ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΔΕΥΑ Αγρινίου: Κι όμως «μάννα εξ’ ουρανού» η χρηματοδότηση 220.000 ευρώ

ΔΕΥΑ Αγρινίου: Κι όμως «μάννα εξ’ ουρανού» η χρηματοδότηση 220.000 ευρώ

ΔΕΥΑ Αγρινίου: Κι όμως «μάννα εξ’ ουρανού» η χρηματοδότηση 220.000 ευρώ

ΔΕΥΑ Αγρινίου: Κι όμως «μάννα εξ’ ουρανού» η χρηματοδότηση 220.000 ευρώ όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Γεώτρηση και διυλιστήριο νερού στο Αγγελόκαστρο, ταχυδιυλιστήριο στη Σκουτερά. 

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Παρότι κάποια δημοσιεύματα παρουσίασαν το ζήτημα ως «κοροϊδία» προς τους ΟΤΑ, φαίνεται πως η έκτακτη χρηματοδότηση που αποφασίστηκε προς τις Εταιρείες Ύδρευσης θα φανεί εξαιρετικά χρήσιμη στην Δ.Ε.Υ.Α. Αγρινίου, καθώς θα «βάλει μπροστά» δύο έργα που εκκρεμούν εδώ και χρόνια.

Ο λόγος για το ταχυδιυλιστήριο στη Σκουτερά, που αναμένεται να λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα ύδρευσης στην περιοχή, καθώς και για γεώτρηση, δίκτυο αγωγών και διυλιστήριο νερού στο Αγγελόκαστρο. Πρόκειται για ένα ποσό γύρω στις 220.000 ευρώ, χρήματα που δεν ήταν στο πρόγραμμα και, ούτε λίγο ούτε πολύ, εκλαμβάνονται από την ΔΕΥΑΑ ως «μάννα εξ’ ουρανού».

«Μπορεί κάποιοι να το περιφρονούν αυτό το ποσό των 5 εκατομμυρίων που θα δοθεί στην Ύδρευση για ανάγκες ποιότητας νερού, αλλά για εμάς τα σχεδόν 220.000 ευρώ που μας αναλογούν θα μας χρησιμεύσουν, δεν μπορούμε να τα σνομπάρουμε. Το ποσό έχει ήδη δρομολογηθεί, εμείς έχουμε κάνει τις προτάσεις μας και τα χρήματα ξέρουμε που θα τα κατευθύνουμε και αναμένουμε τις εγκρίσεις», εξηγεί ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Κώστας Κιτσοπάνος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο προτεραιότητες τέθηκαν με βάση τις ανάγκες που ήταν χρόνιες και λόγω του ότι η χρηματοδότηση αφορά την ποιότητα και την επάρκεια του νερού, όχι βελτιωτικά έργα σε υπάρχοντα δίκτυα. Τα χρήματα θα είναι περίπου 150.000 ευρώ για το έργο στο Αγγελόκαστρο και περίπου 70.000 για εκείνο στην Σκουτερά.

ΔΕΥΑ Αγρινίου: Κι όμως «μάννα εξ’ ουρανού» η χρηματοδότηση 220.000 ευρώ
Ο Κώστας Κιτσοπάνος

«Είναι πολύ σημαντικό, υπήρχαν περίοδοι πριν από 6-7 χρόνια, που η Σκουτερά είχε πρόβλημα νερού 7 και 8 μήνες τον χρόνο. Στη συνέχεια υπήρξαν και ανησυχίες πολιτών για την καταλληλότητα του νερού και γινόταν αναλύσεις, από τις οποίες προέκυπτε ότι το νερό είναι κατάλληλο για πόση και κάθε χρήση, έχοντας αντίγραφα των αναλύσεων, σύμφωνα με τις οποίες φαινόταν η καταλληλότητα του νερού και ήταν διαθέσιμες από τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας.

Όμως η ροή του νερού και οι διακοπές στην ύδρευση αποτελούν εδώ και χρόνια μια άβολη κατάσταση. Τώρα λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι αυτό το πρόβλημα θα δρομολογηθεί προς επίλυση και το έργο θα ξεκινήσει, κάτι που δεν θα γινόταν χωρίς αυτά τα χρήματα», εξηγεί ο κ. Κιτσοπάνος. Εξίσου σημαντική είναι και η γεώτρηση, το δίκτυο αγωγών και το διυλιστήριο στο Αγγελόκαστρο που έχει παρουσιάσει ελλείψεις σε νερό παρά τη θέση του δίπλα σε λίμνη.

Η περιγραφή της χρηματοδότησης

Τα χρήματα θα μοιραστούν στους δήμους στο πλαίσιο του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΤΠΑ) του Υπουργείου Εσωτερικών – του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) 2021-2025 – και στον άξονα προτεραιότητας «Παροχή πόσιμου νερού και διαχείριση υδάτων». Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, εκδόθηκε νέα Πρόσκληση για την πρόσθετη χρηματοδότηση συνολικού ύψους 5 εκατ. ευρώ σε Δήμους, Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και Συνδέσμους ύδρευσης αποχέτευσης.
Στόχος της προτεραιότητας είναι η αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας μέσω της βελτίωσης του επιπέδου διαχείρισης των υδάτων και της βελτίωσης των υποδομών παροχής πόσιμου νερού.

Οι επιλέξιμες δαπάνες είναι, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες:

1)Μελέτες, έργα ύδρευσης, (υποδομές συλλογής, μεταφοράς, αποθήκευσης, επεξεργασίας και διανομής πόσιμου νερού).
2)Προμήθεια υλικών, σωλήνων και λοιπού εξοπλισμού ύδρευσης.
3)Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου διαρροών (τηλε-έλεγχος/τηλεχειρισμός) σε υφιστάμενα δίκτυα ύδρευσης.
4)Εκσυγχρονισμός δικτύων ύδρευσης.
5)Ανόρυξη νέων ή αναβάθμιση υφιστάμενων υδρευτικών γεωτρήσεων.
6)Εφαρμογή συστημάτων αφαλάτωσης.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι κάθε δυνητικός δικαιούχος έχει δικαίωμα υποβολής μιας μόνο πρότασης μέχρι του ποσού των 250.000 ευρώ. Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι πρόκειται για «την έκδοση νέας πρόσκλησης ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ σε Δήμους, ΔΕΥΑ και Συνδέσμους ύδρευσης αποχέτευσης, με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας μέσω της καλύτερης διαχείρισης των υδάτων και της βελτίωσης των υποδομών παροχής πόσιμου νερού».

Όπως αναφέρθηκε, κάποιοι δήμοι αλλά και ορισμένα ΜΜΕ δεν ενθουσιάστηκαν από τα ποσά. Αυτό που επισημαίνει, πάντως η ΔΕΥΑΑ είναι πως τα χρήματα θα κλείσουν πολλές τρύπες, όμως χρειάζεται ένα άλλο ποσό που θα πρέπει να βοηθήσει περισσότερο στα αντιπλημμυρικά. «Ακούγεται ότι ίσως υπάρξει τέτοια πρωτοβουλία αλλά μέχρι φέτος δεν έχουμε πάρει ποτέ ως ΔΕΥΑΑ έκτακτα χρήματα για έργα ενάντια στις πλημμύρες που είναι πλέον συχνότατες. Πέρυσι τα αντιμετωπίσαμε μόνοι μας γιατί ο δήμαρχος Αγρινίου έθεσε ως διαθέσιμα όλα τα αποθεματικά των τεχνικών υπηρεσιών για άμεσα έργα απέναντι στις θεομηνίες. Αυτή είναι πρόκληση που ήρθε για να μείνει, λόγω κλιματικής αλλαγής», καταλήγει ο αντιπρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Αγρινίου.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Ελικόπτερο του ΕΚΑΒ από το Άκτιο στους Παξούς για 28χρονη που γέννησε τα δίδυμα αγοράκια της

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ