ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΚοινωνικα ΝεαΔΕΥΑ Αγρινίου: Πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης για σύστημα τηλεελέγχου και ανίχνευσης διαρροών

ΔΕΥΑ Αγρινίου: Πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης για σύστημα τηλεελέγχου και ανίχνευσης διαρροών

ΔΕΥΑ Αγρινίου: Πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης για σύστημα τηλεελέγχου και ανίχνευσης διαρροών

Πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης για σύστημα τηλεελέγχου και ανίχνευσης διαρροών από την ΔΕΥΑ Αγρινίου όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση” 

Αναλυτικά το δημοσίευμα της εφημερίδας:

Μέχρι στιγμής αν και πρόκειται για μεγάλους καταναλωτές ενέργειας λόγω της λειτουργίας των αντλιοστασίων οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ ως επιδότηση από το Κράτος, παρά το γεγονός ότι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας έχουν κρούσει από τις αρχές του καλοκαιριού το καμπανάκι του κινδύνου για τις οικονομικές αντοχές των δημοτικών επιχειρήσεων και την απευκταία πιθανότητα να αναγκαστούν να μετακυλήσουν το μέρος του ενεργειακού κόστους στα τιμολόγια του νερού.

Η Κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία εξετάζουν το ζήτημα καθώς έχουν ανακύψει και νομικά εμπόδια για την απευθείας επιδότηση των δημοτικών επιχειρήσεων από το Κράτος, η οποία δεν επιτρέπεται και έτσι αναζητείται άλλη φόρμουλα για την ενίσχυση των ΔΕΥΑ της χώρας.

Στο μεσοδιάστημα βέβαια υπάρχουν αρκετά προγράμματα από κοινοτικούς πόρους που δίνουν τη δυνατότητα στις ΔΕΥΑ μέσω επενδύσεων, να πετύχουν εξοικονόμηση ενέργεια και νερού και να μειώσουν έτσι τα λειτουργικά τους κόστη.

Σε μια από αυτές τις περιπτώσεις «τρέξει» με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης σχετική πρόσκληση με τίτλο «Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας» για ένταξη έργων. Στην πρόσκληση αυτή η ΔΕΥΑ Αγρινίου υποβάλλει πρόταση την« Προμήθεια συστήματος τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού και ανίχνευσης διαρροών μετρητικών διατάξεων κατανάλωσης του υπάρχοντος εσωτερικού δικτύου Αγρινίου», με προϋπολογισμό 5.047.200€ πλέον ΦΠΑ 24%.

Στόχος του συγκεκριμένου συστήματος είναι η συνεχής παρακολούθηση και επίβλεψη σημαντικών παραμέτρων λειτουργίας του συστήματος ύδρευσης (μετρητικών διατάξεων κατανάλωσης), η συλλογή και αποθήκευση των σχετικών ιστορικών δεδομένων των στοιχείων του συστήματος ύδρευσης.

Το προτεινόμενο σύστημα, προβλέπει την δημιουργία ενός συστήματος συγκέντρωσης πληροφοριών, εποπτικού ελέγχου, αυτοματισμού, στην λειτουργία των εγκαταστάσεων αποτελούμενο από Κεντρικό Σύστημα Ελέγχου (ΚΣΕ) από το οποίο θα γίνεται διαχείριση των υδάτινων πόρων, μέσω ηλεκτρονικής αποτύπωσης του δικτύου μεταφοράς/διανομής νερού, διασυνδεδεμένο, μέσω ασυρμάτων επικοινωνιακών διατάξεων 15.000 Τοπικών Σταθμών Ελέγχου κατανάλωσης (ΤΣΕΚ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις προδιαγραφές του προγράμματος ο ΦΠΑ δεν είναι επιλέξιμος και έτσι η ΔΕΥΑ Αγρινίου έχει δεσμεύσει 1,2 εκατ. ευρώ από ίδιους πόρους ώστε να πετύχει τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου που φτάνει συνολικά τα 6,25 εκατ. ευρώ σε προϋπολογισμό.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Τα διλήμματα για τη θέρμανση: «Γρίφος» η φθηνότερη ενέργεια

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ