ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΔασικοί χάρτες: Πάνω από 10.000 αντιρρήσεις στην Αιτωλοακαρνανία

Δασικοί χάρτες: Πάνω από 10.000 αντιρρήσεις στην Αιτωλοακαρνανία

Δασικοί χάρτες: Πάνω από 10.000 αντιρρήσεις στην Αιτωλοακαρνανία

Δασικοί χάρτες: Πάνω από 10.000 αντιρρήσεις όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία παρουσιάζει όλα τα στοιχεία ανά δασαρχείο για τις αντιρρήσεις που υποβλήθηκαν στην Αιτωλοακαρνανία μέχρι και τις 20/07/ 

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Σε «αχαρτογράφητα» νερά «πλέουν» όσοι ασχολούνται με τους δασικούς χάρτες αυτή την περίοδο, διότι, το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος με επίσημη ανακοίνωση (15 Ιουλίου) είχε γνωστοποιήσει την παράταση της υποβολής των αντιρρήσεων για το ζήτημα των δασικών χαρτών μέχρι και τις 31 Ιουλίου.

Αν και ήδη πέρασαν αρκετά 24ωρα από τη συγκεκριμένη ημερομηνία οι ιθύνοντες του Υπουργείου δεν έχουν ανακοινώσει επίσημα κάτι διαφορετικό, αλλά ούτε και την επίσημη λήξη της παράτασης ως είθισται. Αποτέλεσμα αυτού να ισχύει… μέχρι νεοτέρας η παράταση της υποβολής των αντιρρήσεων, χωρίς βέβαια αυτό να είναι σίγουρο.

Στην Αιτωλοακαρνανία επικρατεί το ίδιο σκηνικό, καθώς οι υπηρεσίες ναι μεν διαθέτουν τη συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία, αλλά από την άλλη όλα αυτά τα 24ωρα δεν έχουν καμία νεότερη εντολή ως προς όποια κατεύθυνση και αν είναι.

Να υπενθυμίσουμε πως η 31η Ιουλίου είχε δοθεί και είχε ληφθεί η απόφαση γι αυτή την ημερομηνία λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή κρίση και οι οποίες δυσχεραίνουν τις οικονομικές συναλλαγές των πολιτών, σε συνδυασμό με τα τεχνικά προβλήματα στις ψηφιακές πλατφόρμες του ελληνικού κτηματολογίου.

1376 τα πρόδηλα σφάλματα στη Διεύθυνση Δασών

Στην Αιτωλοακαρνανία, σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές της «Σ» μέχρι και 20/07 οι αντιρρήσεις στην υπηρεσία της Αμφιλοχίας ήταν 4.413, στην υπηρεσία του Αγρινίου υπάρχουν 2.494 αντιρρήσεις, στο Μεσολόγγι 1.474 και οι αντιρρήσεις στη Ναύπακτο ανέρχονταν στις 1.615.Τα πρόδηλα στη Διεύθυνση Δασών ήταν 1376.

Μετά την υποβολή της αντίρρησης και με καταληκτική προθεσμία δέκα  ημερών μετά την λήξη της προθεσμίας για τις αντιρρήσεις, αποστέλλεται από τον ενδιαφερόμενο στο οικείο Σημείο Υποστήριξης της Ανάρτησης Δασικού Χάρτη φάκελος στον οποίο περιλαμβάνονται κατ’ ελάχιστο:

·        Το αντίγραφο της φόρμας των υποβληθεισών αντιρρήσεων, εκτυπωμένο και υπογεγραμμένο (εκδίδεται από την ηλεκτρονική εφαρμογή).

·        Τα στοιχεία που αποδεικνύουν την καταβολή του ειδικού τέλους ή το αποδεικτικό υποβολής αντίρρησης που εκδίδεται από την ηλεκτρονική εφαρμογή.

·        Το έννομο συμφέρον.

Στον φάκελο αποστολής αναγράφεται υποχρεωτικά το όνομα του ενδιαφερόμενου και ο αριθμός πρωτοκόλλου των αντιρρήσεων που υποβλήθηκαν.

Συμπληρωματικά αποδεικτικά στοιχεία (όπως έκθεση φωτοερμηνείας, τοπογραφικό διάγραμμα κλπ.), που επικαλείται ο ενδιαφερόμενος, μπορούν να συμπεριλαμβάνονται στον φάκελο ή να κατατίθενται στην Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.) κατά την εξέταση της αντίρρησης.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για τους δασωμένους αγρούς

Μόνον για τις εκτάσεις για τις οποίες το δημόσιο κατέχει τίτλους θα προβάλλει ιδιοκτησιακά δικαιώματα τονίζεται στην εγκύκλιο του ΥΠΕΝ για την εφαρμογή του νέου νόμου ν. 4915/2022 για τους δασωμένους αγρούς, που αφορά σε 6,9 εκατ. στρέμματα, τα οποία λόγω της εγκατάλειψης των γεωργικών δραστηριοτήτων μετατράπηκαν σταδιακά σε δασικές εκτάσεις, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται η κυριότητά τους.

Η εγκύκλιος του ΥΠΕΝ δίνει οδηγία για τις περιπτώσεις εκτάσεων για τις οποίες το Δημόσιο δεν θεμελιώνει δικαιώματα κυριότητας βάσει τίτλου, τότε η αρμόδια Δασική Υπηρεσία να χορηγεί στον ενδιαφερόμενο μετά από αίτημά του και προκειμένου να μεταβιβάσει την έκταση, σχετική «Βεβαίωση περί της μη ύπαρξης στοιχείων θεμελιωτικών του δικαιώματος κυριότητας του Δημοσίου».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου: ΕΔΕ για την εφημέρευση σε επίπεδο νομού

 

 

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ