Δεν υπάρχει φυγή γιατρών, λέει το Υπ. Υγείας - Θα καλυφθούν οι θέσεις όμως στην Αιτωλοακαρνανία;
Δεν υπάρχει φυγή γιατρών, λέει το Υπουργείο Υγείας. Θα καλυφθούν οι θέσεις όμως στην Αιτωλοακαρνανία; Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου Γιώργος Αγραφιώτης μιλώντας στη "Συνείδηση" τονίζει μεταξύ άλλων: "Έχουν δοθεί περισσότερα κίνητρα, αλλά φαίνεται να μην αρκούν, πρέπει να επιστρέψουν γιατροί που έφυγαν στο εξωτερικό".
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Επιφυλακτικός, αν όχι ανήσυχος, δήλωσε ο κ. Γιώργος Αγραφιώτης πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου, στο ραδιόφωνο του “Δυτικά FM” την Τρίτη 5/11 σχετικά με τις εξελίξεις στην Δημόσια Υγεία της Δυτικής Ελλάδας, ειδικά από την στιγμή που, όπως είπε, «για τις παραιτήσεις των γιατρών στα νοσοκομεία της περιοχής, δεν τίθεται θέμα αφού δεν υπάρχουν κι άλλοι να παραιτηθούν, όσοι ήταν να παραιτηθούν το έχουν ήδη κάνει»!
Αφορμή υπήρξαν τα όσα δήλωσε στην τηλεόραση του «Σκάι» ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, Υφυπουργός Υγείας, σύμφωνα με τον οποίο δεν υπάρχει “burnout”(σ.σ. «κάψιμο» από υπερβολική υπηρεσία) των γιατρών στις δημόσιες δομές Υγείας και δεν παραιτούνται γιατροί, μετά την γραμμική άνοδο που παρατηρήθηκε στην διάρκεια της πανδημίας της Covid-19.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου εξήγησε ότι παραιτήσεις υπήρχαν πάντα και μέσα στην πανδημία παρατηρήθηκε έξαρση, όμως θεωρεί ότι οι ελλείψεις σε νοσοκομεία της περιοχής είναι τεράστιες. «Ήμουν σε σύσκεψη με την 6η ΥΠΕ και τους ιατρικούς συλλόγους της Δυτικής Ελλάδας και μπορώ να πω ότι υπάρχουν νοσοκομεία όπως του Πύργου ή της Κέρκυρας που καταρρέουν, δεν έχουν παθολογική κλινική κι όταν δεν υπάρχει Παθολογική, δεν υπάρχει και νοσοκομείο. Το Αγρίνιο σαφώς και δεν είναι σε τέτοια κατάσταση, έχει όμως τα δικά του πολύ σοβαρά θέματα, όπως και τα κέντρα Υγείας στην Αιτωλοακαρνανία. Το πρόβλημα είναι ότι ο ίδιος ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοινώνει ότι θα πάρει 300 παθολόγους σε όλη την Ελλάδα, εννοώντας ότι θα προκηρύξει τις θέσεις. Πρέπει να δούμε, όμως, τι ενδιαφέρον θα υπάρξει για τις θέσεις αυτές. Δεν αρκεί να τις προκηρύξεις, πρέπει να τους έχεις τους γιατρούς που εξαγγέλλεις», τόνισε ο κ. Αγραφιώτης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ΜΕΘ Αγρινίου: «Είναι αλήθεια ότι προκηρύχθηκαν και οι τρεις θέσεις για την ΜΕΘ Αγρινίου, όμως ας περιμένουμε να δούμε τι ενδιαφέρον θα υπάρξει, πόσοι θα ενδιαφερθούν, διότι οι συνθήκες, οι αμοιβές, όλα είναι δεδομένα, ας περιμένουμε να δούμε», εξήγησε.
«Τα κίνητρα είναι το μείζον κι αυτό το γνωρίζουν όλοι. Ο ίδιος ο κ. υφυπουργός εξήγησε ότι υπάρχουν 10 περιοχές στην χώρα με σοβαρό έλλειμμα παθολόγων και χαρακτήρισε το ενδιαφέρον ως «οκέι», μια έκφραση που από μόνη της κάτι δείχνει. Παράλληλα και ο ίδιος επεσήμανε ότι σε 2-3 μήνες αυτές οι θέσεις μπορούν να καλυφθούν, αν και εφόσον όμως υπάρξει ενδιαφέρον, οπότε εκεί είμαστε, πάλι στο σημείο των κινήτρων που θα προσελκύσουν έναν γιατρό να έρθει π.χ. στην ΜΕΘ Αγρινίου. Δεν λέω ότι δεν έχουν δοθεί περισσότερα κίνητρα από ότι στο παρελθόν, είναι αλήθεια αυτό, αλλά φαίνεται να μην αρκούν, ίσως πρέπει να γίνει προσπάθεια να επιστρέψουν γιατροί που έφυγαν στο εξωτερικό, όσοι είναι εδώ δεν νομίζω ότι αρκούν», τόνισε ο κ. Αγραφιώτης.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα και με όσα επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ι.Σ. Αγρινίου, μέσα στον Νοέμβριο υπάρχει η φήμη ότι θα βγουν αρκετές θέσεις ειδικά παθολόγων. Θεωρεί, λοιπόν, ότι οι διαδικασίες πρέπει να επιταχυνθούν και να καλυφθούν οι θέσεις.
«Επαναλαμβάνω ότι δεν ακουγόμαστε εμείς εδώ στο Αγρίνιο γιατί έχουμε Παθολογική, στο παρελθόν είχαμε ακουστεί και μάλιστα πολύ. Δεν μιλάμε για το μακρινό παρελθόν, μέχρι το καλοκαίρι είχαμε πρόβλημα κι εμείς. Τώρα το Μεσολόγγι έχει ανάλογα προβλήματα στην Παθολογική του αλλά και στην Καρδιολογική του, που ίσως χρειαστεί να καλυφθεί με μετακινήσεις από το Αγρίνιο κι εκεί που πάει να στρώσει το πράγμα εδώ να το χαλάσουμε πάλι. Έτσι δεν λύνονται τα προβλήματα και πρέπει να τονίσω ότι αναφορικά με το Αγρίνιο τα πράγματα καλυτέρεψαν μόνο ως προς την Παθολογική που είναι η πρώτη ειδικότητα υποδοχής και κάπως κάνει την εικόνα καλύτερη. Η ΜΕΘ λειτουργεί με μετακινήσεις από τα Γιάννενα εδώ και πολλούς μήνες, στους Αναισθησιολόγους υπάρχει πρόβλημα, δεν βγαίνουν οι εφημερίες. Αναρωτιέται κανείς τι σημαίνει ένας αναισθησιολόγος να εφημερεύει 10 μέρες τον μήνα;», κατέληξε ο κ. Αγραφιώτης, δηλώνοντας πάντως ότι επιθυμεί να είναι αισιόδοξος τουλάχιστον μέχρι «να δούμε πως θα πάνε οι νέες προκηρύξεις».
Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση"