ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΠολιτικα ΝεαΔΕΘ 2022 – Τσίπρας: “Τερατογένεση” η συνεργασία με ΝΔ – Άλλοι πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για τον Έβρο

ΔΕΘ 2022 – Τσίπρας: “Τερατογένεση” η συνεργασία με ΝΔ – Άλλοι πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για τον Έβρο

ΔΕΘ 2022 – Τσίπρας: “Τερατογένεση” η συνεργασία με ΝΔ – Άλλοι πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για τον Έβρο

Δεύτερη μέρα της παρουσίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ και ο Αλέξης Τσίπρας παρέθεσε την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας, πολλές φορές, διεμήνυσε ότι στόχος του είναι η νίκη στις εκλογές από την πρώτη Κυριακή και χαρακτήρισε τερατογένεση το σενάριο συνεργασίας με τη ΝΔ.

«Στόχος μας δεν είναι να φτιάξουμε κυβέρνηση ηττημένων ή μειοψηφίας. Αν ο λαός βγάλει πρώτο τον κ. Μητσοτάκη, θα μπορεί εκείνος να φτιάξει κυβέρνηση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στην ερώτηση της Ελένης Καλογεροπούλου για το newsit.gr και πρόσθεσε ότι δεν αρκούν μόνο οι αριθμοί «είναι και η ηθική νομιμοποίηση». Εκτίμησε δε ότι θα υπάρξουν πιέσεις σε κόμματα που θα ήθελαν να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, το βράδυ του Σαββάτου (17.09.2022), ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε το μοντέλο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αν κερδίσει τις εκλογές, και ανέλυσε το πρόγραμμα του κόμματος του που περιλαμβάνει μειώσεις λογαριασμών ρεύματος, 800 ευρώ κατώτατο μισθό, ΑΤΑ, προσλήψεις στην Υγεία και την Παιδεία, αφορολόγητο 10.000 ευρώ κ.α..

Η πρώτη ερώτηση που δέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν για το κόστος των μέτρων που εξήγγειλε χθες. «Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο, αγγίζει τα 5,6 δισ. ευρώ και τα μέτρα είναι κοστολογημένα ένα προς ένα. Κατηγορούν εμάς για πιθανότητα να οδηγήσουμε τη χώρα σε μνημόνια αυτοί που οδήγησαν τη χώρα σε μνημόνια, αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα. Δεν διαφέρει σε πολύ απ’ αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αλλά διαφέρει στο όραμα. Ο κ. Μητσοτάκης όσο διαρκεί κρίση με τον πληθωρισμό παίρνει από τους φόρους της μεσαίας τάξης και πριμοδοτεί την αισχροκέρδεια. Εμείς έχουμε άλλο μοντέλο. Θα φορολογήσουμε την αισχροκέρδεια, προκειμένου να δώσουμε ανάσα στη μεσαία τάξη και τους μισθωτούς».

Η δεύτερη ερώτηση ήταν για τις υποκλοπές και γιατί δεν έχει επισκεφτεί ακόμη την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που αφορά την ίδια τη δημοκρατία. Ορθώς μιλάμε για αντιδημοκρατική εκτροπή που παρόμοια δεν έχουμε συναντήσει από τη μεταπολίτευση και μετά. Δεν πιστεύω ότι σε άλλη χώρα ο πρωθυπουργός θα είχε πιαστεί με τη γίδα στην πλάτη, θα έμενε στη θέση του. Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι παρακολουθούνταν πολιτικός αρχηγός, παρακολουθούνταν ένας δημοσιογράφος και ένας πρώην υπουργός (Σπίρτζης). Μετά απ’ όλα αυτά, δεν είναι δυνατόν να δίνει την ευθύνη στον ανιψιό του. Πρόκειται για πολιτική δειλία. Δεν είναι δυνατόν η Κ.Ο. της ΝΔ να δέχεται τη συνευθύνη για τη δημοκρατική εκτροπή. Γίνεται από σκάνδαλο Μητσοτάκη, σκάνδαλο ΝΔ. Αλλού θα είχε παραιτηθεί και θα τον αντικαθιστούσε η κυβερνητική πλειοψηφία. Εμένα δεν με συμφέρει, ενώ θέλω να πάω σε εκλογές με αντίπαλο τον Μητσοτάκη. Εγώ δεν έχω να θέσω κανένα θέμα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα θέτει η ζωή. Να ζητήσω από την ΠτΔ να παραιτήσει τον πρωθυπουργό; Δεν είναι στις αρμοδιότητές της. Περιμένω όμως μια καθαρή δημόσια τοποθέτηση, ειδικά για το θέμα του απορρήτου».

«Δεν έδωσα εντολή παρακολούθησης του Πιτσιόρλα»

Για την παρακολούθηση Πιτσιόρλα από την ΕΥΠ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: «Εγώ ως πρωθυπουργός είχα απόλυτα θεσμική σχέση. Δεν ήταν υπό την πολιτική ευθύνη του υπουργού αλλά ο διοικητής για κρίσιμα θέματα, με ενημέρωνε. Η ΕΥΠ, λοιπόν, αποφάσισε για λόγους που αφορούν οικονομικό έγκλημα αποφάσισε να διευρύνει την έρευνα. Δεν έδωσα καμία εντολή παρακολούθησης του κ. Πιτσιόρλα. Ενημερώθηκα αφού είχε δοθεί η εντολή και έπραξα, πιστεύω, όπως θα έπρεπε να πράξει κάθε πρωθυπουργός που σέβεται τον όρκο στο Σύνταγμα και τους νόμους. Ζήτησα από τον διοικητή της ΕΥΠ αν υπάρξει επιβαρυντικό στοιχείο να με ενημερώσει. Είχαμε την “κακιά συνήθεια” επί των ημερών μας να μην καταστρέφουμε φακέλους».

Για τις εξηγήσεις που ζήτησε ο Στέργιος Πιτσιόρλας: «Δεν έχω να δώσω εξηγήσεις σε κανέναν. Δεν παρακολουθούσα κανέναν, δεν έδωσα εντολή για κανέναν. Η ΕΥΠ έκρινε ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην έρευνα στελέχη που τότε ήταν στην επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα λέγατε σήμερα αν τότε είχα παρέμβει για να αποκλειστούν μέλη που είναι φίλοι μου. Ο κ. Πιτσιόρλας έχει κάθε λόγο να αναζητήσει τις αιτίες, για τον καθένα μας όμως υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερο τεκμήριο ότι έξι χρόνια μετά η υπόθεση έχει προχωρήσει και έξι πρόσωπα κατηγορούνται. Δεν είναι ένας αόριστος εθνικός λόγος. Όσο ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, κ. Ρουμπάτης, όσο και ο προκάτοχός του, ο κ. Δραβίλας, κατέθεσαν το σκεπτικό τους και διαφώτισαν την επιτροπή. Ο κ. Δεμίρης και ο κ. Κοντολέων γιατί έχουν το στόμα τους κλειστό. Εμείς τις δίνουμε όλες τις απαντήσεις. Ήταν απόλυτα θεσμική η συμπεριφορά μας. Δεν φοβόμαστε την αλήθεια. Αυτή η προσπάθεια του φθηνού συμψηφισμού… Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να πείσει ότι όλοι το ίδιο είμαστε. Δεν είμαστε. Είναι κατάντια αυτό οι “άριστοι” να είναι το ίδιο με τους “κατσαπλιάδες”, είναι το πάρθιο βέλος του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου».

Η μεσαία τάξη

Σε ερώτηση για τη μεσαία τάξη, ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αδίκησε τη μεσαία τάξη. «Η μεσαία τάξη ήταν ο εύκολος στόχος όλη την περίοδο των μνημονίων. Είχε τεράστιες απώλειες, ειδικά από το 2010 ως το 2015. Στη δική μας περίοδο, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είχε μία αύξηση εισοδήματος, όμως είχε επιβάρυνση. Εγώ το έχω πει πρώτος: Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη. Ξεχνάτε, όμως, τι περάσαμε για να κρατήσουμε τη χώρα όρθια; Δεν ήμασταν σε μνημόνια εκείνη την περίοδο; Δεν ήμασταν αυτοί που έπρεπε να ολοκληρώσουμε αυτό που δεν κατάφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη, αλλά όχι από συνειδητή επιλογή. Έπρεπε να φέρουμε τη χώρα στο τέλος των μνημονίων. Έχουμε, λοιπόν, σήμερα ηθική υποχρέωση απέναντι στη μεσαία τάξη να αποκαταστήσουμε τις όποιες αδικίες υπήρξαν στο πλαίσιο του εθνικού στόχου».

Καμία ενημέρωση από τον Κοντολέοντα

Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε αν είχε ενημέρωση από τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ. «Με τον κ. Κοντολέοντα είχα μονάχα μία εθιμοτυπική επίσκεψη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και μετά την επισήμανσή μου ότι είναι λάθος και δείχνει απολυταρχική αντίληψη να περνά η ευθύνη της ΕΥΠ στον πρωθυπουργό. Είχα (συνάντηση) στο γραφείο μου για μισή ώρα κι έκτοτε δεν είχα καμία ενημέρωση. Όσο για τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να απαξιώσει την κοινοβουλευτική διαδικασία. Η Εξεταστική Επιτροπή είναι μία παρωδία. Υπάρχει πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ με αποτέλεσμα να παίρνουν εντολή, να μην καλούν μάρτυρες, να μην αφήνουν να γίνονται ερωτήσεις».

Ποινικές ευθύνες σε όσους δεν πουν την αλήθεια

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε επίσης ότι όσοι επιμένουν στο απόρρητο για το θέμα των παρακολουθήσεων, θα αντιμετωπίσουν ποινικές ευθύνες.

Αναφερόμενος δε για την έκταση που έχει πάρει το θέμα των παρακολουθήσεων αλλά και για την καταγγελία του Χρήστου Σπίρτζη, είπε: «Είχαν τη δυνατότητα να ακούνε το κινητό του όταν βρισκόταν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με εμένα, σε συνεδριάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν τη δυνατότητα να ανοίγουν κάμερα και να παρακολουθούν και κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό. Εδώ είμαστε υπεύθυνοι όλοι. Πολιτικές δυνάμεις, βουλευτές, δημοσιογράφοι, πολίτες. Όλα τα διεθνή Μέσα έχουν καταδείξει ως κύριο ζήτημα την κατάλυση της δημοκρατίας στη χώρα. Όλα. Κι εδώ λειτουργούμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Τελικός κριτής όλων μας είναι ο ελληνικός λαός. Εμείς δεν θα την αφήσουμε έτσι την υπόθεση. Όπου μπορούμε, θα παλέψουμε για να μην μείνει η υπόθεση στο σκοτάδι».

Το πάρτι θα τελειώσει

Αναφερόμενος στην πρότασή του για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα γίνει μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και το πάρτι της αισχροκέρδειας, με πρωταγωνίστρια τη ΔΕΗ, θα τελειώσει. «Ένα χρόνο πριν, από τη ΔΕΘ, κατέθεσα προτάσεις για την ενεργειακή κρίση. Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι θα μειώσει το κόστος των λογαριασμών, αλλά τελικά μείωσε το εισόδημα των πολιτών. Δέκα μέρες μετά, ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ με μία σκανδαλώδη διαδικασία που χρήζει διερεύνησης. Δόθηκε η δυνατότητα σε μία πολιτική που έχει μοναδικό στόχο τη στήριξη των συμφερόντων. Με υπερκέρδη, με τη ΔΕΗ να πρωταγωνιστεί στο ράλι της αισχροκέρδειας και τρομακτική αύξηση στην τιμή της χοντρικής. Από τη ρήτρα αναπροσαρμογής μέχρι τον σημερινό έμμεσο τρόπο. Η ΔΕΗ μετά την ιδιωτικοποίησή της έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο ράλι της αισχροκέρδειας. Το πάρτι θα τελειώσει. Τελεία, παράγραφος».

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες: «Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί τερατογέννεση να μην είναι ο ίδιος στην εξουσία. Οι πολίτες θεωρούν τερατογέννεση να μείνει και να συνεχίσει τις ίδιες πολιτικές. Να πάει (ο Μητσοτάκης) στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής και θα τους πεί, στον κ. Σολτς κι άλλους, ότι είναι προϊόντα τερατογέννεσης. Το να μάθουμε να συνεργαζόμαστε με βάση προγραμματικές συγκλίσεις είναι η νέα μεταπολίτευση. Δεν γίνεται να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά. Δεν γίνεται να κυβερνάται η χώρα με βάση το 1/3, γιατί αυτό είναι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Μπορώ να συνεργαστώ με κόμματα που έχουμε διαφορές. Δεν διεκδικούμε να είμαστε κυβέρνηση των ηττημένων. Για να προχωρήσει αυτή η προοπτική της νέας μεγάλης αλλαγής υπάρχει μόνο μία εκδοχή, να είναι πρώτο σε κόμμα στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν είναι η ΝΔ και ο Μητσοτάκης, αυτός θα πάρει την πρώτη εντολή για να φτιάξει κυβέρνηση, ίσως με τον Βελόπουλο, δεν ξέρω».

Δεν έχω εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις, όπως και η πλειοψηφία των πολιτών, όπως είπε, γιατί «υπάρχει μία διαρκής υποτίμηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, όχι από δόλο. Σας θυμίζω τις εκλογές του 2019. Όλοι θα κριθούμε. Και τα κόμματα και οι μετρήσεις. Σε ορισμένες δημοσκοπήσεις υπάρχει πλαστογραφία της στιγμής. Μόλις πριν μια βδομάδα είδε το φως της δημοσιότητας ότι σε μία από τις -όχι και πιο γνωστές- εταιρείες, ο ιδιοκτήτης της έχει πάρει σχεδόν 2,5 εκ. ευρώ απευθείας αναθέσεις».

Σε ερώτηση για την ακρίβεια και τη στέγαση, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Είναι ένα κρίσιμο θέμα γιατί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των πολιτών βρίσκονται σε στεγαστική κρίση. Η πρόταση που έφερε η κυβέρνηση πολύ όψιμα με χρηματοδότηση τα λεφτά των εργαζομένων. Είναι ένα πολυδάπανο πρόγραμμα, 1,8 δισ. για να καλύψει το πολύ σε 10.000 συμπολίτες μας κάποιες ανάγκες, όταν υπάρχουν πάνω από 4 εκ. συμπολίτες μας που χρήζουν κάλυψης των αναγκών τους. Το πρόγραμμα αυτό έχει ως πυρήνα τα χαμηλότατα δάνεια. Θα ήθελα να επισημάνω ότι μία από τις πρωτοβουλίες του Τζο Μπάιντεν όταν εξελέγη ήταν να διαγράψει τα χρέη των φοιτητών από τα δάνεια. Δεν ξέρω αν το γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης που επισκέπτεται τις ΗΠΑ συχνά. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να μεταφέρει το πρόβλημα στις μικρότερες ηλικίες για να εξυπηρετήσει τις τράπεζες. Δεν είναι λύση αυτό. Επίσης, δεν λέει κουβέντα για τη μάστιγα της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα, τεράστια οικοδομικά τετράγωνα να περνάνε στα χέρια επιχειρήσεων από το εξωτερικό και έχουν εκτοξεύσει την τιμή του ενοικίου στον θεό και δεν υπάρχει στέγη για τον φοιτητή ή για τα νέα ζευγάρια. Στον αντίποδα αυτής της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης, εμείς καταθέτουμε ένα σχέδιο που περιλαμβάνει τους εξής άξονες: Πρώτον, τον διπλασιασμό της επιδότησης ενοικίου και τη διεύρυνση των οικονομικών ορίων που θα αφορά 400.000 πολίτες, ο δεύτερος είναι η παρέμβαση στο airbnb βάζοντας όριο και ο τρίτος σημαντικός άξονας είναι η τράπεζα της στέγης που θέλουμε να δημιουργήσουμε».

Σε ερώτηση αν θα ζητήσει παραίτηση Μητσοτάκη για τις υποκλοπές: «Έχω ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης και την διενέργεια εκλογών γιατί θεωρώ ότι προέχει η μεγάλη εικόνα. Κι αυτό πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό. Από την Εξεταστική Επιτροπή δεν περιμένω απολύτως τίποτα, από το να δω πόσο πιο βαθιά μπορεί να πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πόσο περισσότερο μπορεί να εξευτελίσει την κοινοβουλευτική διαδικασία. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να λάμψει η αλήθεια. Θα κάνουμε πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή μετά τις εκλογές για να διαλευκανθεί ποιοι έχουν οι ευθύνες».

Η ΑΤΑ

«Μίλησα για εφαρμογή ΑΤΑ σε ετήσια βάση. Υπάρχει μία εκτίμηση που λέει ότι η αύξηση των μισθών δημιουργεί πλήγμα στην παραγωγικότητα και υπάρχει και μία άλλη που λέει ότι είναι ο μοχλός ανάπτυξης, αυτό δηλαδή που προτείνουν οι προοδευτικές δυνάμεις. Όταν έχουμε μία πρωτοφανή πληθωριστική κρίση που έχει να κάνει με τη ραγδαία αύξηση των τιμών στην ενέργεια (όπου πρέπει να συνυπολογίσουμε τη σύγκρισή τους με το εισόδημα) θα πρέπει μα έναν μόνιμο μηχανισμό να έχουμε τη δυνατότητα σε ετήσια βάση να καλύπτουμε τις απώλειες των εργαζομένων».

Για τα επεισόδια στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου στο ΑΠΘ και την αστυνομική βία, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Είμαστε απέναντι σε καθεστωτικές πρακτικές. Κι αυτό φαίνεται και από τον τρόπο που διαχειρίζεται τις δημοκρατικές ελευθερίες η κυβέρνηση και πώς ελέγχει την ελευθερία του Τύπου, αλλά και δικαστών. Φαίνεται από τα 7,5 δισ. απευθείας αναθέσεων σε ημετέρους, φαίνεται από τις υποκλοπές. Όταν τα καθεστώτα τρίζουν, καταφεύγουν στη καταστολή. Τους προειδοποιώ να μην επιχειρήσουν στο εξής την κλιμάκωση της έντασης. Είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει να δει η κοινωνία. Είναι επιθέσεις για να αλλάξουν την ατζέντα και να δημιουργήσουν ένταση. Η επόμενη εκλογική μάχη δεν θα είναι πόλεμος, αλλά ειρηνική επανάσταση».

Η κρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας

Ερωτηθείς για τα όσα ανακοίνωσε σχετικά με την κρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Ένας από τους λόγους για τους οποίους ο κ. Μητσοτάκης θέλει να μείνει στην καρέκλα του είναι για να ολοκληρώσει ένα ακόμη μεγάλο deal. Το τέταρτο δικό του deal. Τα χρήματα των Ελλήνων δεν είναι περιουσία προσωπική περιουσία του κ. Μησοτάκη για να σώσουν τις τράπεζες».

Ο εκλογικός νόμος

Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε για την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συμφωνήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου: «Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι “δεν είμαι κωλοτούμπας”. Θέλει να είμαστε μαζί “κωλοτούμπες”. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Θέλει να βρει διέξοδο. Δεν θα του δώσουμε. Την αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν την κάναμε με πολιτική σκοπιμότητα. Είναι πάγια θέση αξιών αυτή».

Σε ερώτηση αν έχει εγκαταλείψει την αυτοδυναμία: «Στο μυαλό μας υπάρχει να κάνουμε πράξη το όραμα για ευρύτερη προοδευτική συνεργασία. Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα ανοίξει το δρόμο στη ΝΔ να σχηματίσει μια κεντροδεξιά κυβέρνηση. Πάμε στην εκλογική μάχη πιστεύοντας ότι η χώρα μπορεί να αποφύγει τις δεύτερες εκλογές. Η μεγάλη αλλαγή είναι η συνεργασία της επόμενης μέρας. Ο καθένας μπορεί να διεκδικεί το μεγαλύτερο ποσοστό. Κανείς δεν ορίζει τις πολιτικές εξελίξεις, κανείς δεν βγάζει πρωθυπουργούς από το παράθυρο ή την πόρτα. Έτσι συμβαίνει σε όλες τις χώρες που έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας, έτσι μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα».

Για το τι θα κάνει μετά τις εκλογές και το ενδεχόμενο τρικομματικής κυβέρνησης: «Επιδιώκουμε να είμαστε το πρώτο κόμμα για να ανοίξει ο δρόμος για μια κυβέρνηση συνεργασίας, προοδευτική. Αυτός είναι ο στόχος μας. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει το δρόμο. Όσο μεγαλύτερη η νίκη, τόσο πιο εφικτός ο στόχος γιατί δεν θα χρειαστεί να πάμε σε κυβέρνηση ανοχής ή μειοψηφίας. Αν δεν το πετύχουμε, ο ελληνικός λαός θα επιλέξει, τα πράγματα είναι γνωστά πως θα εξελιχθούν, θα πάμε σε δεύτερες εκλογές. Ο στόχος μας είναι η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση το βράδυ των πρώτων εκλογών. Και είναι εφικτό αυτό. Οι δημοσκοπήσεις, αν και δεν τις εμπιστεύομαι, δείχνουν ότι υπάρχουν πολίτες που δεν έχουν αποφασίσει. Αν είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κόσμος ξέρει ότι θα κάνει το παν για να σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση πλατιάς νομιμοποίησης για να κάνει αλλαγές, να επαναφέρει τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία». Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ: «Αυτό θα ήταν τερατογένεση. Η σύμπλευση των δυο πόλων του πολιτικού συστήματος θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνο σε έκτακτες καταστάσεις. Δεν μας αφορούν σενάρια συνεργασίας με τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ, δεν μας αφορούν σενάρια πρωθυπουργών που θα έχουν βγει από τον δοκιμαστικό σωλήνα ή από παρακάμερες συμφερόντων».

Για τους μετανάστες στη νησίδα στον Έβρο: «Να ζητήσουμε συγγνώμη γιατί παρεμβήκαμε σε μια ανθρωπιστική τραγωδία και υπερασπιστήκαμε το κύρος της χώρας. Ανεξάρτητα αν η νησίδα ανήκε στη χώρα μας ή στην Τουρκία, εκεί εκτυλίχθηκε μια τραγωδία και ο θάνατος ενός παιδιού; Να ζητήσουμε συγγνώμη γιατί ζητήσαμε από την κυβέρνηση, να είναι σε ελληνικό έδαφος να τους σώσει κι αν είναι σε τουρκικό έδαφος να διεθνοποιήσει το θέμα; Αποτελεί υποχρέωση και δικαίωμα κάθε χώρας να προστατεύει τα σύνορά της. Αλλά να τηρεί και τους στοιχειώδεις ανθρωπιστικούς όρους. Άλλοι πρέπει να δώσουν εξηγήσεις. Εμείς και στο θέμα της νησίδας και το που ανήκει, καταθέσαμε ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό. Εγώ απέφυγα να τοποθετηθώ γιατί ξέρω ότι είναι αδιευκρίνιστο, γιατί με τις αλλαγές στον Έβρο με τη στάθμη των νερών, εμφανίζονται νησίδες. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε τέτοιου είδους ζητήματα».

Για το ποιο θα είναι το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει και τις δεύτερες εκλογές: «Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει και με την ετυμηγορία του θα κρίνει αν θα μπουμε σε περιπέτεια απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων. Το μόνο σίγουρο είναι ο κ. Μητσοτάκης είναι απερχόμενος πρωθυπουργός. Δεν γίνεται να συνεργαστούν ο θύτης με το θύμα. Σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα είναι πρωθυπουργός».

Όλη η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ

Πηγή: newsit.gr

Πέλλα: Παρέσυρε, σκότωσε και εγκατέλειψε πεζή γυναίκα – Στα χέρια της αστυνομίας ο 28χρονος οδηγός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ