«Δεν είμαστε Μονακό»

Γιώργος Παπαναστασίου, Δήμαρχος Αγρινίου

«Δεν είμαστε Μονακό»

Αμφισβητούνται από πλειοψηφία και ελάσσονα αντιπολίτευση τα οικονομικά του δήμου

 

«Καυτή» αναμένεται να είναι και η σημερινή Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, όπου και θα συζητηθεί εκ νέου ο Οικονομικός Απολογισμός του έτους 2013. Μπορεί η συζήτηση για το ίδιο θέμα να τράβηξε εις μάκρος την περασμένη Δευτέρα, ωστόσο το θέμα δεν έκλεισε και το «μέτωπο» ανάμεσα στη νέα και την παλιά δημοτική αρχή παραμένει ανοικτό. Όμως και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έχουν ανεβάσει το θερμόμετρο, αφού επί της ουσίας διαφωνούν με τον απολογισμό και θα τον καταψηφίσουν, για τους δικούς της λόγους η κάθε μία.

Ήδη από την προηγούμενη συνεδρίαση φάνηκε ότι ο οικονομικός απολογισμός του περασμένου έτους αμφισβητείται έντονα από την πλειοψηφούσα παράταξη του Δημάρχου Αγρινίου, Γιώργου Παπαναστασίου αλλά και τις τρεις παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Πέρα από ορισμένες παρατηρήσεις τις οποίες έθεσε ο ορκωτός λογιστής κ. Στραβοδήμος, το κύριο σημείο τριβής είναι οι δικαστικές εκκρεμότητες έναντι τρίτων του δήμου Αγρινίου.

Πρώτος έθιξε το θέμα ο κ. Παπαναστασίου, ο οποίος έθεσε το ερώτημα γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία από τη νομική υπηρεσία του δήμου προς τους ορκωτούς λογιστές τόσο για τα στοιχεία του 2013 όσο και του 2012 για τις εκκρεμείς αγωγές του δήμου Αγρινίου. Εκτιμά ό ίδιος ότι η διαδικασία που ξεκίνησε στην προηγούμενη συνεδρίαση είναι μια καλή ευκαιρία για να αποτυπωθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα οικονομικά δεδομένα του δήμου, ενώ διαπιστώνει ότι σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί αρκετός χρόνος ώστε να φανεί πλήρως η οικονομική κατάσταση. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είμαστε Μονακό», λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος, μια φράση η οποία ακούστηκε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο και από τον αντιδήμαρχο οικονομικών, Χρήστο Γκούντα. Ο ίδιος μάλιστα φαίνεται αποφασισμένος να μην σωπάσει σχετικά με ό,τι έρθει στο φως από τον έλεγχο των ορκωτών λογιστών, λέγοντας «θα μιλήσουμε και θα πούμε τα πράγματα με το όνομά τους».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανατροπή Τώρα», Δημήτρης Τραπεζιώτης, θεωρεί ότι επί της ουσίας ο απολογισμός είναι ελλειμματικός βάσει των παρατηρήσεων των ορκωτών λογιστών, εστιάζοντας στο ποσό των 4.7 εκατομμυρίων ευρώ των δικαστικών εκκρεμοτήτων. Ο ίδιος εκτιμά ότι αν αυτό το ποσό απεικονιστεί στον απολογισμό, τότε θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα και από πλεονασματικός θα μετατραπεί αυτόματα σε ελλειμματικό. Όσον αφορά στα ερωτήματα τα οποία έθεσε στην περασμένη συνεδρίαση, εκτιμά ότι δεν έλαβε σαφείς απαντήσεις. Σε κάθε περίπτωση, δηλώνει ότι η παράταξή του δεν πρόκειται να τον ψηφίσει.

Ίδια στάση όμως αναμένεται να τηρήσουν και η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του «Ανυπότακτου Αγρινίου». Ο Τίμος Παπανικολάου, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μιλώντας στην εφημερίδα «Σ» επανέλαβε το σκεπτικό το οποίο εξέθεσε την περασμένη Δευτέρα, κάνοντας λόγο για «Καλλικράτη εκφραστή της κυβερνητικής πολιτικής», για τον οποίο πρόσθεσε ότι επιφέρει μικρότερες πιστώσεις στους δήμους και άρα μεγαλύτερα τέλη για τους δημότες. Στην πολιτική του κατά βάση τοποθέτηση, ο κ. Παπανικολάου ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την μείωση κατά 900.000 ευρώ του μισθοδοτικού κόστους στον δήμο ανάμεσα στα έτη 2012 και 2013. «Ο Καλλικράτης οδηγεί σε ιδιωτικοποιήσεις και σε όλο λιγότερες δημόσιες υπηρεσίες για τους δημότες», κατέληξε ο ίδιος.

Η παράταξη του «Ανυπότακτου Αγρινίου», με επικεφαλή τον Στέλιο Μερμίγκη, επίσης εξέθεσε τις αμφιβολίες της για τον οικονομικό απολογισμό, αν και ο κ. Μερμίγκης εκτιμά ότι η κίνηση αναβολής της συζήτησης δεν είναι ουσιαστική αλλά πραγματοποιήθηκε μόνο και μόνο για λόγους πολιτικού εντυπωσιασμού. «Δημιουργείται μια πολιτική εντύπωση για το τι αφήνουν οι απερχόμενοι», συνέχισε ο ίδιος, καταλήγοντας ότι μπορεί να μην υπάρχουν θέματα νομιμότητας αλλά εκτιμά ότι «δεν είναι ρόδινα τα πράγματα».

Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ επικοινωνήσαμε με τον πρώην δήμαρχο, Παύλο Μοσχολιό, εναντίον της διοίκησης του οποίου στρέφονται ουσιαστικά οι αιτιάσεις του κ. Παπαναστασίου, ο οποίος έκανε λόγο για «μαγική εικόνα των οικονομικών» και των υπολοίπων επικεφαλών των παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο. Ο κ. Μοσχολιός όμως δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση για το θέμα αυτό και αναμένεται με ενδιαφέρον η αποψινή του τοποθέτηση στο δημοτικό συμβούλιο.

Αξίζει να σημειώσομε πάντως ότι σε περίπτωση που ανατραπεί η εικόνα του ισολογισμού του δήμου, ελλοχεύει ο κίνδυνος ο δήμος να τεθεί υπό οικονομική επιτροπεία, περιορίζοντας τη νέα δημαρχιακή αρχή στην άσκηση της πολιτικής της, αφού θα μπουν «φραγμοί» στην οικονομική διαχείριση που θα μπορεί να κάνει. Από την άλλη, κανείς δεν μπορεί να απαιτήσει από τον νέο δήμαρχο της πόλης να αναλάβει τα καθήκοντά του χωρίς να έχει σαφή εικόνα για τα οικονομικά που παραλαμβάνει. Η αποψινή συνεδρίαση και οι απαντήσεις που θα δοθούν από τους ορκωτούς λογιστές, θα κρίνουν εν πολλοίς τη στάση που θα τηρήσει η πλειοψηφία. Ας ελπίσουμε μόνο κάτι που ξεκίνησε ως μια τυπική διαδικασία να μην αποτελέσει αφορμή για να ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου.

 

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr