ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΔΕΥΑ Αγρινίου: Στο ρεύμα το 60% των εσόδων

ΔΕΥΑ Αγρινίου: Στο ρεύμα το 60% των εσόδων

ΔΕΥΑ Αγρινίου: Στο ρεύμα το 60% των εσόδων

Στο ρεύμα το 60% των εσόδων της ΔΕΥΑ Αγρινίου, όπως αναφέρει η εφημερίδα ‘Συνείδηση”. Σε πλήρη αδιέξοδο οδηγούνται οι ΔΕΥΑ της χώρας λόγω του ενεργειακού κόστους και της αύξησης των αδρανών υλικών, όπως αναφέρει η εφημερίδα, στην οποία ο Αντιπρόεδρός της Κώστας Κιτσοπάνος τονίζει: “Η ΔΕΥΑ Αγρινίου δεν χρωστάει σε κανέναν, αλλά το μέλλον της είναι δυσοίωνο”. 

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Δυσοίωνο φαίνεται πως είναι το μέλλον για πολλές Δημόσιες Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης ανά την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες παραμένουν υγιείς μέχρι στιγμής και δεν έχουν κανένα απολύτως χρέος!

Ωστόσο μεγάλη αύξηση που σημειώνεται, τόσο στο ενεργειακό κόστος, όσο και στην προμήθεια αδρανών και άλλων υλικών που έχουν ανάγκη ως υπηρεσίες φαίνεται να τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε πλήρη αδιέξοδο!

Επιπλέον, η επιδότηση που αναμένεται από την κυβέρνηση δεν φαίνεται πως θα δοθεί άμεσα, παρά το γεγονός ότι ήδη έχουν ζητηθεί στοιχεία, ώστε οι ΔΕΥΑ να επιδοτηθούν μέχρι και τα ¾ των εξόδων τους, ενώ επιπρόσθετο πιθανό εμπόδιο για αρκετές υπηρεσίες θα είναι οι προϋποθέσεις που θα τεθούν από την κυβέρνηση για επιδότηση, προϋποθέσεις που δεν είναι γνωστές ακόμη.

Η ΔΕΥΑ Αγρινίου είναι μια από τις υγιείς υπηρεσίες που υπάρχουν χωρίς κανένα απολύτως χρέος, όμως το μέλλον της είναι αβέβαιο.

Συγκεκριμένα, ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Αγρινίου Κώστας Κιτσοπάνος μιλώντας στη «Σ», κυρίως για την ΔΕΥΑ Αγρινίου, αλλά και τους λόγους που όλες οι υπηρεσίες ανά την Ελλάδα οδηγούνται σε αδιέξοδο με μαθηματική ακρίβεια τόνισε:

ΔΕΥΑ Αγρινίου: Στο ρεύμα το 60% των εσόδων
Ο Κώστας Κιτσοπάνος

«το συνολικό ενεργειακό κόστος της ΔΕΥΑ Αγρινίου μέχρι και πέρυσι κυμαίνονταν περίπου στα 2.100.000 ευρώ, ενώ φέτος θα κυμανθεί περίπου στα 3.300.000 με 3.400.000 σε σύνολο κύκλου εσόδων 5.5 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως το 55% με 60% των συνολικών εσόδων θα πάνε στο ρεύμα. Η κυβέρνηση ζήτησε στοιχεία από τις ΔΕΥΑ ανά την Ελλάδα για το ποιο ήταν το ενεργειακό κόστος τους μέχρι τώρα και πόσο υπολογίζουν να πληρώσουν φέτος ή πόσα χρήματα έχουν πληρώσει ως τώρα, για να καλύψει τα ¾ των εξόδων αυτών με μορφή επιδότησης.

Αυτό όμως εκτιμώ πως δεν θα γίνει φέτος, ενώ θα τεθούν και προϋποθέσεις για την επιδότηση, χωρίς να γνωρίζουμε ως τώρα ποιες θα είναι ή προς ποια κατεύθυνση θα είναι. Επίσης, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επιδότηση. Να υπενθυμίσουμε πως οι ΔΕΥΑ ανά την Ελλάδα, συνεπώς και αυτή του Αγρινίου, πληρώνουν οικιακό ρεύμα και όχι επαγγελματικό. Αυτό συμβαίνει διότι εξ’ αρχής δεν υπήρξε διαχωρισμός στα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια και όταν οι ΔΕΥΑ είχαν ζητήσει από την ΔΕΗ να ενταχθούν στα επαγγελματικά τιμολόγια η ΔΕΗ δεν το δέχθηκε, ενώ δεν την πίεσε και ουδείς σε πολιτικό επίπεδο. Όταν αργότερα εντάχθηκαν στην αγορά και οι ιδιώτες επιχείρησαν να την εντάξουν, αλλά όταν ενημερώθηκαν για την ύπαρξη  οικιακού τιμολογίου δεν συνέχισαν, καθώς θα έχαναν ένα δεδομένο έσοδο.

Η ΔΕΥΑ Αγρινίου δεν έχει καμία οικονομική εκκρεμότητα, κανένα απολύτως χρέος, αλλά όπως εξελίσσεται η κατάσταση με τις αυξήσεις των υλικών, λ.χ. στο ασφαλτόμειγμα, τα αδρανή που καταγράφουν αύξηση της τάξεως του 50% με 60%, όπως και το ρεύμα, δημιουργείται μια ασφυκτική κατάσταση. Το χλώριο λ.χ. από 0,28 που το προμηθευόμασταν μέχρι τώρα, έχουμε προσφορά για την προμήθειά του με 0,55 ευρώ. Έχουμε προχωρήσει σε εξορθολογισμό δαπανών, μείωση σε κόστος, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή και φαίνεται πως θα οδηγηθούμε σε κατάσταση που δεν θα βγαίνει, καθώς ο κύκλος εργασιών παραμένει σταθερός, ενώ επαναλαμβάνω πως η ΔΕΥΑ Αγρινίου δεν χρωστάει.

Πολλές ΔΕΥΑ ανά την Ελλάδα που ήταν υγιείς δεν βγαίνουν ή διαφορετικά ως «εναλλακτική», διότι έχουν ήδη σοβαρό πρόβλημα με τη πληρωμή του ρεύματος, επιλέγουν να κόβουν επιλεκτικά το ρεύμα σε αντλιοστάσια ή δεν προμηθεύονται αδρανή υλικά που είναι απαραίτητα για τις βλάβες ή δεν προμηθεύονται αδρανή υλικά στο βαθμό που πρέπει για τις ανάγκες που έχουν. Η εξοικονόμηση που πρέπει να γίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις εκτιμώ πως πρέπει να είναι επί του συνόλου περίπου στα 2 εκατ. ευρώ».

Σε κουτάκι

Επιδότηση για να μην γίνει το νερό χρυσάφι…

«Το κόστος λειτουργίας από ΔΕΥΑ σε ΔΕΥΑ είναι διαφορετικό και έχει να κάνει με τον τρόπο που γίνεται η υδροδότηση κάθε περιοχής. Όταν σε έναν δήμο υπάρχουν πάνω από εκατό γεωτερήσεις που αντλούν νερό από τα έγκατα της γης για να υδροδοτήσουν περιοχές, τότε το κόστος είναι δυσθεώρητο. Υπάρχουν περιοχές – δήμοι που ήδη υπολογίζουν τριπλασιασμό του κόστους λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης την ώρα που η βοήθεια που πήραμε είναι ελάχιστη ως προς το μέγεθος του προβλήματος», εξηγεί, περιγράφοντας το πρόβλημα, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος της Ένωσης των ΔΕΥΑ, Γιώργης Μαρινάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η λειτουργία μιας ΔΕΥΑ είναι ανταποδοτική, δηλαδή τα έσοδα από αντλεί από τους λογαριασμούς ύδρευσης – αποχέτευσης κατευθύνονται αποκλειστικά για τα έξοδα λειτουργίας της. «Στο πλαίσιο αυτό, κανονικά, θα έπρεπε να μετακυλίσουμε στους πολίτες, αυτό το αυξημένο κόστος. Έτσι, όμως, θα φτάσουν να πληρώνουν το νερό… χρυσάφι», λέει ο Δήμαρχος Ρεθύμνου.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Παρελήφθησαν δύο νέα ασθενοφόρα – «Ανάσα» στο ΕΚΑΒ Αγρινίου

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ