ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταΔεν μας «πάνε» ούτε οι έρευνες στην Αιτωλοακαρνανία

Δεν μας «πάνε» ούτε οι έρευνες στην Αιτωλοακαρνανία

Δεν μας «πάνε» ούτε οι έρευνες στην Αιτωλοακαρνανία

Δεν μας «πάνε» ούτε οι έρευνες στην Αιτωλοακαρνανία

Όχι δεν υπάρχει η τόσο μεγάλη προσδοκία να γίνουμε σαν τους «μαντηλάδες» της Σαουδικής Αραβίας από την εύρεση πετρελαίου, αλλά μόνο και μόνο οι έρευνες για πετρέλαια σε πρώτη φάση έχουν κάποια μικρά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

Η Energean για παράδειγμα, που ξεκινά ερευνητική γεώτρηση στη Ζίτσα του νομού Ιωαννίνων προβλέπεται να δαπανήσει για το σκοπό αυτό περί τα 35 εκατ. ευρώ. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και της εκτέλεσης της ερευνητικής γεώτρησης θα απασχοληθούν περίπου 150 εργαζόμενοι μιας σειράς ειδικοτήτων, όπως μηχανικοί, γεωλόγοι – γεωφυσικοί, τοπογράφοι, μελετητές, χειριστές μηχανημάτων, τεχνικοί, οδηγοί, μεταφορείς υλικών, προσωπικό φύλαξης, εργάτες κ.ά., οι οποίοι, πέραν του απολύτως εξειδικευμένου προσωπικού, θα αναζητηθούν στο ντόπιο εργατικό δυναμικό. Επιπλέον, η αγορά της περιοχής θα ωφεληθεί σημαντικά από τις αγορές δομικών και κατασκευαστικών υλικών, καθώς και από την προμήθεια αγαθών (λ.χ. διατροφή, καύσιμα, ατομικός εξοπλισμός κ.λπ.) και την παροχή υπηρεσιών (διαμόρφωση χωροταξίου, εκσκαφές, ενοικιάσεις για στέγαση, συντηρήσεις, επιδιορθώσεις κ.ά.).

Η Repsol στην Αιτωλοακαρνανία αντιθέτως ήλθον και… απήλθον, όπως μας αποκάλυψε το έγγραφο της ΕΔΕΥΕΠ, που διαβιβάστηκε στη βουλή στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού οι έρευνες που έγιναν περιορίστηκαν στην επανεπεξεργασία των δεδομένων από παλαιότερες έρευνες και απλώς συντάχθηκαν τεχνικές μελέτες για έρευνες που τελικά δεν έγιναν, ενώ στη Ζίτσα θα γίνει γεώτρηση σε βάθος περίπου 3,5 χλμ. γι’ αυτό και πρόκειται για μια επένδυση που θα κοστίσει τόσα εκατομμύρια.

Αν αναλογιστούν ότι το επόμενο μήνα δημοπρατείται και ο δρόμος Γιάννενα – Κακαβιά, τότε είναι πολλά πράγματα που δεν μας «πάνε» στην Αιτωλοακαρνανία… Όχι μόνοι οι έρευνες για τα πετρέλαια.

Εφημερίδα Συνείδηση

Ιερό Μνημόσυνο Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεοκλήτου

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ