ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιο“Debate” για το θερινό πενθήμερο των καταστημάτων – Ανοικτά ή κλειστά;

“Debate” για το θερινό πενθήμερο των καταστημάτων – Ανοικτά ή κλειστά;

“Debate” για το θερινό πενθήμερο των καταστημάτων – Ανοικτά ή κλειστά;
  • Κλείσιμο για μόνο τρία Σάββατα προτείνει το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου
  • Επικρατεί το σκεπτικό να καλυφθούν έστω μερικώς οι απώλειες του παρατεταμένου lockdown

Το θερινό πενθήμερο για τον εμπορικό κόσμο του Αγρινίου ανέκαθεν ήταν πεδίο συζητήσεων και ενίοτε αντιπαραθέσεων, ιδίως τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας και των επιπτώσεών της.

Φέτος το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου αποφάσισε (κατά πλειοψηφία) να προτείνει στα μέλη του το κλείσιμο των καταστημάτων κατά το τελευταίο Σάββατο του Ιουλίου και τα δύο πρώτα Σάββατα του Αυγούστου.

Το σκεπτικό, που φαίνεται να επικρατεί, είναι πως το παρατεταμένο lockdown επιβάλλει, με σκοπό να καλυφθούν οι απώλειες του προηγούμενου διαστήματος από τη στιγμή μάλιστα που επίκειται περαιτέρω άνοιγμα κοινωνικών δραστηριοτήτων, να μην υπάρξει γενικευμένο κλείσιμο των καταστημάτων τα Σάββατα του καλοκαιριού, όπως συνέβαινε στην προ πανδημίας εποχή.

Η στάση αρκετών εμπόρων ήδη από πέρυσι άλλαξε, λόγω του κορονοϊού δημιουργώντας μια σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με το παρελθόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρσι, το Σάββατο 1 Αυγούστου και παρά το γεγονός ότι στο Αγρίνιο επικρατούσαν συνθήκες καύσωνα ένα σημαντικό ποσοστό των τοπικών καταστημάτων στους εμπορικότερους δρόμους του Αγρινίου, όπως η Παπαστράτου, η Ι.Σταΐκου και η Μπαϊμπά, παρέμειναν ανοιχτά.

Από τη μια η οικονομική πίεση, που έχουν δεχθεί τα καταστήματα του λιανεμπορίου από τις επιπτώσεις της πανδημίας και των lockdown, αλλά και από την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου και από την άλλη η έντονη παρουσία στο κέντρο του Αγρινίου υποκαταστημάτων μεγάλων αλυσίδων ή και πολυεθνικών, ανάγκασε αρκετούς εμπόρους της πόλης (πέρσι) να δουν με διαφορετικό μάτι τα πράγματα!

Ωστόσο υπάρχουν αρκετοί έμποροι που πιστεύουν ότι το… ιδανικό θα ήταν μια «ενδιάμεση» λύση, περίπου όπως αυτή που προτείνεται από το ΔΣ του Συλλόγου, αλλά υπάρχουν και άνθρωποι του λιανεμπορίου που πιστεύουν ότι και λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών στο Αγρίνιο το καλοκαίρι το Σάββατο δεν «αποδίδει»…

Το θέμα του θερινού πενθημέρου και λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, είχε αποτελέσει σημείο τριβής στις τάξεις του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου, όπου φαίνεται ότι έχουν σχηματοποιηθεί δύο απόψεις, αυτή που προκρίνει την προσαρμογή στα δεδομένα της πανδημίας εκτιμώντας ότι τα ανοικτά καταστήματα είναι η «απάντηση» στο δυσμενές οικονομικό κλίμα που προκάλεσε το lockdown και γενικότερα οι επιπτώσεις της πανδημίας και αυτή, που υπό ένα διαφορετικό πρίσμα ρεαλισμού, εκτιμά ότι οι συνθήκες οι τοπικές και οι γενικότερες δεν είναι τέτοιες, που το άνοιγμα των καταστημάτων τα Σάββατα θα επιφέρει κέρδη, αντιθέτως θα μειώσει τον ελεύθερο χρόνο των ανθρώπων του κλάδου.

Η Ελένη Κατσαρού

Η Ελένη Κατσαρού ανέφερε: «η άποψή μου συμβαδίζει πάντα με την πλειοψηφία των συναδέλφων εμπόρων. Ξέρω πως φέτος είναι πάρα πολύ δύσκολη χρονιά, είμαι υπέρ να κλείσουμε το Σάββατο, αλλά τα πράγματα επειδή είναι δύσκολα να βρούμε μια καλή τομή ώστε να κλείσουμε τουλάχιστον ένα μήνα, από 15 Ιουλίου έως 15 Αυγούστου έτσι για μην χάσουμε τα 35 τουλάχιστον τελευταία χρόνια. Αν δεν ήταν έτσι τα πράγματα δεν θα το συζητούσα θα ήθελα να κλείνουμε κάθε Σάββατο του Ιουλίου και του Αυγούστου όπως δηλαδή κάναμε τόσα χρόνια, αλλά λόγω της κατάστασης συμμερίζομαι συναδέλφους με άλλα είδη που πέρασαν πολύ δυσκολότερα και θα ήθελα να συμμετέχω στην απόφαση που θα πάρουν».

Ο Γιώργος Κωστακόπουλος

Ο Γιώργος Κωστακόπουλος δήλωσε: «για τον μήνα Ιούλιο και για τον Αύγουστο θα πρέπει να έχουμε κλείσει τα καταστήματά μας ή τουλάχιστον να είμαστε κλειστοί για ένα μήνα γιατί ο κόσμος φεύγει, δεν κάθεται στο Αγρίνιο. Ίσως μετά της Παναγίας να έχει λίγο δουλειά, αλλά πριν όχι. Το ζήτημα είναι ότι είδαμε πως το Σαββατοκύριακο αυτό ο κόσμος έφυγε και θα συνεχίσει να φεύγει για την θάλασσα ή το χωριό του και για ένα μήνα δε νομίζω θα μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό».

Η Μελπόμενη Καρακώστα

Η Μελπόμενη Καρακώστα τόνισε: «δεν υπάρχει κίνηση στην αγορά απ’ ότι βλέπουμε από αυτούς που έχουν ανοίξει το Σάββατο, ο κόσμος φεύγει για μπάνιο ή το χωρίο ή κάθεται σπίτι του. Πρέπει συνεπώς το Σάββατο η αγορά να είναι κλειστή, δεν έχει νόημα να είναι ανοιχτή. Όταν ο κόσμος έχει χρήματα έρχεται τις προηγούμενες μέρες να ψωνίσει δεν περιμένει το Σάββατο, ένα πολύ μικρό ποσοστό μπορεί να βγει στην αγορά την μέρα αυτή και θεωρώ πως το κάνει μόνο όταν υπάρχει μεγάλη ανάγκη».

Ο Θεοδόσης Γιαννακάς

Ο Θεοδόσης Γιαννακάς είπε: «η άποψή μου είναι σταθερή και θεωρώ πως δεν νοείται το 2021 σε μια πόλη η οποία προσπαθεί κάπως να εκσυγχρονιστεί, όπως το Αγρίνιο, η αγορά να παραμένει κλειστή τα Σάββατα. Νομίζω πως τις διακοπές τις χορτάσαμε, μετράμε τόσα lockdown, οπότε καλά θα ήταν να δουλέψουμε. Θεωρώ μέγιστο λάθος να είναι η αγορά κλειστή, αλλά νομίζω πως η αγορά πάλι θα κλείσει, γιατί υπάρχουν κάποιοι γνωστοί – άγνωστοι που για τους δικούς τους λόγους θέλουν να κλείνει η αγορά και ίσως δεν κατανοούν τι συμβαίνει γύρω τους… Και μετά μένουμε με την καραμέλα πως φταίνε οι αλυσίδες που έρχονται στην πόλη, που καλά κάνουν και έρχονται και δουλεύουν στο ωράριό τους. Δεν μιλάω να δουλεύουμε με απάνθρωπα ωράρια, αλλά πιστεύω πως αυτή την στιγμή στην Ελλάδα σε καμιά άλλη πόλη η αγορά να μην λειτουργεί το Σάββατο. Είναι αστείο μια ολόκληρη πόλη να είναι νεκρή το Σάββατο, αυτό κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει».

Η Γιάννα Ασημακοπούλου

Η Γιάννα Ασημακοπούλου υποστήριξε: «τα κεκτημένα τόσων χρόνων δεν πρέπει να αλλάξουν, ειδικά την εποχή αυτή που το αγοραστικό κοινό είναι ανύπαρκτο. Είμαστε άνθρωποι αγχωμένοι με τη δουλειά μας και περιμένουμε το Σαββατοκύριακο, οκτώ σαββατοκύριακα το καλοκαίρι να ξεφύγουμε από τις πολλές μέριμνες, που υπάρχουν λόγω του επαγγέλματος. Το Σάββατο το Αγρίνιο είναι μια νεκρή πόλη λόγω της μεγάλης θερμοκρασίας. Επιτέλους καταργήθηκε το οκτάωρο, καταργούνται οι Κυριακές, σ’ αυτή την χώρα τι πρέπει να γίνει; Είμαστε άνθρωποι, θέλουμε να ζήσουμε, ας αφήσουμε τα παιδιά μας να ατενίσουν με λίγο αισιοδοξία το μέλλον τους. Επιτέλους…».

Σ. Κωστίκογλου : Οι ελπίδες στους καλοκαιρινούς μήνες για να καλυφθεί μέρος των απωλειών

Με επιστολή του ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου Σωκράτης Κωστίκογλου με αφορμή την πρόταση του ΔΣ του Συλλόγου για το θερινό πενθήμερο επισημαίνει υποστηρίζοντας την πρόταση του Συλλόγου ότι «οι συνάδελφοι έχουν πλέον στηρίξει τις ελπίδες τους στους καλοκαιρινούς μήνες, όπου προσδοκούν πως, με το άνοιγμα των κοινωνικών εκδηλώσεων (που απευθύνονται σε μεγάλο μέρος της αγοράς), καθώς και με την περίοδο των τακτικών εκπτώσεων, να καλύψουν ένα μικρό μέρος των μεγάλων απωλειών του προηγούμενου διαστήματος».

Αναλυτικά:

Οι τελευταίοι δεκαέξι, περίπου, μήνες έχουν αλλάξει τη ζωή όλων μας, λόγω της πανδημίας.

Βιώσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και εξακολουθούμε ακόμη να τις βιώνουμε, με λιγότερο έντονο τρόπο, ελπίζοντας και ευχόμενοι γρήγορα να αποτελέσουν παρελθόν. Η υγειονομική κρίση, εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες, έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα δυσμενείς συνέπειες στην οικονομία, η οποία τείνει να εξελιχθεί και σε οικονομική κρίση.

Ιδιαίτερα οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις της Αγοράς αναγκάσθηκαν να παραμείνουν κλειστές για περισσότερο από έξι μήνες για την προστασία της δημόσιας υγείας, έχοντας υποστεί μεγάλες συνέπειες και δυστυχώς έχοντας λάβει μέχρι σήμερα δυσανάλογα μικρά μέτρα στήριξης. Λόγω, ακριβώς, αυτών των εξελίξεων το φετινό καλοκαίρι του 2021 είναι εντελώς διαφορετικό από το περυσινό του 2020, μετά την πρώτη φάση της πανδημίας και φυσικά είναι διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα που έχουμε ζήσει όλοι μέχρι σήμερα.

Οι συνάδελφοι έχουν πλέον στηρίξει τις ελπίδες τους στους καλοκαιρινούς μήνες, όπου προσδοκούν πως, με το άνοιγμα των κοινωνικών εκδηλώσεων (που απευθύνονται σε μεγάλο μέρος της αγοράς), καθώς και με την περίοδο των τακτικών εκπτώσεων, να καλύψουν ένα μικρό μέρος των μεγάλων απωλειών του προηγούμενου διαστήματος.

Για όλους αυτούς τους παραπάνω λόγους, το Δ.Σ. του Ε.Σ.Α. κατά πλειοψηφία, ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ τα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά στις 31/7, 7/8 και 14/8 .

Η ανάγκη της ανάπαυσης και της ξεκούρασης είναι καίριας σημασίας για όλους, ιδιαίτερα για τους συναδέλφους που το ωράριο που δουλεύουν δεν είναι μόνο αυτό της λειτουργίας της Αγοράς αλλά πολύ περισσότερο.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το Αγρίνιο είναι η Πόλη Αγορά, το μεγαλύτερο Εμπορικό και Οικονομικό κέντρο, όχι μόνο του νομού μας αλλά και όμορων νομών. Στους κατοίκους όλων αυτών των περιοχών απευθύνεται.

Όπως, επίσης, ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου, με το κύρος και την ιστορία που έχει, δεν εκπροσωπεί μόνο τα μέλη του αλλά το σύνολο του εμπορικού κόσμου της περιοχής, φιλοδοξώντας να εντάξει περισσότερους συναδέλφους στην δύναμη του για να ενισχύσει και τη συλλογική του εκπροσώπηση.

Θέλουμε επίσης να ενημερώσουμε τα μέλη μας ότι η Γενική Συνέλευση θα γίνει όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, όπου και θα παρουσιαστεί η συνολική προσπάθεια που έγινε από το Δ.Σ.

Επιπλέον, θα γίνει αναλυτική παρουσίαση και για τα οικονομικά του Συλλόγου, που ήταν στις πρώτες προτεραιότητες του Δ.Σ. όταν αναλάβαμε, καταφέρνοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα να τακτοποιηθούν οικονομικές εκκρεμότητες, ώστε ο Σύλλογός μας να έχει ρευστότητα με ταμειακά διαθέσιμα καλύτερα από κάθε άλλη περίοδο, εδώ και δεκαετίες.

Έχουμε όλοι χρέος να στηρίξουμε τον κάθε συνάδελφο μας που έχει σήμερα την μεγαλύτερη ανάγκη. Θέλουμε επίσης οι συνάδελφοι μας να μας κρίνουν συνολικά για τη δουλειά μας. Απαιτείται προσπάθεια από όλους μας για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα μαγαζιά μας ανοιχτά.

Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία χρειάζεται να ενώσουμε δυνάμεις, να πιέσουμε για επί πλέον μέτρα στήριξης την Πολιτεία και να έρθουμε ακόμη πιο κοντά στην Κοινωνία.

Πριν τις εκλογές του περασμένου Αυγούστου δηλώσαμε ότι θέλουμε να ενώσουμε κι όχι να διχάσουμε. Το επαναλαμβάνουνε και τώρα με πιο έντονο και ξεκάθαρο τρόπο.

Κωνσταντίνος Χονδρός Εφημερίδα “Συνείδηση”  

Νεκτάριος Φαρμάκης: «Επτά ενεργειακές κοινότητες και το μεγαλύτερο συνεργατικό φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ευρώπη» (VIDEO)

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr