Δήμοι Αιτωλοακαρνανίας: Οι δείκτες τελών και επιχορηγήσεων για τους Δήμους - Πόσο επιβαρύνουν τους δημότες

Οι δείκτες τελών και επιχορηγήσεων για τους Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας, πόσο επιβαρύνουν τους δημότες 

<p>dhmoi-aitol-telh</p>

Οι δείκτες τελών και επιχορηγήσεων για τους Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας, πόσο επιβαρύνουν τους δημότες 

Η ενεργειακή κρίση και γενικότερα η πληθωριστική κρίση της προηγούμενης διετίας που σε μεγάλο βαθμό συνεχίζεται ανάγκασε πολλούς Δήμους ανά την Ελλάδα να αυξήσουν τα τέλη των ανταποδοτικών του υπηρεσιών, είτε τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, είτε τέλη ύδρευσης.

Εσχάτως και ο Δήμος Αγρινίου αναγκάστηκε μετά από πολλά αμετάβλητων τελών να προβεί σε αύξηση στα τέλη ύδρευσης, ενώ και άλλοι Δήμοι της περιοχής, όπως ο Δήμος Μεσολογγίου και ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις τελών είτε από πέρυσι είτε φέτος.

Βεβαίως τα προβλήματα που ανέκυψαν σε πολλές περιπτώσεις δήμων ανά την Ελλάδα ήρθαν να προστεθούν σε προβλήματα που προϋπήρχαν και σε κάποιες περιπτώσεις σε χρέη που είχαν συσσωρευτεί πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση.

Για το λόγο αυτό πάντοτε είναι χρήσιμοι οι δείκτες των Δήμων και δη οι οικονομικοί δείκτες καθώς αποτελούν το βασικό εργαλείο αυτοαξιολόγησης και αυτοβελτίωσης για μια δημοτική αρχή.

Το Υπουργείο Εσωτερικών μάλιστα πρόσφατα θεσμοθέτησε  τον Κόμβο Παρακολούθησης Επιδόσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα λειτουργήσει το επόμενο διάστημα και θα δημοσιοποιεί στοιχεία για τις επιδόσεις των δήμων σε διάφορους τομείς, καθώς ήδη υπάρχουν πολλά στοιχεία για τους Δήμους της χώρας μέσα από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας.

Βεβαίως η στατιστική απεικόνιση των οικονομικών ή άλλων δεικτών στις επιδόσεις των δήμων και οι σχετικές συγκρίσεις δεν αποτελούν αυτόματα στοιχείο κριτικής στο έργο των δημοτικών αρχών, γιατί οι Δήμοι εμφανίζουν πάρα πολλές ιδιαιτερότητες και συχνά τα μεγέθη και οι επιδόσεις του ενός δεν μπορούν να είναι πάντα συγκρίσιμα με τις επιδόσεις ενός άλλου. Ένας νησιωτικός δήμος δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα δήμο του Λεκανοπεδίου, ένας μικρός ορεινός Δήμος όπως ο Δήμος Θέρμου, δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα μεγάλο αστικό Δήμο, ο Δήμος Αγρινίου με έκταση μεγαλύτερη και από αυτή του νομού Πρέβεζας σε μπορεί εύκολα να συγκριθεί με άλλους μικρότερους Δήμους.

Το myota.gr πρόσφατα δημοσιοποίησε στοιχεία  για το ποσοστό επιδοτήσεων – επιχορηγήσεων των δήμων σε σχέση με τα συνολικά τους έσοδα και το ποσοστό των δήμων που εξασφαλίζουν από τέλη και δικαιώματα.

Ποια είναι δηλαδή η Οικονομική Αυτοτέλεια των δήμων, πόσο αξιοποιούν τις κρατικές επιχορηγήσεις και πόσο επιβαρύνουν τους δημότες τους.

Τα στοιχεία αφορούν στο οικονομικό έτος 2022 με α) απολογιστικά έσοδα, β) έσοδα των επιχορηγήσεων για επενδύσεις και γ) έσοδα από ανταποδοτικά και λοιπά τέλη και δικαιώματα (τρέχουσας χρήσης και προηγούμενων οικονομικών ετών).

Σύμφωνα με αυτά στην Αιτωλοακαρνανία την υψηλότερη επιβάρυνση σε τέλη έχει ο Δήμος Ξηρομέρου, με 170 ευρώ ανά κάτοικο, ενώ τη χαμηλότερη ο Δήμος Αγρινίου με 90 ευρώ. Ο Δήμος Ξηρομέρου ωστόσο την ίδια ώρα έχει παρόμοιο ποσοστό επιχορηγήσεων με το Δήμο Αγρινίου, αν και το υψηλότερο έχει ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας. Εντούτοις τα τέλη που εισπράττουν οι Δήμοι σε γενικές γραμμές κινούνται στην ίδια τάξη μεγέθους ως ποσοστό επί των συνολικών τους εσόδων και δεν παρατηρούνται  πολύ μεγάλες διαφορές.

Σημαντικές ωστόσο διαφορές υπάρχουν στις επιχορηγήσεις  με τους Δήμους Μεσολογγίου και Αμφιλοχίας να εμφανίζουν το μικρότερο ποσοστό επιχορηγήσεων στο σύνολο των εσόδων τους.

Του Δημήτρη Παπαδάκη  - Εφημερίδα Συνείδηση

Πως θα πέσουν οι τιμές με ακριβά τρόφιμα;