«Είχα κάνει την εκτίμηση ότι θα χρειαστούν σίγουρα τρεις ή τέσσερις δόσεις που θα αντιστοιχούσαν σε δύο ΚΑΠ για να μπορέσουν να πληρωθούν οι υποχρεώσεις των δήμων και κάτι τέτοιο φαίνεται να συμβαίνει», υποστηρίζει ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου που θεωρεί ότι μέχρι το τέλος του έτους(σ.σ. ή μέσα στον Σεπτέμβριο ανάλογα και με τις πολιτικές εξελίξεις)  θα χρειαστεί άλλη μια δόση ίσως για να εξομαλυνθεί η κατάσταση. «Μαζί με τα προηγούμενα 1,1 εκ. φτάνουμε στα 2 εκατομμύρια, που πρέπει να ομολογήσουμε ότι είναι ένα καλό ποσό, μια αληθινή ανάσα, χωρίς την οποία θα είχαμε θέμα. Πρόκειται για λειτουργικά έξοδα και ελλείψει των παλιών καθυστερήσεων έως και 3 μηνών, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι γιατί χωρίς αυτά δεν θα λειτουργούσε οδοφωτισμός, καθαριότητα, τίποτε επί της ουσίας», εξηγεί ο δήμαρχος Αγρινίου.

Πηγαίνουν στα ανταποδοτικά

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών του δήμου Αγρινίου Βασίλη Φωτάκη τα χρήματα υπάρχει πλέον η δυνατότητα να μεταφερθούν στα ανταποδοτικά κι επί της ουσίας να σώσουν την κατάσταση. «Ο κόσμος δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει και κάποιοι δεν πληρώνουν συνειδητά, οπότε αν δεν υπήρχαν αυτά τα χρήματα ή δεν μπορούσαμε να τα μεταφέρουμε θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα. Στην ουσία όλα τα έξοδα καλύπτονται με αυτό τον τρόπο, έχει επιτρέψει η κυβέρνηση αυτή την μεταφορά κι έτσι προσωπικά, ως αντιδήμαρχος, μπορώ να ενισχύω το αποθεματικό του δήμου και να πληρώνουμε τις ανάγκες μας», εξηγεί.

Θυμίζουμε ότι όταν ο υπουργός Στ. Πέτσας είχε ανακοινώσει τον περασμένο Μάρτιο στους δημάρχους τη χορήγηση έκτακτου πακέτου 114 εκατ. ευρώ (ποσό που ισοδυναμούσε περίπου με μία δόση ΚΑΠ) σε δύο δόσεις με την δεύτερη γύρω στον Μάιο, είχαν υπάρξει έντονες διαμαρτυρίες καθώς το εκτιμώμενο πρόσθετο κόστος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία είχε εκτιμηθεί σε περίπου 250 εκατ. ευρώ για φέτος. «Δεν σώζεται έτσι η κατάσταση» έλεγαν τότε οι περισσότεροι Δήμαρχοι ζητώντας μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση, η οποία τελικά και ήρθε. Με άλλα λόγια, άλλη μια περίπτωση κατά την οποία η γκρίνια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έπιασε τόπο.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Ακρίβεια χωρίς τέλος και εκλογές όσο πιο σύντομα

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ