ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτικα Νεα«Δεν θέλουμε μόνο δυνατό Αγρίνιο αλλά και δυνατό Αγρινιώτη»

«Δεν θέλουμε μόνο δυνατό Αγρίνιο αλλά και δυνατό Αγρινιώτη»

Συνέντευξη υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου Γιάννη Σελιμά με το Συνδυασμό «Σύγχρονη Πόλη – Κοινωνική συμμαχία» στον «Δυτικά FM 96.1»

Έμφαση στη νέα γενιά, το περιβάλλον και την ανάπτυξη της Τριχωνίδας

Ο Γιάννης Σελιμάς, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Παύλου Μοσχολιού, «Σύγχρονη Πόλη – Κοινωνική Συμμαχία», ήταν καλεσμένος χθες του ραδιοφωνικού σταθμού «Δυτικά FM 96.1» και παραχώρησε συνέντευξη στους δημοσιογράφους Πάνο Τσακανίκα και Κώστα Καρακώστα.

Ο περιβαλλοντολόγος στο επάγγελμα υποψήφιος, μίλησε για μια γενιά που μαστίζεται από την ανεργία και επιθυμεί να βγει στο προσκήνιο, πολιτικό και κοινωνικό, ενώ παρουσίασε τις απόψεις του για μια «πράσινη ανάπτυξη» που μπορεί να έρθει από την
Ξεκινώντας τη συνέντευξη, ο κ. Σελιμάς εξέφρασε την καταδίκη του για την εμπρηστική επίθεση που δέχθηκε προ ολίγων ημερών στο αυτοκίνητό του ο δημοσιογράφος Πάνος Τσακανίκας, λέγοντας ότι «Το Αγρίνιο είναι μια πόλη των αγώνων και της δημοκρατίας και δεν ανέχεται βίαιες συμπεριφορές». Ο κ. Σελιμάς, παρουσίασε σύντομα το βιογραφικό του, λέγοντας ότι ξεκίνησε την ενασχόληση με το μαθητικό και το φοιτητικό κίνημα από μικρή ηλικία, ενώ άνηκε σε αυτούς που διοργάνωσαν το μαθητικό φεστιβάλ τη δεκαετία του ’90. Σπούδασε Περιβαλλοντικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, έκανε μεταπτυχιακό στην Οικονομική και Περιφερειακή Ανάπτυξη, εργάστηκε αρχικά στην Αθήνα ενώ τα τελευταία χρόνια κατοικεί στο Αγρίνιο και εργάζεται στο Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου.
Ερωτώμενος για το πώς εξελίσσεται η προεκλογική διαδικασία με τα υψηλά ποσοστά αναποφάσιστων που καταδεικνύουν διάφορες δημοσκοπήσεις, ο κ. Σελιμάς είπε ότι όντων παρατηρεί ένα «βουβό κλίμα» εκ μέρους των υποψηφίων, αλλά πιστεύει ότι όταν έρθει η ώρα της κάλπης οι πολίτες «θα έχουν μαζέψει όλες τις απόψεις και θα εκτιμήσουν τα δεδομένα και θα αποφασίσουν με βάση την ανανέωση με ευθύνη και την ασφάλεια για την πόλη και την δημιουργία για το μέλλον που η εγγυάται ομάδα του Παύλου Μοσχολιού».
Το γεγονός ότι η γενιά του, «η γενιά των 35άρηδων είναι εκτός πολιτικής», κατέδειξε ως το γεγονός το οποίο τον οδήγησε στο να εμπλακεί με την πολιτική, αφού η γενιά αυτή «βρίσκεται σε ένα οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο και στη σκιά της γενιάς του Πολυτεχνείου αλλά μπορεί να έχει πολιτικό λόγο». Όπως είπε στη συνέχεια, «με μια νέα εντιμότητα και αντίληψη μπορεί να εκφράσει ένα νέο πλαίσιο και για τον τόπο και για τη χώρα». Προκειμένου να συμβεί αυτό όμως, «χρειάζεται οι πολίτες να υπερβούν την λογική της κληρονομικής ψήφου».
Μια από τις «φιλοδοξίες του» είναι, όπως είπε, η Λίμνη Τριχωνίδα να χαρακτηριστεί Εθνικό Πάρκο και να αναπτυχθούν δράσεις τόσο οικοτουριστικές όσο και πράσινης ανάπτυξης και να δημιουργηθούν σχέσεις απασχόλησης, ειδικά για τους νέους ανθρώπους «που έχουν πολλά προσόντα αλλά λίγες ευκαιρίες για να εργαστούν». Τόνισε ότι η ανεργία των νέων είναι ένα από τα βασικά προβλήματα της πόλης και είπε ότι στη νέα προγραμματική περίοδο και με το σύμφωνο εταιρικής σχέσης, ο δήμος Αγρινίου πρέπει να δώσει μεγάλη βάση στο θέμα της απασχόλησης των νέων ανθρώπων «γιατί είναι μια κοινωνική βόμβα». Για το λόγο αυτό, κατέληξε, θα πρέπει να δοθεί μεγάλη σημασία στο θέμα της αγροτικής ανάπτυξης «γιατί αν δεν παραχθεί εισόδημα στην ύπαιθρο και η υπόλοιπη αγορά δεν θα μπορέσει να επιβιώσει».
Αναφερόμενος στο Περιβάλλον, είπε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά έργα περιβάλλοντος τα οποία «εγγυώνται την ευαισθησία του Παύλου Μοσχολιού στα θέματα περιβάλλοντος και έτσι δημιουργούνται υποδομές ώστε στην επόμενη προγραμματική περίοδο να ολοκληρωθούν και να πάμε από τα έργα στους ανθρώπους». Κατ’ αυτόν τον τρόπο και μέσα από πολιτικές θεσμικές και συμμετοχικής διακυβέρνησης, ο κ. Σελιμάς είπε ότι θα μεταβούμε στη λογική του ότι «δεν θέλουμε μόνο δυνατό Αγρίνιο αλλά και δυνατό Αγρινιώτη».
Στη συνέχεια, ο κ. Σελιμάς ανέπτυξε τις προτάσεις του για την λίμνη Τριχωνίδα, η οποία όπως είπε θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως Εθνικό Πάρκο «έτσι ώστε να εισρεύσουν χρήματα μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, να διατηρηθεί η βιοποικιλότητα και μετά από μια διαβούλευση με τους συλλόγους της κοινωνίας των πολιτών, τον κυνηγετικό σύλλογο, τις οικολογικές οργανώσεις και σε συνεργασία με το δήμο Αγρινίου να καταλήξουμε σε ένα χωροταξικό και πολεοδομικό πλαίσιο για τη λίμνη που να προστατεύει τους φυσικούς πόρους και να εγγυάται μια ανάπτυξη που να συμβαδίζει με τη διατήρηση της βιοπικιλότητας και τη διατήρηση της ζωής στη λίμνη».
Πέρα όμως από το φυσικό περιβάλλον, η περιοχή της λίμνης έχει και άλλα πλεονεκτήματα, είπε ο κ. Σελιμάς, όπως είναι τα διάφορα διάσπαρτα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μοναστήρια και οι αρχαιολογικοί χώροι. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου, αυτά είναι ικανά να αναδείξουν την Τριχωνίδα σε έναν πόλο έλξης. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η λειτουργία υδατοδρομίου μετά το ενδιαφέρον που έδειξαν κάποιες εταιρείες «οι οποίες μπορούν να έλξουν τουριστικές ροές ικανές να αυξήσουν τα εισοδήματα και να δημιουργήσουν καινούριες θέσεις απασχόλησης», κατέληξε ο ίδιος στη συνέχεια. Απαραίτητο για να γίνουν όλα αυτά, πέρα από την ανακήρυξη της λίμνης ως Εθνικό Πάρκο, είναι η δημιουργία φορέα διαχείρισης, συμπλήρωσε ο ίδιος.
Πέρα όμως από την λίμνη, ο κ. Σελιμάς κατέδειξε και τον καπνό ως χαρακτηριστικό προϊόν της πόλης, που θα  μπορούσε να συμβάλει στην δημιουργία της «ταυτότητας πόλης» που αποτελεί μια από τις προτάσεις του κ. Μοσχολιού, παραδείγματος χάριν με την δημιουργία ενός φεστιβάλ κατά το οποίο παράλληλα θα λάμβαναν χώρα και διάφορες εμπορικε΄ς συμφωνίες που έχουν να κάνουν με τον καπνό.
Ως περιβαλλοντολόγος, ο κ. Σελιμάς αναφέρθηκε και στο θέμα της ανάπλασης του Πάρκου που έχει σταματήσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αναγνώρισε ότι ίσως να μην υπήρχε αρκετή διαβούλευση, είπε όμως ότι η ανάπλαση επιβάλλεται να γίνει προκειμένου το πάρκο να καταστεί περισσότερο προσβάσιμο για όλο. Εξέφρασε όμως την άποψη ότι το θέμα έλαβε μεγάλες διαστάσεις «προκειμένου να εξυπηρετηθούν μικροπολιτικά συμφέροντα και προεκλογικές σκοπιμότητες και λιγότερο την ουσία της πόλης».
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του, ο Γιάννης Σελιμάς κατέξηξε ως εξής: «Η κοινωνία άλλαξε, μια η πολιτική έμεινε πίσω. Πολιτική όμως είναι κυρίως οι πολίτες και αυτή είναι η ώρα των πολιτών να μιλήσουν ξεκάθαρα, να ζητήσουν την εμπιστοσύνη από ανθρώπους που συμμετέχουν στις εκλογές για να πάμε την πόλη μπροστά, να δώσουμε μια ευκαιρία σε όλους εμάς τους νέους ανθρώπους να ξεκινήσουμε και να δημιουργήσουμε το Αγρίνιο του μέλλοντός μας».

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr