ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΔασικοί χάρτες στην Αιτωλοακαρνανία: Έως και δύο χρόνια για τις ενστάσεις

Δασικοί χάρτες στην Αιτωλοακαρνανία: Έως και δύο χρόνια για τις ενστάσεις

Δασικοί χάρτες στην Αιτωλοακαρνανία: Έως και δύο χρόνια για τις ενστάσεις

Δασικοί χάρτες στην Αιτωλοακαρνανία: Έως και δύο χρόνια για τις ενστάσεις όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία η εκτίμηση του ΤΕΕ είναι πως μπορεί να χρειαστούν ακόμη και δύο χρόνια για να εξεταστούν οι χιλιάδες ενστάσεις των Αιτωλοακαρνάνων

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Σε φάση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος βρίσκονται αυτή την περίοδο οι αρμόδιοι φορείς, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και οι Διευθύνσεις Δασών δηλαδή, σε μηχανικούς και δασολόγους, οι οποίοι θα συγκροτήσουν τις επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες.

Η διαδικασία των ενστάσεων έχει ήδη λήξη από τους ιδιοκτήτες και γι’ αυτό δρομολογείται το επόμενο βήμα, για το οποίο προς το παρόν δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς θα κληθούν οι μηχανικοί και οι δασολόγοι για να συγκροτήσουν τις επιτροπές αυτές και να ξεκινήσουν τη μελέτη των ενστάσεων.

Ωστόσο, για την Αιτωλοακαρνανία η εικόνα που ήδη υπάρχει στους αρμόδιους είναι πως το πόρισμα για την εκάστοτε περίπτωση ένστασης θα καθυστερήσει πολύ, από ένα έως και δύο χρόνια δηλαδή, διότι οι ενστάσεις είναι χιλιάδες!

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας μιλώντας στη «Σ» εξήγησε όλες τις πτυχές της φάσης αυτής και κυρίως το «κομμάτι» που αφορά τους ιδιοκτήτες που υπέβαλλαν ένσταση και πρέπει να γνωρίζουν τόνισε:

Δασικοί χάρτες στην Αιτωλοακαρνανία: Έως και δύο χρόνια για τις ενστάσεις
Ο Λίνος Μπλέτσας

«προβλέπεται από το νόμο η συγκρότηση επιτροπής εξέτασης αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες, η οποία θα αποτελείται από μηχανικούς του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας και δασολόγους. Συγκεκριμένα είναι επιτροπή που συγκροτείται μετά από απόφαση που ήδη έχει ληφθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τις Διευθύνσεις Δασών και συμμετέχουν οι μηχανικοί του ΤΕΕ, από λίστα που δίνει το ΤΕΕ. Να τονίσουμε πως έληξε η περίοδος των αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες και γι΄ αυτό ξεκινάει το επόμενο «βήμα» της διαδικασίας.

Στην Αιτωλοακαρνανία, βάσει της εικόνας που έχουμε ως τώρα ως ΤΕΕ, υπάρχει μεγάλος αριθμός αντιρρήσεων, υπάρχουν πολλές χιλιάδες αντιρρήσεις και γι’ αυτό το έργο της επιτροπής θα είναι δύσκολο και ενδεχομένως θα υπάρξει καθυστέρηση στο να διεκπεραιωθούν όλες αυτές οι υποθέσεις. Η εκτίμηση που υπάρχει για την Αιτωλοακαρνανία από το ΤΕΕ είναι πως θα διαρκέσει ένα ίσως και δύο χρόνια η διεκπεραίωση της εξέτασης των αντιρρήσεων.

Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει για όσους έχουν υποβάλλει αντίρρηση, μέχρι δηλαδή να εκδοθεί η απόφαση, δεν θα μπορούν να κάνουν κάτι οι ιδιοκτήτες. Αν το πόρισμα της επιτροπής είναι αρνητικό η έκταση που αφορά την αντίρρηση θα χαρακτηριστεί ως δασική και θα περάσει στην κατοχή του ελληνικού δημοσίου, ενώ αν το πόρισμα είναι θετικό τότε αλλάζουν τα πράγματα και θα αποδοθεί στον ιδιώτη.

Ό,τι έχει χαρακτηριστεί ως δάσος είναι δάσος και αυτό έχει λήξει. Από κει και έπειτα υπάρχουν δύο περιπτώσεις. Οι εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως αγρός που δασώθηκε με τα χρόνια και οι περιπτώσεις των εκτάσεων που ήταν δάσος και κάποια στιγμή αποψιλώθηκε και έγινε αγρός.

Στην δεύτερη περίπτωση τα περιθώρια δεν είναι πολλά, εκτός και αποδείξει ο ιδιοκτήτης ότι διέθετε πριν το 1945 οικοδομική άδεια ή άλλο επίσημο έγγραφο που θα αποδεικνύει ότι στην έκταση αυτή είχε παραγωγή.

Στην περίπτωση των δασωμένων αγρών, που ήταν αγροί από την δεκαετία του 1940 μέχρι και την δεκαετία του 1960 και μετά επειδή εγκαταλείφτηκαν από τους ιδιοκτήτες τους δασώθηκαν εκδόθηκε τροπολογία από το Υπουργείο, σύμφωνα με την οποία αυτόματα οι εκτάσεις αυτές πέρασαν στους αρχικούς ιδιοκτήτες τους, ασχέτως αν δασώθηκαν. Από κει και έπειτα οι άλλες περιπτώσεις είναι αντικείμενο της επιτροπής εξέτασης των ενστάσεων. Απαιτούνται πάρα πολλά στοιχεία όμως για να αποδειχθούν αυτά που απαιτούνται.

Υπάρχουν κάποιες περιοχές στην Αιτωλοακαρνανία που φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχει γίνει λάθος στο χάρτη λ.χ στο Αγρίνιο σε περιοχή πέριξ της Αβόρανης και περιοχές στον Άγιο Κωνσταντίνο και εκεί θεωρώ πως θα διαλευκανθούν τα πράγματα από την επιτροπή, όμως η μεγάλη πλειοψηφία των  περιπτώσεων – ενστάσεων είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί από τους ιδιοκτήτες πως το δάσος δεν είναι δάσος.

Το πότε θα αναλάβει καθήκοντα η επιτροπή εξαρτάται αποκλειστικά από το Υπουργείο και από την Διεύθυνση Δασών, όμως μέχρι τώρα δεν έχουν κληθεί μηχανικοί να συμμετέχουν στις επιτροπές αυτές».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Γιώργος Ζήσιμος: «Το ΠΑΣΟΚ στην Αιτωλοακαρνανία είναι στο 14%»

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ