ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΟικονομιαΔΕΗ: Πριν από τον μετασχηματισμό της εταιρείας η υπόθεση ανταγωνισμού που ερευνά η ΕΕ

ΔΕΗ: Πριν από τον μετασχηματισμό της εταιρείας η υπόθεση ανταγωνισμού που ερευνά η ΕΕ

ΔΕΗ: Πριν από τον μετασχηματισμό της εταιρείας η υπόθεση ανταγωνισμού που ερευνά η ΕΕ

Ως εκκρεμότητα του παρελθόντος που πρέπει να διευθετηθεί και για το λόγο αυτό βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με τα ευρωπαϊκά όργανα αντιμετωπίζει η διοίκηση της ΔΕΗ την υπόθεση της έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού περί κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας κάτω του κόστους.

Η υπόθεση αφορά την περίοδο από το 20213 έως το 2019 και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού η ΔΕΗ έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που κατείχε στο διασυνδεδεμένο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και πωλούσε ηλεκτρισμό από τις θερμικές μονάδες της (λιγνίτη και φυσικού αερίου) σε τιμές μικρότερες από το μεταβλητό τους κόστος αποκλείοντας έτσι τους κύριους ανταγωνιστές της.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι εάν επιβεβαιωθεί η προκαταρκτική άποψη της Επιτροπής, θα κριθεί πως η ΔΕΗ παραβίασε το άρθρο 102 της Συνθήκης της ΕΕ το οποίο απαγορεύει την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Τονίζεται πάντως ότι «η αποστολή κοινοποίησης αιτιάσεων δεν προδικάζει το αποτέλεσμα μιας έρευνας».

Από την πλευρά της η διοίκηση της ΔΕΗ με ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών σημειώνει ότι η έρευνα της Κομισιόν αφορά παρελθοντική περίοδο, καθώς και ότι από το διάστημα που ελέγχει η Κομισιόν μέχρι σήμερα, έχει αλλάξει πλέον δραστικά το «τοπίο» της εγχώριας χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η εν λόγω έρευνα αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΕΗ, αποτελεί μία ακόμη εκκρεμότητα του παρελθόντος που χρειάζεται να διευθετήσει η επιχείρηση, όπως συνέβη και με την Απόφαση της Ευρωπαϊκής

Επιτροπής του 2008, για τη μονοπωλιακή πρόσβαση στον λιγνίτη. Η ΔΕΗ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Επιτροπή και να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα προκειμένου να προασπίσει τα δικαιώματά της» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ